Πολιτική & Ελληνικό Χρηματιστήριο 2016

Πολιτική & Ελληνικό Χρηματιστήριο 2016του Δημήτρη Κουτσουμπού

Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναλύουμε τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί από αυτές εξαρτώνται σχεδόν όλα. Είναι κάτι που είχε αναγνωριστεί πολύ νωρίς στο Investorblog (Πολιτικές Εξελίξεις: Καταλύτης για το ΧΑ – Ιούνιος 2014 -). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα ήθελα να τονίσω πως η παρούσα ανάλυση γίνεται με επενδυτική και όχι πολιτική πρόθεση.

Γιατί η πολιτική είναι τόσο θεμελιώδης στο ελληνικό ζήτημα; Στο ξεκίνημα της κρίσης πολλοί καταστροφολόγοι, στηριζόμενοι σε ανύπαρκτα συνομωσιολογικά σενάρια, φώναζαν για οικονομική καταστροφή που δεν θα διορθωνόταν ούτε σε 10 χρόνια, σε αντίθεση με τα διδάγματα της οικονομικής θεωρίας και ιστορίας πως λιγότερα από 3 χρόνια αρκούν. Τελικά, η μεγάλη χρονική διάρκεια και ένταση της κρίσης δεν αποτελεί νίκη των συνομωσιολόγων έναντι της επιστήμης, τάχα δείχνοντας ότι ο κόσμος όλος επιβουλεύεται να βυθίσει και κατακτήσει τη χώρα μας. Ίσα ίσα, η ίδια η μεγάλη αποδοχή αυτών των επικίνδυνων απόψεων καταδεικνύει την παρακμή της κοινωνίας. Η ελληνική κρίση διατηρείται επί μακρόν όχι για οικονομικούς λόγους. Είναι πρωτίστως κρίση αξιών στην κοινωνία, που επιτρέπει την ανάδειξη ανίκανων και διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων και αδιέξοδων πολιτικών. Ξέρετε, τους πολιτικούς δε μας τους επιβάλλουν, τους ψηφίζουμε. Αν ψηφίζαμε ορθολογικά και διαμορφώναμε σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, με επίγνωση υποστηρίζω πως θα είχαμε έκρηξη οικονομικής ανάπτυξης. Μιας και, λοιπόν, “η πολιτική είναι ο βασιλιάς”, παρότι θα μιλήσω για αυτήν και ας σαφώς διατηρώ τις προσωπικές πολιτικές μου πεποιθήσεις, δεν θα ήθελα να ταυτιστώ με κανένα  κόμμα ή σχηματισμό ή να θεωρηθεί πως ασκώ πολιτική μέσα από ένα επενδυτικό blog.

Οι Εξελίξεις: Από την τελευταία φορά που είχε θιχτεί το ελληνικό χρηματιστηριακό περιβάλλον (βλέπε: Το Αίνιγμα του Ακριβού Χρηματιστηρίου) συνέβησαν πολλά. Είχαμε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, μια ακόμα εκλογική του νίκη, την έκπληξη Μητσοτάκη, την επανάσταση κοινωνικών ομάδων με αφορμή το ασφαλιστικό, την καθυστέρηση της αξιολόγησης, την έξαρση της προσφυγικής κρίσης και τελικά την δημοσκοπική πτώση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χρηματιστηριακά δε, βοηθούσης της εξαέρωσης στις διεθνείς αγορές, είχαμε επιτέλους υποχώρηση του ΓΔ, που αινιγματικά παρέμενε τόσο ψηλά, .

Το γράφημα της εξέλιξης της Παράστασης Νίκης, δείχνει τη δημοσκοπική πτώση της συγκυβέρνησης. (Πηγή: MetronAnalysis)

Το γράφημα της εξέλιξης της Παράστασης Νίκης, δείχνει τη δημοσκοπική πτώση της συγκυβέρνησης. (Πηγή: MetronAnalysis)

Και τώρα; Η σπέκουλα που γίνεται στο χρηματιστήριο, υπεύθυνη για τις νευρικές ανόδους και πτώσεις, έχει να κάνει με την τύχη της αξιολόγησης. Το ίδιο περίπου συνέβαινε και πέρσι, αλλά τότε πράγματι είχε νόημα. Η έκβαση των διπαραγματεύσεων θα έδειχνε αν η ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα θα ακολουθούσε το δρόμο του ρεαλισμού ή της ιδεοληψίας. Παρόλο που η σκληρή πραγματικότητα έχει ωριμάσει σε ένα βαθμό την ηγεσία του νέου, δίχως ΛΑΕ, ΣΥΡΙΖΑ, η επιδείνωση που έχουν φέρει οι απερίγραπτοι χειρισμοί, πλέον δεν επιτρέπουν τη διέξοδο. Φέτος, κακώς η αγορά μιμούμενη τα περσινά άγεται με οδηγό την αξιολόγηση, η οποία δεν είναι το ζητούμενο πια για τη χώρα. Θα τολμήσω να πω, πως είτε δεν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία υπό το παρόν κυβερνητικό σχήμα, είτε θα υπάρξει άλλη μια συμφωνία αναβολής.

Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ

Η εκλογή Μητσοτάκη τάραξε τα νερά στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η εκλογή Μητσοτάκη τάραξε τα νερά στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Σημείο Καμπής για την Ελλάδα και την οικονομία της θα είναι η ανάδειξη και λαϊκή υποστήριξη  δυνάμεων που πιστεύουν και μπορούν να τολμήσουν μεταρρυθμίσεις με φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, μακριά από το παράδειγμα της Μεταπολίτευσης. Μετά την εκλογή Μητσοτάκη, τη κυβερνητική δημοσκοπική πτώση και τη κοινωνική αγανάκτηση, περιορίζεται η επιρροή των εκφραστών του “παλιού” και ενισχύεται αυτή του “νέου”. Διαμορφώθηκε δε πολιτικός πόλος που εκφράζει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, για πρώτη φορά ικανός σε μέγεθος. Άλλος αρχηγός στην αξιωματική αντιπολίτευση θα σήμαινε πολλά επεισόδια ταλαιπωρίας ακόμα, με σχεδόν αναπότρεπτη την κατάρρευση. Η αξία αυτής της εκλογικής έκπληξης είναι μεγάλη για την Ελλάδα. Αν υπάρχει κάτι που το χρηματιστήριο οφείλει να αποτιμήσει θετικά είναι αυτό το ελπιδοφόρο γεγονός.

