Μετοχή Flexopack: …ύστερα από 3 Χρόνια

του Πάνου Γήτα

Η εταιρία Flexopack (ΦΛΕΞΟ)είχε παρουσιαστεί το Νοέμβριο του 2013 στο Investorblog.  Θα είχε, λοιπόν, ενδιαφέρον να κάνουμε μια ανασκόπηση και να δούμε τι έχει συμβεί από τότε. Από το 2013 μέχρι σήμερα η εταιρία κάθε χρόνο αυξάνει τα μεγέθη της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπεραποδώσει σε σχέση με το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου. Η επιλογή καλής εταιρίας μπορεί να πάει ενάντια στη γενική τάση του χρηματιστηρίου κάτι το οποίο είχαμε δει και στο άρθρο της ΓΕΒΚΑ.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της εταιρίας και πως αυτά εξελίχθηκαν από το 2010 μέχρι και το 2016.

Ο Κύκλος Εργασιών αυξάνεται κάθε χρόνο. Από το 2010 μέχρι το 2016 έχει αυξηθεί 50% και τα δεδομένα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια! Η αύξηση του Κύκλου Εργασιών προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό.

Τα Κέρδη τις χρονικές περιόδους 2010-2014 κυμαίνονταν γύρω στα €3εκ. Το 2015 και το 2016 είχαμε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας παρόλο την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Το 2015 είχαμε €4,4εκ. και το 2016 (€5,7εκ.) Κέρδη τα οποία πιστεύω θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τα Ίδια Κεφάλαια το 2010 ήταν €38,3εκ. και το 2016 (€56εκ.) αυξήθηκαν κατά 46%.

Οι συνολικές Ελεύθερες Ταμειακές Ροές το χρονικό διάστημα 2010-2016 είναι €10,8εκ. Πολύ μεγάλο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια η εταιρία έφτιαξε 3 νέα εργοστάσια. Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία,στην Πολωνία και τέλος στην Αθήνα, δίπλα στο υπάρχων  εργοστάσιο, διότι ο χώρος δεν επαρκούσε εξαιτίας αυξημένου φόρτου εργασίας.

Όπως βλέπουμε η εταιρία είναι σε αναπτυξιακή τροχιά και επενδύει μεγάλο μέρος των χρημάτων. Το γεγονός αυτό δεν την εμπόδισε να ανταμείψει τους μετόχους με διανομή μετρητών. Τη χρονική περίοδο 2010-2016 η διανομή μετρητών ήταν €5,9εκ. Πολύ σημαντικό είναι ότι η εταιρία έκανε επενδύσεις, έκανε διανομή μετρητών και ταυτόχρονα αύξησε τα Ταμειακά Διαθέσιμα ώστε να είναι μεγαλύτερα από τα δάνεια.

Οι παροχές προς τη διοίκηση είναι πολύ λογικές για το μέγεθος της εταιρίας και δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις όπως συμβαίνει σε άλλες εταιρίες. Η διοίκηση φαίνεται ότι πιστεύει στην εταιρία διότι το 2015 δάνεισε την εταιρία με προσωπικά της χρήματα. Εκδόθηκε ομολογιακό €2,3εκ. με επιτόκιο μόλις 3% και καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση από την οικογένεια Γκινοσάτη. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνει  ακριβώς το αντίθετο δηλαδή να φορτώνουν την εταιρία με δάνεια, να μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε συγγενείς και μετά να πτωχεύουν. Ένα σημείο που δείχνει την εμπιστοσύνη των τραπεζών προς την διοίκηση  είναι ότι τα ομολογιακά δάνεια που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες έχουν σαν όρο η οικογένεια Γκινοσάτη αθροιστικά πρέπει να κατέχει ποσοστό ίσο τουλάχιστον µε 34% του καταβεβληµένου µετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, ώστε να διατηρεί την ιδιότητα της «Ελέγχουσας Πλειοψηφίας».