Βέβαια, το επόμενο διάστημα δεν θα είναι “ρόδινο”. Αντίθετα, πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε σε κλίμα έντασης ανάλογο με αυτό που ζήσαμε κατά τα Capital Controls. Για την Ελλάδα και τον επενδυτή τα ερωτήματα αφορούν τις πιθανότητες που έχει μια μετάβαση από το λαϊκισμό στον ορθολογισμό, το τρόπο και το χρόνο που αυτή θα γίνει. Ξεκινώντας από το χρόνο, διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν πως προτιμότερο είναι να αργήσει, ώστε να καεί πλήρως ο “λαϊκισμός”. Θα καεί ο λαϊκισμός ή θα καεί η Ελλάδα; Και αν ο λαϊκισμός αναγεννηθεί από τις στάχτες του;

Οικουμενική ή Εκλογές; Όσον αφορά τον τρόπο μετάβασης, αυτός γενικά συνοψίζεται στο “Οικουμενική ή εκλογές;”. Ένα κυβερνητικό σχήμα υπό το παρόν Κοινοβούλιο μόνο βραχεία ζωή μπορεί να έχει. Βοηθά στην ομαλότητα της μετάβασης, αλλά ίσως θολώσει το τι εκφράζει η κάθε πολιτική δύναμη αποπροσανατολίζοντας τον ημιμαθή ψηφοφόρο. Η μετάβαση με τον ένα ή άλλο τρόπο μπορεί να έρθει μόνο από νέες εκλογές που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Η αγορά άδικα φοβάται της εκλογές, πάλι μιμούμενη αστόχως τα περσινά και προπέρσινα. Το 2014 το χρηματιστήριο υποχωρούσε ανησυχώντας για την κατά πολλούς αναπόφευκτη πολιτική έκφραση της αγανάκτησης, ή οποία τελικά ήρθε. Αντίθετα, πιθανές εκλογές φέτος, υπό την προϋπόθεση ενός θετικού αποτελέσματος, ενδεχομένως να σήμαιναν όχι απλά κίνδυνο, αλλά λύτρωση οικονομική και χρηματιστηριακή.

Από την άλλη, δικαιολογημένοι και οι φόβοι, όχι μόνο λόγο της πιθανότητας ενός νέου αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά γιατί η εξουσία είναι πολύ γλυκιά για να αφεθεί βελούδινα, ειδικά από πολιτικά πρόσωπα που δεν δίστασαν να φέρουν την Ελλάδα στην κόψη ακόμα και όταν δεν κινδύνευε άμεσα η “καρέκλα” τους. Για αυτό και υποστηρίζω πως θα αναβιώσει το κλίμα του περσινού χάους. Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, την οικονομία και Χρηματιστήριο είναι αυτό το κλίμα να μην αποτρέψει την  μετάβαση και να μη δημιουργήσει νέα ζημιά στη χώρα.

Χρηματιστηριακά, μετά από την τελευταία πτώση κάποιες πρώτες ευκαιρίες αρχίζουν και αποκαλύπτονται, αν και δεν βρίσκονται  τόσο στις πρωτοκλασάτες μετοχές του 20άρη, αλλά σε αυτές τις μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Ο λόγοι που πρέπει να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα είναι πως πρώτον η επιτυχία μιας ομαλής πολιτικής μετάβασης δεν είναι βέβαια. Αν αποτύχει, οικονομική κατάρρευση θα σημάνει χρηματιστηριακή κατάρρευση. Δεύτερον, το κλίμα φαίνεται πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα επιδεινωθεί σοβαρά μέσα από νέους “ηρωισμούς”, που θα εντείνουν τις πωλήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. Τρίτον, δεδομένων των δύο προηγούμενων λόγων και ότι αυτοί σημαίνουν, οι τιμές δεν είναι κελεπούρι, όπως το 2012.

Η πορεία του ΓΔ του Χρηματιστηρίου τα τελευταία 5 χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία του ΓΔ του Χρηματιστηρίου τα τελευταία 5 χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Θα αναφέρω πάντως κάποιες μετοχές που μου αρέσουν οι αποτιμήσεις τους. Άλλες πολύ επικίνδυνες με μεγάλα περιθώρια ανόδου και άλλες πιο ασφαλείς (οι πρώτες 9):

ΠΛΑΘ ΦΦΓΚΡΠ ΚΛΕΜ ΦΛΕΞΟ ΕΛΤΟΝ ΕΥΑΠΣ ΛΥΚ ΑΣΤΑΚ ΚΑΜΠ ΚΜΟΛ ΝΙΟΥΣ ΔΕΗ ΙΝΤΚΑ  ΒΟΣΥΣ ΓΑΛΑΞ ΝΗΡ ΣΕΛΟ ΠΕΡΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΚΤΕΡ

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η μεγάλη “αναμπουμπούλα” μπροστά. Όμως, σε σχέση με το καλοκαίρι, οι τιμές έχουν κάπως υποχωρήσει και στην πολιτική επιτέλους έχουμε την διαμόρφωση μιας ευνοϊκότερης πραγματικότητας, όσον αφορά τις υποσχέσεις μετάβασης από το λαϊκισμό στον ρεαλισμό. Χρηματιστηριακά, λοιπόν, υπάρχει ελπίδα αναστροφής και νόημα στην επιφυλακτική διακράτηση ελληνικών μετοχών, με γνώση των μεγάλων κινδύνων και εφόσον υπάρχουν ταμειακές εφεδρείες για τον επενδυτή.

…το άρθρο είναι αφιερωμένο στον Horizons…

Δημήτρης Κουτσουμπός

Δημήτρης Κουτσουμπός

* Μια σκέψη για να αξιοποιηθούν τα πάνω ή τα κάτω της ελληνικής αγοράς είναι ο δείκτης FTSE 20,  μέσα από πλατφόρμα CFD Plus500. Για μη έμπειρους επενδυτές συνιστάται το άνοιγμα demo λογαριασμού με εικονικά χρήματα.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

33 comments on “Πολιτική & Ελληνικό Χρηματιστήριο 2016

 1. Ο/Η Gerry λέει:

  Ενα ακόμα αξιόλογο άρθρο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας. Σε όλα τα υπόλοιπα που έγραψες, πρέπει να προστεθεί και το βαρύ φορτίο του προσφυγικού που διογκώθηκε σε απίστευτο βαθμό τον τελευταίο χρόνο. Το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο. Νομίζω ότι η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση μετά τον ΒΠαγκόσμιο πόλεμο. Ως συνήθως, οι περισσότεροι θέλουν να αγνοήσουν την πραγματικότητα. Ενώ η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο και η Ιρλανδία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 7%, εδώ οι πολιτικές κάποιων οδηγούν σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους, πέρα από τη δεδομένη ύφεση. Η χώρα όλο και περισσότερο θυμίζει failed state. Θεωρώ αρκετά επιεικές και αισιόδοξο το άρθρο σου. Νομίζω ότι η χρεωκοπία θα κλείσει και με μια εθνική τραγωδία.Ενα ακόμα αξιόλογο άρθρο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της χώρας. Σε όλα τα υπόλοιπα που έγραψες, πρέπει να προστεθεί και το βαρύ φορτίο του προσφυγικού που διογκώθηκε σε απίστευτο βαθμό τον τελευταίο χρόνο. Το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο. Νομίζω ότι η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση μετά τον ΒΠαγκόσμιο πόλεμο. Ως συνήθως, οι περισσότεροι θέλουν να αγνοήσουν την πραγματικότητα. Ενώ η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο και η Ιρλανδία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 7%, εδώ οι πολιτικές κάποιων οδηγούν σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους, πέρα από τη δεδομένη ύφεση. Η χώρα όλο και περισσότερο θυμίζει failed state. Θεωρώ αρκετά επιεικές και αισιόδοξο το άρθρο σου. Νομίζω ότι η χρεωκοπία θα κλείσει και με μια εθνική τραγωδία.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Φίλε Gerry,
   το φανταζόμουν πως θα σου φαινόμουν ιδιαίτερα επιεικής. Απλά σκέψου πως σκοπός μου δεν είναι να κρίνω τη διακυβέρνηση, γιατί τότε τα λόγια δεν θα έφταναν για να περιγράψουμε ό,τι χειρότερο έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής, ίσως μεταπολεμικά.

   Έπειτα από το τέλος του 2013 γράφω για τα άσχημα που έρχονται, όταν όλοι τρέχαν να αγοράσουν στα υψηλά, θεωρώντας πως έχασαν το τραίνο. Δεν έδωσα, λοιπόν, έκταση σε ζητήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει. Το θέμα είναι να αντιλαμβάνεσαι τη ζημιά πριν εμφανιστεί και τη βελτίωση των πραγμάτων πάλι πριν έρθει.

   Έχεις δίκιο και για το μεταναστευτικό και για όλα όσα λες…. Χρειαζόταν να τα δούμε να συμβαίνουν ή ήταν αναμενόμενα όταν υπουργός μιλούσε για μετανάστες “που λιάζονται…!!!”;;; Τα ίδια τραγικά και στην οικονομία. Δεν έχει συμβεί κάτι πιο κακό, λοιπόν, τελευταία από αυτά που περιμέναμε.

   Αντίθετα είχαμε κάποια καλά. Το ξεκίνημα της απομυθοποίησης των “ηρώων”, την ανάδειξη ελπιδοφόρου αντίπαλου δέους και τη σχετική υποχώρηση των αποτιμήσεων. Η εικόνα στα “δελτία ειδήσεων” δείχνει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για τη χώρα, αλλά για όποιον έχει νου και σκέφτεται, ήταν αναμενόμενα. Άρα, τώρα πρέπει να δούμε μπροστά.

   Μπροστά βραχυπρόθεσμα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, αλλά αυτό ξαφνικά θα οδηγήσει, είτε στη λύτρωση είτε στην καθολική καταστροφή.

   Γενικότερα, ο επενδυτής πρέπει να έχει ένα αντίβαρο στη ψυχολογία. Γιατί τότε πάντα θα αγοράζει πανάκριβα, όταν όλα φαίνονται ήρεμα και όμορφα και θα χαρίζει τις μετοχές του στους πανικούς.

   Είναι άλλο να μιλάς επενδυτικά και άλλο ως πολίτης αυτής της χώρα. Ως πολίτης και εγώ βράζω για την απίστευτη ανεπάρκεια. Έχεις απόλυτο δίκιο για όσα λες και όσα νιώθεις. Ο επενδυτής όμως πάντα πρέπει να είναι ψύχραιμος.

 2. Ο/Η Gerry λέει:

  Noμίζω ότι δεν έχουμε δει ακόμη το μεγάλο πανικό. Συγκρίνοντας με το 2012 και βλέποντας τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα και με 4 επιπλέον αρνητικά σε σχέση με το 2012 (capital controls με τεράστια επιβάρυνση στις τράπεζες + διαχείριση τεράστιων εισροών μεταναστών σε μια ήδη διαλυμένη οικονομία + τεράστια εθνικά ζητήματα με Τουρκία και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο +ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση επιχειρήσεων) βλέπουμε τιμές όπως ΜΠΕΛΑ 11.50 ΑΡΑΙΓ 7 ΤΙΤΚ 17 ΟΤΕ 8 ΣΑΡ 7 ΕΕΕ 18 ΦΦΓΚΡΠ 15 ΜΟΗ 9.30 κλπ…….

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ναι έχεις δίκιο. Συμφωνούμε. Ειδικά για μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δη αυτές που αναφέρεις, μιλάμε για επίπεδα αρκετά ψηλότερα. Μεγάλο το ρίσκο, μικρή η έκτπωση…

   Για ΦΦΓΚΡΠ, βέβαια έχω διαφορετική άποψη γιατί η Folli Follie σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που πριν ξεφορτωθεί τα ΚΑΕ ήταν υπερχρεωμένη και κινδύνευε η επιβίωση της σε ένα περιβάλλον που κανείς δεν δάνειζε. Δεν θα έλεγα πως χαρίζεται, αλλά παρουσιάζεται με σημαντική έκπτωση.

   Γενικά πάντως με βρίσκουν σύμφωνο οι σκέψεις σου…

 3. Ο/Η Gerry λέει:

  Για ΦΦΓΚΡΠ την έγραψα μόνο για σύγκριση τιμών με το 2012. Εννοείται ότι είναι πολύ καλύτερα από τότε και φυσικά δεν είναι ακριβή.
  Οι υπόλοιπες όμως δείχνουν να μην έχουν ενσωματώσει την αναμενόμενη μεγάλη μείωση κατανάλωσης που έρχεται με όλα αυτά τα μέτρα, ούτε έχουν ενσωματώσει το ρίσκο πολλών πραγμάτων για τη χώρα. Αλλά ακόμη και ένα fund που ρίσκαρε και αγόραζε Ελλάδα το 2012, αγόραζε ΣΑΡ στο 1,7(τώρα 7,40) και ΜΠΕΛΑ στο 3 (τώρα 11.5)με μεγάλη προσδοκία κέρδους για το ρίσκο που αναλάμβανε. Το ίδιο και για τον ΟΤΕ που τότε είχε 1,5 και τώρα 8.

 4. Ο/Η ManosV λέει:

  Καλημέρα,

  Το προσφυγικό θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Το μόνο θετικό που κρατώ εγώ είναι η δήλωση Μέρκελ «δεν παλέψαμε να μείνει η Ελλάδα στο €, για να βγει ένα χρόνο αργότερα». Από κοντά και ο Σόιμπλε με αντίστοιχες δηλώσεις «κατανόησης», των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

  Σήμερα το ρεπορτάζ λέει ότι οι «Θεσμοί», πέτυχαν πρόοδο στο χθεσινό δείπνο, και θα επιστρέψουν μάλλον σύντομα. Άρα με κάποιο τρόπο μάλλον θα κλείσει η αξιολόγηση, και ελπίζω αυτό να γίνει γρήγορα.

  Εάν η αξιολόγηση «κλείσει», (έστω και με αστερίσκους, κυρίως από πλευράς ΔΝΤ), πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σχετική ηρεμία, αλλά το θέμα θα είναι ότι θα πρέπει αυτά που θα ψηφιστούν να εφαρμοστούν κιόλας. Εκεί δεν νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Έτσι είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Καλημέρα Μάνο,
   η άποψή σου είναι πως θα κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που εγώ δεν πιστεύω. Αλλά ακόμα και αν κάνω λάθος, αυτό δε θα βγάλει κάπου – εδώ συμφωνούμε.

   Οι πολιτικοί δεν κάνουν αυτά που λένε, αλλά η ρητορική που χρησιμοποιούν δείχνει πολλά. Η ρητορική Σαμαρά πριν τις ευρωεκλογές του 2014 και μετά από αυτές, αποκάλυπτε περίτρανα την αλλαγή στρατηγικής. Αν ο Τσίπρας ήθελε να περάσει την αξιολόγηση θα μιλούσε πολύ διαφορετικά. Συμφωνία αναβολής μπορεί να πάρει, αλλά αξιολόγηση δεν νομίζω.

   Ο καιρός θα δείξει, αλλά δεν νομίζω πως έχει τόσο μεγάλη σημασία…τον αυτό μας κοροϊδεύουμε όταν νομίζουμε πως θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία κάτι που δεν πιστεύουμε….