Η διοίκηση της Flexopack δείχνει ότι σέβεται τους μικρομετόχους και ότι πιστεύει στην εταιρία όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Το 2013 όταν είχε γραφτεί το άρθρο (Flexopack: Αγοράζεις ασφάλεια…) η μετοχή ήταν στα €3 (€35εκ. κεφαλαιοποίηση) και είχε χαρακτηριστεί από εμένα όχι σαν ευκαιρία ζωής αλλά σαν  υποτιμημένη. Σήμερα η μετοχή είναι στα €4 ε και θα έδινα τον ίδιο χαρακτηρισμό. Είναι πολύ θετικό η μετοχή της εταιρίας να αυξάνεται και η εταιρία θεμελιωδώς να συνεχίζει να είναι υποτιμημένη. Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από την αύξηση της μετοχής έχουμε και επέκταση και βελτίωση της εταιρίας.

 

Συνοπτικά τα Θετικά

 1. Εξαγωγική πάνω απο 80%
 2. Σταθερή αύξηση του Κύκλου Εργασιών και των Κερδών. Κατάσταση η οποία πιστεύω θα συνεχιστεί
 3. Σοβαρή διοίκηση
 4. Σε κλάδο ανελαστικής ζήτησης που δεν παρουσιάζει κυκλικότητα
 5. Απουσία Καθαρού Δανεισμού
 6. Διανομή μετρητών προς τους μετόχους
 7. Στα €4 ευρώ έχουμε μονοψήφιο P/E και P/BV κάτω απο 1

Στα αρνητικά

 1. Χαμηλή εμπορευσιμότητα

 

Εκτίμηση μου είναι ότι αν η Flexopack ήταν εισηγμένη σε ξένο ανεπτυγμένο χρηματιστήριο θα είχε τιμή μετοχής τουλάχιστον πάνω από €5,5 (€64εκ. Κεφαλαιοποίηση)

Πάνος Γήτας

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

17 comments on “Μετοχή Flexopack: …ύστερα από 3 Χρόνια

 1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Πάνο συγχαρητήρια που είχες πολύ ορθά διακρίνει την ελκυστικότητα της μετοχής από τότε…

  Πέρα από όσα γράφεις σήμερα, που είναι πολύ ενδιαφέροντα και με βρίσκουν σύμφωνο, η “επιστροφή” ήταν πολύ καλή ευκαιρία να γυρίσω πίσω και να δω την κουβέντα που είχαμε τότε στα σχόλια το 2013.

  Σου έλεγα, λοιπόν, “δεν χαρακτηρίζω τη Flexopack υποτιμημένη” & “Κατά την άποψη μου υπάρχουν κατά πολύ φθηνότερες που αξίζουν το ρίσκο αν κανείς πιστεύει ότι έχει ελπίδες η ανάπτυξη.”…. Σου ανέφερα άλλες, όπως ΚΥΡ, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΤΟΝ…που κ αυτές καλά πήγαν….Αλλά δεν ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με Flexopack…

  Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία αυτοκριτικής και αντίληψης αυτού που λες….Πως μια καλή εταιρεία που αναπτύσσεται, πάντα ανεβαίνει, αλλά ανεβαίνουν και μεγέθη….και ακριβή πάλι δεν είναι…

  Το δύσκολο βέβαια, είναι να καταφέρεις να δεις ποιες έχουν σε μεγάλο βαθμό πιθανότητες να φερθούν έτσι….Για τη Flexopack ήσουν διορατικός. Συγχαρητήρια!

  γυρίστε πίσω να δείτε την κουβέντα που είχαμε τότε:
  https://www.investorblog.gr/flexopack-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1/

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   ευχαριστω Δημήτρη για τα καλα σου λόγια.
   Ναι το 2013 δεν την είχες θεωρήσει υποτιμημένη αλλά έπεσες 100% για κυρμ. Μπράβο σου!
   Είναι πολυ ευχάριστο να βλεπεις την εταιρία διαρκώς να αυξάνει μεγέθη διοτι σε “αναγκάζει” κάθε χρόνο να αναθεωρείς τη τιμή που θεωρείς σαν δίκαια τιμή.

 2. Ο/Η Nikos Korexenidis λέει:

  Την κοιτούσα σήμερα την εταιρία. Σωστά αυτά που λέτε. Το μόνο ενδοιασμό έχω στο μικρό περιθώριο κέρδους από τον κύκλο πωλήσεων. Που από αυτό αν αφαιρέσεις έξοδα διοίκησης- διάθεσης στην τελική σου μένουν 1-2 εκατομμύρια καθαρά κέρδη. Ενώ πχ άλλες εταιρίες έχουν με πολύ μικρότερους κύκλους εργασιών πολύ περισσότερο κέρδος.