   • Ο/Η ManosV λέει:

    Καλησπέρα,

    Να διευκρινίσω κάτι. Η αξιολόγηση φαίνεται ότι θα κλείσει, αλλά μάλλον με αστερίσκους, αφού ουσιαστικά δεν έχουμε άλλες επιλογές. Πιστεύω αυτό να έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους. Μας αρέσει ή όχι, ευρώ και αξιολόγηση πάνε μαζί, το είπε πάλι ο Σόιμπλε χθες. Το «με αστερίσκους», σημαίνει ότι στην ουσία δεν θα κλείσει, απλά θα μετακυλήσουμε ένα μέρος του προβλήματος μερικούς μήνες. Η ουσία του προβλήματος ήταν είναι και θα είναι το συνταξιοδοτικό, και η αυξημένη ανεργία που δεν βοηθάει την παρούσα κατάσταση.

    Για το φίλο panagope που λέει ότι οι μετανάστες θα δουλέψουν – καταναλώσουν κλπ. Η Ελλάδα χρειάζεται να μειώσει την ανεργία μεταξύ 5-10%, έστω και αν αυτό επιτευχθεί με θέσεις εργασίας που αφορούν ημι-απασχόληση, για αρχή τουλάχιστον, και με την προϋπόθεση ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις, αυξάνοντας την εισροή χρήματος μέσω της αγοράς. Για αρχή πάντα, το ξαναλέω. Επίσης χρειάζεται ανάπτυξη σε τομείς που θα φέρουν λεφτά από το εξωτερικό, όπως ο τουρισμός για παράδειγμα.

    Δηλαδή χρειαζόμαστε ένα τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα, όχι το λογιστικό, το πραγματικό. Αυτό μόνο με τους μετανάστες, ή και με αυτούς δεν πρόκειται να γίνει. Οι μετανάστες περισσότερο δυσφημούν τη χώρα παρά τη βοηθάνε, ή ενδέχεται να την βοηθήσουν στο μέλλον.

    Χρειάζονται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και το κυριότερο, χρειάζεται φιλικό περιβάλλον που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Και δεν είναι το βασικότερο η φορολογία εισοδήματος, ούτε καν οι μισθοί που έχουν μειωθεί ήδη πάρα πολύ. Είναι οι απελευθέρωση των απολύσεων, οι εργοδοτικές εισφορές και τα λοιπά φορολογικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πριν φτάσουν να έχουν κέρδη ώστε να φορολογηθούν για αυτά. Όπως επίσης και το θέμα απονομής της δικαιοσύνης.

    Είναι η εχθρική αντιμετώπιση που επεφύλαξαν στην Ελληνικός Χρυσός, στην επένδυση στο Ελληνικό, που τώρα είναι κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, μετά από 15 χρόνια που ήταν σκουπιδότοπος, αλλά και στον Αστέρα, που χρειάστηκε να γίνει τόση προσπάθεια για να φτάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη και στον ΟΛΠ, που ο υπουργός ουσιαστικά προσπαθεί αν αποτρέψει, (σύμφωνα με τις δηλώσεις του), την επένδυση των Κινέζων, των αεροδρομίων, που άλλος υπουργός υπέγραψε, αλλά χωρίς να θέλει όπως είπε, και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το σταματήσει.

    Δεν ξέρω τι από τα παραπάνω είναι πραγματικά «πιστεύω» των συγκεκριμένων ανθρώπων που κυβερνάνε, και τι είναι «πολιτικός λόγος», αλλά σε κάθε περίπτωση όποιος τα «ακούσει», θα το σκεφτεί πολύ να «μπλέξει» με την Ελλάδα. Και τώρα με το διαδίκτυο, τα νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα στο εξωτερικό. Μερικές φορές μάλιστα, είναι τόση η «αδεξιότητα» που μας διακρίνει, ώστε πηγαίνουμε μόνοι μας στα μέσα του εξωτερικού και δυσφημίζουμε τη χώρα, εκτοξεύοντας κατηγορίες για υποτιμητική κερδοσκοπία στελεχών εισηγμένων επιχειρήσεων, ή απειλώντας για μαζική «εξαγωγή» των μεταναστών στο εξωτερικό παλαιότερα, μη έχοντας υπ όψιν μας τις πιθανές επιπτώσεις για τη χώρα από τέτοιου είδους δηλώσεις.

    Ελπίζω τώρα που οι πρώτες επιπτώσεις των περυσινών επιλογών μας αρχίζουν να γίνονται ορατές, να βάλουμε μυαλό και να προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε ως χώρα, στο υπάρχον περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται παγκοσμίως, όχι να λέμε ότι ήρθαμε για να το αλλάξουμε. Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, και πολύ προσβλητικό απέναντι σε όλους τους άλλους λαούς, να λέμε ότι «όλοι εσείς κάνετε λάθος, και εμείς οι αλάνθαστοι θα σας δείξουμε το σωστό δρόμο».

    Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε κάτι περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, και ότι αν θέλουμε να μας υπολογίζουν οι άλλοι λαοί, θα πρέπει να το πετύχουμε με την αξία μας. Την τωρινή αξία μας, όχι επικαλούμενοι τα παρελθόν μας, αλλά προτάσσοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον, που θα κάνει τους υπόλοιπους να μας αντιμετωπίσουν ως σοβαρούς συνομιλητές στα διεθνή φόρα.

 5. Ο/Η panagope λέει:

  Εξαιρετικό το άρθρο σας όπως πάντα. Συμφωνω και με τον Gerry βεβαια.
  Παντως, αν και θα ευχομουνα να βγει φιλελευθερη κυβερνηση και αυτοι δεν τα πανε τοσο χαλια οσο λεγεται.
  Το μεταναστευτικο μπορει να ειναι η μεγαλη ευκαιρια της ελλαδος και καταλυτης για την αναπτυξη. Εξηγω : Με 50 εκατομμυρια μισθοδοσια,/ ετος (600 ευρω/μηνα) που θα δοθουν απο την ευρωπη, μπορουν να δουλεψουν σε σερρες/γρεβενα/κοζανη/πελλα/δυτικη μακεδονια χιλιαδες ανεργοι νεοι / μαγειρες / υποστηριξη κλπ για την οργανωση των μεταναστων/hot spots. Ηδη ο τσιπρας ζηταει πολυ περισσοτερα για τετοιες προσληψεις (τα υπολοιπα θα τα χρησιμοποιησει για δικες του προσληψεις αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.) β) οι Συριοι που ερχονται δεν ειναι φτωχοι, ειναι μεσαια ταξη σαν κ εμας. Εχουν καταθεσεις. ολο και κατι θα ξοδεψουν στην χωρα μας. Μην ξεχνατε οτι το τραπεζικο συστημα στην συρια δεν εχει καταρρευσει, οι καταθεσεις εξακολουθουν να υπαρχουν και να σταλουν οπουδηποτε.

  Εδω ειμαστε και θα τα δουμε ολα αυτα. Με η χωρις αυτη τη κυβερνηση, μαλλον ερχεται η αναπτυξη.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ευχαριστώ φίλε panagope!

   να σου πω η άποψή μου είναι πως με μερικά εκατομμύρια δεν σώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Πιο πολλά έχουμε να κερδίσουμε σαν χώρα δείχνοντας πόσο αξιόπιστοι, σοβαροί και έμπιστοι είμαστε σε ένα τέτοιο σοβαρό ευρωπαίκό ζήτημα, παρά τα χρήματα που θα πάρουμε.
   Οποιαδήποτε εισροή χρήματος είναι καλοδεχούμενη σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, αλλά το ζητούμενο είναι να ακολουθήσουμε δρόμους που θα μας κάνουν να στεκόμαστε στα πόδια μας. Κοινώς μόνο αν το μοντέλο που ακολουθήσουμε βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας.

   Δεν συμμερίζομαι την άποψή σου πως η ανάπτυξη θα έρθει με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά μου αρέσει που σκέφτεσαι αισιόδοξα γιατί έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους. Και εγώ τελικά αισιόδοξος είμαι, αλλά νομίζω πως ακόμα έχουμε φουρτούνες μπροστά πριν έρθει η γαλήνη.

   • Ο/Η panagope λέει:

    Αμεση απάντηση ευχαριστώ! Οσον αφορά τις μετοχές που προτείνεις, ακολούθησα την συμβουλή σου και αγόρασα φολι φολι (13,7) / πουλησα μπελα (11+). Εκ του αποτελέσματος έπραξα πολύ καλά! Άσχετο, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι κανένας δεν προτείνει ΒΙΟχαλκο. Ειναι σε ιστορικά χαμηλά, και μετά την απορρόφηση της ελβαλ, η βιοχάλκο ουσιαστικά κερδίζει γιατί παίρνει κάτι εξαιρετικά κερδοφόρο! Η κοινή λογική θα έλεγε ότι η βιοχάλκο θα ανέβαινε (εδώ και μήνες που είναι γνωστή η απορρόφηση), αλλά αυτό δεν συνέβη , γιατί άραγε??

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

     Αγαπητέ Αναγνώστη,
     να διευκρινίσω απλά πως εδώ απλά καταγράφονται απόψεις. Συμβουλές με αμοιβή δίνονται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Για αυτό το λόγο και σε κάθε άρθρο αναφέρεται ρητά πως εδώ δεν γίνονται συστάσεις για αγορά ή πώληση μετοχών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρα κατανοητό πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τα αποτελέσματά τους.

     Επί της ουσίας τώρα, στις επενδύσεις αξίας δεν γίνεται να βγάλεις συμπέρασμα σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα, ειδικά αν μιλάμε για πτώσεις ή ανόδους της τάξης του 10 και 15%. Αν κανείς ενδιαφέρεται για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς, τότε η τεχνική ανάλυση ή άλλων τύπων ανάλυση θεωρώ πως είναι καταλληλότερη.

     Για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δεν την έχω μελετήσει από κοντά τελευταία και σε αυτό με έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής ο υψηλός της δανεισμός και οι πολλές θυγατρικές εισηγμένες. Πάντως ζούμε μια περίοδο κρίσης για τα εμπορεύματα. Ναι μεν είναι πολύ μικρή η κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις πωλήσεις, σχεδόν αστεία, αλλά η ζημιές χρονίζουν και ο δανεισμός είναι πολύ υψηλός. Αυτό δείχνει πως μιλάμε για ένα στοίχημα. Υπο προσδοκία αναστροφής των αποτελεσμάτων τα περιθώρια ανόδου θα ήταν τεράστια, αλλά όπως επιβεβαιώνει και η τιμή αυτό δεν είναι εύκολο. Δεν την έχω αναλύσει σοβαρά τη περίπτωση, αλλά αν κανείς την έχει μελετήσει και βρει νόημα στην αγορά της, σίγουρα μιλάμε για μια πολύ πολύ επιθετική επιλογή. Για έμενα, η μετοχή της ΒΙΟΧΚ δεν αποτελεί ένα μέσο να κάνεις μουαγέν και ξανά μουαγέν, γιατί αυτό είναι ικανό να σε ξετινάξει. Εκτός αν έχεις μελετήσει σοβαρά τον όμιλο και έχεις καταλήξει σε πολύ διαφορετικά συμπερασματα.

     • Ο/Η panagope λέει:

      Eννοείται ότι η ευθύνη είναι δική μου!! Είμαι κ εγω value investor και κατεχω πανω απο 20 υποτιμημενες μετοχες σε σχεση με θεμελιωδη (αγορασμενες απο το 2011). Δεν πουλαω ευκολα , δεν κανω trading, περιμενω χρονια. Για την βιοχαλκο εχεις δικιο, με την ελβαλ θα καλυτερεψει βεβαια ο ισολογισμος, θα δουμε. Ευχαριστω και περιμενουμε με ανυπομονησία το επόμενό σου άρθρο!

     • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Αααα Value Investor!!! Περίφημα! Τότε καταλαβαινόμαστε πολύ καλά!

 6. Ο/Η Akisx λέει:

  Ενδιαφέρον άρθρο όπως πάντα Δημήτρη

 7. Ο/Η leonidasdeligianakis λέει:

  Δημητρη με βρισκει απολυτα σύμφωνο οτι το χαα και γενικοτερα η οικονομικη πορεια της χωρας ειναι ερμαιο της πολιτικης ολα αυτα τα χρονια της κρισης. Γι αυτο και η θεμελειωδη αναλυση μτχων παιζει δευτερευοντα ρολο στην οποιαδηποτε προβλεψη κινησης των μτχων. Ειναι ενας απ τους λογους που εχω σταματησει να γραφω θεμελειωδεις αναλυσεις μτχων το τελευατιο διαστημα. Η θεμελειωδη ομως αναλυση (για να ευλογησουμε και τα γενεια μας) αυτη τη περιοδο ομως δεν εγκειται στο ποια μτχη θα κινηθει κοντρα στο ρευμα ή θα αντεξει περισσότερο στον αρμαγεδώνα αλλα στο να διακρινει ποιες απ τις μτχς στο επομενο σταδιο της εξομαλυνσης της καταστασης (της πολιτικης κατα βαση) θα ξεπηδησουν πρωτες και εν ευθετω χρονο θα φυγουν αφηνοντας πισω το οικονομικο τελμα που μπορει να συνεχιστει για καποιο χρονικο διαστημα ακομα. Επισης ενας αλλος σημαντικος παραγοντας ειναι, κατι που ακουγεται εδω και αρκετο καιρο με καποιες αναπαυλες τη περιοδο που ειχε εξομαλυνθει εν μερη η κατασταση το 2012-2014, η διασφαλιση των ρευστων διαθεσιμων-αποταμιευσεων οσες εχουν απομεινει του καθενος. Πιστευω οτι η τοποθετηση σε μτχς αυτο το καιρο και οχι μονο, εχει μεγαλυτερη εξασφαλιση απ οτι η καταθεση στη τραπεζα ειτε στην Ελλαδα ή το εξωτερικο. Μπορει να αγγιζει τα ορια του κωμικου οταν οι τραπεζες εχουν χασει το 99% αλλα εκει φαινεται η διαφορα στον τροπο επιλογης σε καθε χρεογραφο που κανει ο καθενας.
  Σχετικα με το ποια πολιτικη δυναμη θα διασφαλισει την αναπτυξη της οικονομιας, πιστευω αν και δεν θελω να μπω σε πολιτικες αναλυσεις οτι αν μπορεσει να τελειωσει με την αξιολογηση η σημερινη κυβερνηση και παρει κανενα τυρακι για το χρεος θα αποσυμπιεστει μεχρι ενος οριου το ελατηριο του ρυθμου αναπτυξης, το θεμα ειναι η μακροβιοτητα αυτης της αναπτυξης. Δεν ειμαι σιγουρος οτι καποια απο τις σημερινες πολιτικες δυναμεις εχουν μακροπνοο στρατηγικο σχεδιο για την οικονομια αυτης της χωρας και ιδιαιτερα σε ποιους κλαδους και με ποιο τροπο θα στηριχθει η οικονομια για να βγουμε απ το σπιραλ της υφεσης.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Γειά σου Λεωνίδα! Και εσύ, όπως ο Μάνος, πιστεύετε πως μπορεί να έχουμε επιτυχή αξιολόγηση, ενώ εγώ είμαι αρκετά πιο κάθετος.