 3. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλημέρα Νίκο,
  αυτά που αναφέρονται στο άρθρο είναι τα εταιρικά μεγέθη…Αν πας στα Καθαρά Μετά Φόρων Κέρδη και Μετά δικ μειοψηφίας τα ομιλικά, (€3,7εκ.), έχουν προκύψει από την αφαίρεση όλων των εξόδων, όπως αυτών της διοίκησης.

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   Δημήτρη μάλλον είδες τα ομιλικά κέρδη του 2015 που είναι 3,7εκ.
   Για το 2016 τα ομιλικά κέρδη είναι 5,2εκ και τα εταιρικά 5,7εκ.

   • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Ναι Πάνο, κοίταξα την ανακοίνωση στα γρήγορα και το μάτι μου έπεσε κατά λάθος στης προηγούμενης χρονιάς. Και αγχώθηκα κιόλας, γιατί απέχουν τόσο τα ΚΜΦ&ΔΜ…Και σήμερα ήθελα να το κοιτάξω…..Ναι είναι 5,2εκ.

 4. Ο/Η Nikos Korexenidis λέει:

  Sorry που δεν ήμουν ακριβής στο νούμερο αλλά θυμάμαι πως ήταν λίγα. Και πάλι από 67 εκατομμύρια κύκλο αν έχεις κέρδη 3,7 δεν είναι λίγα ;

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   Γεια σου Νίκο!
   καλό πάσχα!
   Σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου.
   Όσο αφορά τον όμιλο απο κύκλο εργασιών 70εκ. προκύπτει κέρδος 5,2εκ.(καθαρό αφού έχουν αφαιρεθεί τα πάντα)
   Ανάλογα με τη δραστηριότητα της εταιρίας έχουμε και διαφορετικό περιθώριο κέρδους.
   Για να εξετάσουμε αν το ποσοστό κέρδους της φλεξο είναι χαμηλό ή υψηλό νομίζω θα ήτανε καλύτερα να την συγκρίνουμε με μια εταιρία του ίδιου αντικειμένου.

 5. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Πάνο, όντας αναπτυξιακή σε χρηματιστήριο του εξωτερικού και αν δεν έδρευε σε Ελλάδα, θα είχε p/e 20+..Δηλαδή πάνω από 100εκ. Απλά λόγω των ρίσκων της Ελλάδας, καλό είναι να είμαστε συντηρητικοί. Οπότε τα 65εκ. ή 5,5€ δεν τα βρίσκω υπερβολικά αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς

 6. Ο/Η petros λέει:

  Πάνο ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, Καλό Πάσχα κιόλας!
  Πολυ ενδιαφέρουσα εταιρεία, βέβαια άρχισε και αυτή την απογείωση όπως πολλές άλλες μικρές. Δεν το περίμενα για τις μικρές, στο ΧΑΑ νομίζουν ότι έχουμε ..Μητσοτάκη κυβέρνηση.

  Σίγουρα φαίνεται ότι ακόμα είναι σχετικά ελκυστικά αποτιμημένη αν και με Ρ/Ε >10.
  Πιστεύω ότι υπάρχουν και ακόμα καλύτερες αλλά πιο μικρές συνήθως.

  Αν επανέλθουμε στην κανονικότητα (ίσως δεν είμαστε πια τόσο μακριά) τότε ακόμα και Ρ/Ε στο 12 θα φαντάζει πολύ μικρό σε σχέση με τα κοντά στο μηδέν επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

 7. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  γεια σου Πετρο…καλη ανασταση!
  κερδη ομιλικα εβγαλε 5,2 και εταιρικα 5,7 και εχει κεφαλαιοποιση 47εκ. αρα p/e μονοψηφιο…
  και ας προσπαθησουμε να φανταστουμε τα μελλοντικα κερδη…
  εξαγωγική πάνω απο 80%..
  δηλαδή η μπελα και ο φουρλης γιατι να παιζουν με μεγάλο p/e και να μην παιζει η φλεξο?
  ποιος κατα τη γνωμη σου εχει μεγαλυτερο κινδυνο η φλεξο ή η μπελα και ο φουρλης;

  • Ο/Η petros λέει:

   Πάνο εχεις δίκιο, το Ρ/Ε είναι μονοψήφιο . Χμμ τωρα φανταζει πολυ πιο ελκυστικη!
   Πιστευω οτι πολυ μεγαλυτερα περιθωρια ανοδου εχει η φλεξο, εννοείται !
   Παντως ειμαστε σε μια φαση που πρεπει να επιλεξουμε σε ποιες μικρες θα επενδυσουμε
   τα περιορισμενα χρηματα μας, διοτι προβλεπω ακομα μεγαλυτερη ανοδο σε ενα μεγαλο ευρος μικρομεσαιων υγειων μετοχων. Και ισως δεν υπαρξει και επιστροφη.
   Ποια η γνωμη σου?

 8. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  θεωρω οτι τωρα ειναι η καλυτερη ωρα για τα μικρα-μεσσαια χαρτια.
  Οι μεγαλες μετοχες δεν εχουν μεγαλα περιθωρια ανοδου.
  Αν μπορεις βρες μου μια μετοχη απο τις μεγάλες που θα μπορουσε να παει επι 2 απο τα σημερινα επιπεδα.
  Εγω δεν εχω βρει.
  Σε αρκετά μικρα μπορει ευκολα να συμβει αυτό.
  Επομένως αν έκτιζα τωρα χαρτοφυλακιο δεν θα είχα καμία απο 25αρη εκτος φολι φολι.
  και απο τις μικρες θα αγοραζα σιγουρα ασκο,φλεξο,γεβκα,ικτινος,καμπα,ελαστρον
  ποια η γνωμη σου;

  • Ο/Η petros λέει:

   Ναι Πανο, η φολιε φολιε φανταζει πολυ καλη επιλογη, σημερα αγορασα. Απο τις μικρομεσαιες τωρα πια φλεξο, καμπα, προφ, ελτον , εκτερ, αλλα και αλλες, επισης πιστευω πολυ στη γεκ τερνα καποια στιγμη θα ασχοληθω περισσοτερο να γραψω κατι για αυτη

 9. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλημέρα κ Χρόνια Πολλά,
  ….να προσθέσω κάτι που ξέχασα να σχολιάσω… Πως για μένα η χαμηλή εμπορεύσιμότητα δεν είναι αρνητική…Αντιθέτως, θα έλεγα ανακουφιστική όπως έχω εξηγήσει εδώ…

  Υποτιμημένες δίχως εμπορευσιμότητα – https://t.co/BG7nNBa0rR

 10. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  ακριβώς Δημήτρη….είναι ευτύχημα ο λόγος υποτίμησης να είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα και όχι κατι άλλο.
  Πολλές φορές παραπονιόμαστε η αγορά δεν είναι αποτελεσματική και η φλεξο θα έπρεπε να ήτανε στα 6 ευρώ. Το κάνω και εγω στο αρθρο μου κατι σαν παράπονο. Θα έπρεπε να είμαι χαρούμενος οτι η αγορά δεν είναι αποτελεσματική διότι ετσι μας επιτρέπει να πληρώσουμε κάτι πχ 0,5 ευρώ ενω αξίζει πραγματικά 1 ευρώ.

  Αυτό που έχω δει οτι καποια στιγμή αυτη η αδικια σταματάει να υπάρχει και πάει η μετοχή στη τιμή που πρέπει και πολλές φορές την ξεπερνάει κιολας. Το ποτε θα συμβεί αυτό δεν το ξέρω και ουτε μπορω να το μαντεψω. Αν δεν παει στη τιμή που εγω θεωρώ δίκαια τότε κάτι έχω κάνει λάθος στους υπολογισμούς μου.

 11. […] Το δεύτερο άρθρο δημοσιεύθηκε το  2017 με την τιμή της μετοχής στα 4 ευρώ. Ο τίτλος του άρθρου ήταν “Μετοχή Flexopack: ύστερα από 3 χρόνια”. Σε αυτό το άρθρο είχα καταλήξει σε ίδια συμπεράσματα με το πρώτο μου άρθρο. Στο τέλος αναφέρω ότι αν η Flexopack ήταν εισηγμένη σε ξένο ανεπτυγμένο χρηματιστήριο θα είχε τιμή πάνω από 5,5 ευρώ. […]

Απάντηση