   Πάντως χαίρομαι για αυτό που λες πως το ΧΑ αποτελεί μια επιλογή αποταμιεύσεων. Επειδή, οι περισσότεροι κοιτώντας προς το παρελθόν σου λένε, δεν έχει νόημα το ΧΑ, είναι τελειωμένη υπόθεση. Ακόμα και με δραχμή, εξωστρεφείς εισηγμένες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή διάσωσης αξίας.

   Πάντως πέρα από τις εξωστρεφείς, κάποιες πολύ πιεσμένες εσωστρεφείς μπορεί να δώσουν φοβερές αποδόσεις, με το ανάλογο ρίσκο βέβαια. Π.χ. αν ανέβει πάλι η κατασκευαστική δραστηριότητα, οι κατασκευαστικές.

 8. Ο/Η Panos λέει:

  Μπράβο Δημήτρη πολύ ωραίο το άρθρο σου.
  Μια οικουμενική δεν θα βοηθήσει σε τίποτα γιατί ουσιαστικά είναι σαν να άλλαξε ο μανωλιός και να να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
  Εκλογές θα έχουνε νόημα σε περίπτωση που είναι πολύ μικρά τα ποσοστά του συριζα. Ο Μητσοτάκης θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και για το χρηματιστήριο
  Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν είναι επενδυτικές ευκαρίες. Αντίθετα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις υπάρχουν κάποια διαμαντάκια στα μάτια.
  Σε κάθε εταιρία που επιλέγω για επένδυση κοιτάω 3 πράγματα κυρίως και θέλω η εταιρία να τα έχει και τα τρία.
  1)καλή διοίκηση
  2)να είναι κερδοφόρα την τελευταία πενταετία(διότι αν βγάζει κέρδη μέσα στην συνεχόμενη κρίση είναι πολύ σημαντικό)
  3)δανεισμό σε λογικά πλαίσια

  με βάση αυτά τα κριτήρια και σε συνάρτηση πάντα με την χρηματιστηριακή τιμή έχω ξεχωρίσει τις παρακάτω μετοχές

  ΦΛΕΞΟ
  ΑΣΚΟ
  ΓΕΒΚΑ

  όταν κανείς επενδύει σε τέτοιες εταιρίες πρέπει να τις αντιμετωπίζει σαν ομόλογα και όχι να περιμένει να κερδίσει σε ένα μήνα μέσα.

  εκτός απο τις παραπάνω ιδιαίτερα ελκυστικές εταιρίες στις παρούσες αποτιμήσεις ειναι

  ΙΚΤΙΝ
  ΕΥΑΘ
  ΚΑΜΠ
  ΑΝΕΜΟΣ μια εταιρια η οποία ξεχάστηκε πολυ γρήγορα απο το επενδυτικό κοινό
  ΕΛΛ

  Πανάγος

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Πανάγο,
   για τη ΓΕΒΚΑ έχουμε ξανά μιλήσει. Η Flexopack μου αρέσει πολύ, η ΕΥΑΘ φθηνή(μακάρι να μην αλωθεί από το κράτος), ο Ικτίνος όχι τόσο φθηνός (είχα πάρει Κυριακίδη παλιά πολύ φθηνά), ΚΑΜΠΑΣ έχει αμυντικά στοιχεία πάνω της.

   Πάντως μου τράβηξε πολύ την προσοχή η ΑΝΕΜΟΣ που δεν την είχα τόσο υπόψη. Όντως είναι πολύ φθηνή. Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με το ό,τι οι ταρίφες κανονίζονται από το μη αξιόπιστο ελληνικό κράτος. Ο ισολογισμός θέλει ειδική αντιμετώπιση, όπως είχα γράψει παλιά για την ΤΕΝΕΡΓ. Πολύ ωραία ιδέα πάντως, μετά τον υποτριπλασιασμό της μετά την εισαγωγή.

 9. Ο/Η Ενδελέχεια λέει:

  Καλησπέρα σας,

  οφείλω να σας συγχαρώ για το πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον άρθρο σας, το οποίο θα επισήμαινα, ότι πέρα από τα πλαίσια της χρηματιστηριακής και πολιτικής ανάλυσης στα οποία διακτινίζεται, διαπνέεται από μια αξιοπρόσεκτη “φιλοσοφική” διάθεση.

  Αναμφίβολα, ο αριστοτελικός προβληματισμός για το ποιος έχει την ευθύνη για τις σωστές ή τις λανθασμένες επιλογές της πολιτικής εξουσίας, είναι περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι η σχέση λαού και πολιτικής εξουσίας, ως προς την ευθύνη των πολιτικών πράξεων, ποτέ δεν είναι μονοσήμαντη αλλά αμφίδρομη. Συνεπώς, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί αντανακλούν την υπό κατάρρευση ελληνική κοινωνία, που διαποτίζεται κυρίως από κρίση αξιών, μέσα από την οποία απορρέει η οικονομική κρίση.
  Η νοοτροπία και η ιδεολογία του ελληνικού λαού είναι αυτή που οφείλει να εξευγενιστεί μέσω της παιδείας, ώστε να προωθηθεί η αξιοκρατία, που τόσο αυτή η χώρα έχει ανάγκη.

  Οι γνώσεις μου για το χρηματιστήριο είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτες. Γι’ αυτό άλλωστε εστίασα στο άρθρο σας όχι ως επενδύτρια, αλλά ως μια νέα Ελληνίδα πολίτισσα που αγωνιά για τη χώρα της και προβληματίζεται για το μέλλον αυτής.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Πολύ διαφορετικό σχόλιο από όσα έχω συνηθίσει να λαμβάνω. Χαίρομαι που έρχεται κάτι τέτοιο από ένα μη χρηματιστηριακό αναγνώστη. Μακάρι περισσότεροι Έλληνες να σκέφτονταν όπως εσείς.

   Εδώ πάντως δεν τεστάρουμε τις γνώσεις κανενός. Οπότε πολύ καλά κάνατε που γράψατε τις σκέψεις σας….

 10. Ο/Η Δημήτρης Μαγκανάρης λέει:

  Γεια χαρά σε όλους. Ευχαριστώ για το άρθρο.

  Οι σκέψεις μου εν συντομία:
  = Πολιτικά, σεβαστό μέρος του πληθυσμού έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου εδώ και 10ετίες εναντίον του κεφαλαίου, της επιχειρηματικότητας και του κέρδους. Ένα άλλο σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού κερδίζουν τα προς το ζην από το κράτος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και είναι υποστηρικτές του κρατισμού. Η πείρα έχει επίσης δείξει ότι υπάρχουν οργανωμένα κρατικίστικα συμφέροντα που θα αντισταθούν στο “πεζοδρόμιο” σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απελευθέρωσης της οικονομίας από το κράτος. Θεωρώ λοιπόν δύσκολο να προχωρήσουν σύντομα σημαντικές επιχειρηματικές προσπάθειες όταν ένα σεβαστό και πολιτικά ενεργό μέρος του πληθυσμού θα τις σαμποτάρει.
  = Στην οικονομία υπάρχουν καλές εταιρίες που αντέχουν στην κρίση, παράγουν κέρδη και ελέγχουν τον δανεισμό τους. Δεν μπορούν όμως να απογειωθούν χρηματιστηριακά λόγω του ότι βρίσκονται στην Ελλάδα.

  Με βάση τα παραπάνω, προβλέπω ότι μάλλον το ΧΑΑ θα συνεχίσει τα πάνω-κάτω του για τους επόμενους μήνες. Όταν η πολιτική κατάσταση ή οι διεθνείς εξελίξεις είναι κακές θα πέφτει, μέχρι σημείου που “δεν πάει άλλο” και στη συνέχεια θα ξανανεβαίνει, για να ξαναπέσει στην επόμενη κακή πολιτική συγκυρία.

  Βλέπω (και ελπίζω) την χώρα να παραμένει στο ευρώ, αλλά να σέρνεται στην Ευρώπη λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων της που υποστηρίζουν φαύλους πολιτικούς που είναι υποστηρικτές του κρατισμού. Δύσκολα κάποιος Ελλαδίτης πολιτικάντης θα βγάλει την χώρα από την ΕΕ, αλλά και δύσκολα θα μειώσει τον κρατικό παρεμβατισμό και την μεγάλη φορολόγηση.

  Η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί (και μαζί της το ΧΑΑ) αν ικανό μέρος του πληθυσμού συνειδητοποιήσει ότι η ελεύθερη οικονομία μπορεί να παράξει το μέγιστο οικονομικό όφελος. Δεν βλέπω αυτή τη συνειδητοποίηση να έρχεται τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μάλλον με αργά βήματα. Στη διάρκεια αυτής της βασανιστικής πορείας θα δοθούν πολλές ευκαιρίες εισόδου και εξόδου σε καλές μετοχές του ΧΑΑ. Αν και λόγω χαρακτήρα θα προτιμούσα τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, νομίζω ότι μια μεσοπρόθεσμες (διάρκειας 3-6 μηνών) αγοραπωλησίες θα δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Δημήτρη Καλησπέρα,
   εγώ ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου.

   αυτό ξανά πες το!
   “Πολιτικά, σεβαστό μέρος του πληθυσμού έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου εδώ και 10ετίες εναντίον του κεφαλαίου, της επιχειρηματικότητας και του κέρδους”

   Ελπίζω να μη σερνόμαστε για πολλά χρόνια….Περιμένω ένα Λευκό Κύκνο, όπως περιγράφει ο Taleb στο βιβλίο του “Ο Μαύρος Κύκνος” ( http://mikk.ro/RTC )

 11. Ο/Η Konstantina Koromplitsa λέει:

  Διάβασα το άρθρο τυχαία από μια κοινοποίηση στο facebook και ομολογώ είναι πολύ ενδιαφέρον. Χαίρομαι που διαβάζω ένα κείμενο που αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε με μια αίσθηση λογικής και ανάληψης ευθυνών και όχι με αερολογίες, θεωρίες συνωμοσίας και λοιπές παράλογες προσεγγίσεις της πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής μας καθημερινότητας. Και, δυστυχώς, φοβάμαι πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε ζήσει ακόμα… Να που τελικά ο νόμος του Μέρφυ πραγματώνεται, πιθανόν σε όλα του τα επίπεδα, μέσα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

 12. Ο/Η panagope λέει:

  Πάντως και αλλες μετοχες ισως φανταζουν φθηνες πέρα από αυτές που αναφέρετε,
  τι θα λέγατε για
  ΜΥΤΙΛ (το κόστος του αλουμινιου της ελλαδος μετα τα προγραμματα μειωσης κοστους, ισως ερθει και κατω απο την τωρινη τιμη στην αγορά αρα η εταιρεια μπορει ακομα και με χαμηλες τιμες αλουμινιου να εχει οριακο κερδος)
  Επίσης εταιρείες που παραγουν κερδη και ειναι ακομα και σημερα φθηνες παρολο που η τιμη τους δεν ειναι στα ταρταρα (ΠΛΑΚΡ, ΑΣΚΟ, ΕΥΠΙΚ, ΟΛΘ, ΕΛΒΕ, ΟΤΟΕΛ)
  Επισης εταιρειες που μπορει να γυρισουν γρηγορα σε κερδη αν βελτιωθει λιγο η κατασταση και η τιμη τους ειναι στα ταρταρα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ίσως είναι η ευκαιρία της δεκαετίας), ΕΛΛΑΣΤΡΟΝ, ΜΕΒΑΚΟ)

  Αυτές δεν τις αναφέρετε καθόλου, γιατί? Φυσικά όλα εξαρτώνται από την πολιτική κατάσταση όπως λέτε και τα επίπεδα φορολογίας, έκτακτες εισφορές κ.λ.π.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Μα γιατί ένας επενδυτής ατομικά δεν μπορεί να έχει τα μάτια του σε 100 εισηγμένες. Για αυτό και είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των επενδυτών σε τέτοιες συζητήσεις. Ο ένας δίνει ιδέες στον άλλο, αναφέρει κινδύνους ή ευκαιρίες που μπορεί να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψη όλων.

   Αυτές που αναφέρετε κατά καιρούς τις έχω εξετάσει και προτίμησα κάποιες άλλες. Είτε γιατί τις γνώριζα καλύτερα, είτε γιατί τις θεώρησα καλύτερες ευκαιρίες. Το ό,τι αναφέρω μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις μου αρέσουν, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες.

   Γενικά, βρίσκω νόημα στο “κατασκευαστικό στόρυ”. Επειδή ξέρω πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος, θα διασπείρω σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ π.χ.

   Πάντως πραγματικά θα ήταν μεγάλη μας χαρά όλων. Να παρουσιάσετε ολοκληρωμένα κάποια ή κάποιες από τις επιλογές που σας αρέσουν. Και έπειτα να τις κουβεντιάσουμε. Στείλτε αν θέλετε στο info@investorblog.gr για να συζητήσουμε σχετικά…

 13. Ο/Η Gerry λέει:

  Αγαπητέ κ. Panagope φαίνεστε αρκετά ενθουσιώδης με αρκετές εταιρείες.
  Κάποιες όντως βρίσκονται χαμηλά, όπως οι κατασκευαστικές. Δεν παύουν όμως να είναι υπερδανεισμένες και το χειρότερο – το κράτος-μπαταχτσής τους έχει κάνει στάση πληρωμών. Επίσης για πολιτικούς λόγους εντυπωσιασμού των μαζών ακούγονται φήμες για πρόστιμα που σχετίζονται με παλαιότερες συμβάσεις. Γενικότερα εγώ βλέπω μια τιμωρητική και εχθρική διάθεση από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση (Σκουριές, επιθέσεις σε Μπόμπολα-Ψυχάρη, σταμάτημα ή κυνήγι έργων απορριμμάτων όπως της Τενεργ κλπ).
  Προτιμάω να αγοράσω ΓΕΚ ακριβότερα, αλλά να έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, νέων προβλημάτων στις τράπεζες κλπ
  Αυτή την περίοδο προσωπικά προτιμάω εταιρείες μόνο εξαγωγικές ή με σχεδόν μηδενικό δανεισμό και κάποιες τέτοιες τις αναφέρατε και εσείς.
  Εχω μηδενική εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κυβέρνηση που είναι εχθρική στον όρο επένδυση. Η αγορά παίζει την επάνοδο των θεσμών και ποντάρει στη σπέκουλα της θετικής αξιολόγησης και γι’αυτό το ΧΑΑ έκανε μεγάλη κίνηση 140 μονάδων από τα χαμηλά. Βοήθησε και η άνοδος των ξένων αγορών.
  Για μένα ό,τι και να γίνει το πρόβλημα παραμένει και λέγεται κυβέρνηση Συριζανέλ. Η οποιαδήποτε άνοδος με αυτούς έχει συγκεκριμένο ταβάνι. Επίσης πολλά από τα μέτρα είναι άκρως καταστροφικά για τον ιδιωτικό τομέα και για την κατανάλωση, στην οποία κυρίως βασίζεται η ελληνική οικονομία.
  Επίσης δεν τους βλέπω να αφήνουν με τίποτα την εξουσία..στο μυαλό μας να είναι ότι μπορεί να παραμείνουν εως και το 2017! Τέλος,,δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να μην διορθώσουν τα ξένα χρηματιστήρια μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ανόδου και με πιθανότατες νέες ΑΜΚ τραπεζών εν όψει.
  Επομένως είμαι πολύ συγκρατημένος. Για να δούμε ΓΔ πάνω από 650-700 θα πρέπει να υπάρξουν πολύ αισιόδοξες θετικές εξελίξεις.
  Και πάνω από όλα, να φύγει ο Τσίπρας από την εικόνα.
  Για τα γεωπολιτικά, βρωμάει μπαρούτι και τίποτε πλέον δεν θα είναι το ίδιο.

 14. Ο/Η panagope λέει:

  Κε Gerry δεν έχετε άδικο, συμφωνώ κ εγώ με τα παραπάνω. Απλά είμαι λιγο πιο αισιοδοξος, κυριως λογω του ότι το εσπα και τα αναπτυξιακα τα χειριζεται ο Σταθάκης που διαφέρει λιγο απο τους υπολοιπους που ειναι τελειως στον κοσμο τους.
  Παντως σε αυτη τη χωρα ολα ξεκινουν κ τελειωνουν με το ασφαλιστικο, το οποιο μπορει να ελευθερωσει πορους για τα υπολοιπα. Χρειαζονται πιο τολμηρες λυσεις αλλιως ο πολεμος γενεων ειναι αναποφευκτος.
  Παντως για την ιστορια, αυτα που λετε τα ειδα και εγω στο χαρτοφυλακιο μου, που πιστευα οτι το 2011-12-13 αγοραζα φθηνα Ελλαστρον, Ελβε, Μεβακο, Ασκο, Ικτιν, Ευπικ, αλλά είδα οτι τελικα εχω εγκλωβιστει για χρονια, μιας και τα προβληματα στις τραπεζες χρονιζουν κ επηρεαζουν ολες τις επιχειρησεις. Σε αλλες κερδισα βεβαια και πουλησα.
  Σε καθε περιπτωση, εξακολουθω να πιστευω, οτι ακομα και στην δραχμη να παμε, οι μετοχες ισως αποδειχτουν μια πιο ασφαλη επενδυση απο τα μετρητα, ιδιως για τις εξαγωγικες, αλλα οχι μονο.

  • Ο/Η Gerry λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα και ειδικά στην τελευταία σας παρατήρηση. Μετοχές σαν αυτές που αναφέρατε έχουν αξία και πολύ καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση, για όσους από εμάς έχουμε “εγκλωβιστεί” Ελλάδα και δεν έχουμε χρήματα στο εξωτερικό.

 15. Ο/Η Nikos Samperopoulos λέει:

  Καλημέρα.Διάβασα το άρθρο σας και συμφωνώ απόλυτα στο δυστυχές συμπέρασμα ότι η οικονομία στη χώρα μας παραμένει έρμαιο της πολιτικής κατάστασης και από ότι δείχνουν τα γενόμενα δεν υπάρχει ελπίδα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας,διότι ακόμα και να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό (εκλογές και νίκη Μητσοτάκη-οικουμενική κυβέρνηση)η οικονομία ταλανίζεται από πολύ σοβαρά προβλήματα,που θα απαιτηθούν πολλά χρόνια σκληρής πολιτικής δουλειάς(καινοτόμες μεταρρυθμισεις-ενίσχυση ανταγωνιστικοτητας- απορρόφηση ΕΣΠΑ-γενναία μέτρα)που το πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να τα καταφέρει οπότε πιστεύω ότι η δαμόκλειος σπάθη της χρεωκοπίας θα συνεχίσει να πλανάται για πολύ καιρό πάνω από τη χώρα μας.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Καλησπέρα,
   αν κατάλαβα καλά, συμφωνείτε και παραδέχεστε πως το θέμα είναι πολιτικό, αλλά από την άλλη δεν βλέπετε διέξοδο. Πάντως θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Μιλάμε για γενναία και γενναία μέτρα, που αν παίρναμε έγκαιρα τα σωστά δεν θα πονούσαμε τόσο. Γενναία ναι, αλλά όχι επειδή είναι σκληρά, αλλά επειδή έρχονται σε αντίθεση με κατεστημένες άρρωστες νοοτροπίες.

   Θεωρούμε π.χ. σκληρό να απολυθούν 100.000 Δ.Υ., αλλά αν η μη απόλυσή τους υποθετικά φέρνει 1,5εκ ανέργους στον ιδιωτικό τομέα από την υπερφορολόγηση της κάλυψης αυτών των δημόσιων δαπανών, αυτό δεν μας φαίνεται καθόλου σκληρό.

   Έχουμε υποστεί τα πιο σκληρά μέτρα, γιατί δεν είμασταν ανοιχτοί να αντιμετωπίσουμε τις ιδεοληψίες και τις φοβίες μας, παίρνοντας διαζύγιο από την κοινή λογική.

   Στο τέλος και οι ίδιοι οι Δ.Υ. χαμένοι έχουν βγει, παρότι σε σχετικούς όρους εξακολουθούν να επιβιώνουν προκλητικά καλύτερα από τους υπόλοιπους.

 16. […] Θα πρότεινα να διαβάσετε το “Η τέχνη της αντιστάθμισης” πριν προχωρήσετε, ώστε να κατανοήσετε το σκεπτικό μιας τέτοιας στρατηγικής. Η χρησιμότητά της στην παρούσα φάση έγκειται από τη μια στις ευκαιρίες που προσφέρει ένα χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων και από την άλλη στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον που θα καθορίσει τελικά την οικονομία και το χρηματιστήριο, παρά μια αξιολόγηση, όπως έχει αναφερθεί εδώ. […]

Απάντηση