Μετοχή ΓΕΒΚΑ: …ύστερα από 3 Χρόνια

ΓΕΒΚΑ: ...ύστερα από 3 χρόνια

του Πάνου Γήτα

Τον Οκτώβριο του 2013 σας παρουσιάστηκε η ΓΕΒΚΑ μέσα από το Investorblog.gr. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια. Θα είχε, λοιπόν, ενδιαφέρον να κάνουμε μια ανασκόπηση και να δούμε τι έχει συμβεί από τότε. Αρχικά θα εξετάσουμε τη πορεία της μετοχής σε σχέση με το γενικό δείκτη.

Φαίνεται ξεκάθαρα οτι η ΓΕΒΚΑ έχει υπεραποδόσει  σε σχέση με το γενικό δείκτη.

ΓΕΒΚΑ ΑπόδοσηΗ διαφορά όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι εκτός από την άνοδο της μετοχής έκανε και διανομή χρημάτων προς τους μετόχους.

ΓΕΒΚΑ - Επιστροφές, Μερίσματα

Δηλαδή έχουμε 0.047œ€ μερίσματα (αφαιρω 15% φορολογία άρα 0.04 καθαρό) και 0.02 επιστροφή κεφαλαίου. Αθροιστικά έχουμε 0.06  ανά μετοχή.

Οπότε διανομή κερδών συν μικρή άνοδος της μετοχής μας δίνουν 27% απόδοση ενώ ο γενικός δείκτης έχει πτώση 40%. Αν γινόταν επανεπένδυση των μερισμάτων η απόδοση θα ήτανε μεγαλύτερη. Φέτος η διοίκηση σκοπεύει να μοιράσει στους μετόχους περίπου 0.03 ευρώ δηλαδή καθαρή απόδοση 8%.

Το πιο σημαντικό απο όλα είναι ότι η ΓΕΒΚΑ επιστρέφει χρήμα στους μετόχους αλλά παράλληλα μειώνει και το δανεισμό της . Ενδεικτικά:

Καθαρός Δανεισμός το 2014: 3.950.000

Καθαρός Δανεισμός το 2016: 2.300.000

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τη πορεία του ομίλου τα υφεσιακά χρόνια 2013-2016 και πως εξελίχθηκαν οι δραστηριότητες της.

ΓΕΒΚΑ: Εξελιξη Βασικών Οικονομικών Μεγεθών

Όπως φαίνεται από τον πίνακα ο κύκλος εργασιών του ομίλου είναι σταθερός και γύρω απο τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κέρδη μετα φόρων που κυμαίνονται κοντά στις 600 χιλιάδες ευρώ. Σημαντικό είναι ότι οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες είναι ισχυρές και με αυτές ο όμιλος μπορεί να μοιράζει κέρδη στους μετόχους και να μειώνει δανεισμό. Αυτό φαίνεται και από το δείκτη τραπεζικές υποχρεώσεις/ ίδια κεφάλαια ο οποίος διαρκώς μειώνεται.

Να αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη του ομίλου εξαρτώνται κυρίως απο τα μεγάλα έργα τα οποία όλα αυτά τα χρόνια είναι παγωμένα.

Στο μυαλό μου έχω 3 σενάρια.

 1. Τα πράγματα στην ελληνική οικονομία να γίνουν ακόμα χειρότερα οπότε να έχουμε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και των κερδών.
 2. Τα πράγματα να παραμείνουν όπως έχουν οπότε να εισπράττω κάθε χρόνο περίπου 8% καθαρή απόδοση απο τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου.
 3. Τα πράγματα να βελτιωθούν και να αρχίσουν ξανά τα μεγάλα έργα οπότε να έχουμε αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών. Άρα μεγαλύτερη απόδοση από τα μερίσματα και ίσως και αύξηση της τιμής της μετοχής.

Συνοπτικά θεωρώ ότι η ΓΕΒΚΑ όλα αυτά τα υφεσιακά χρόνια παίζει άμυνα και ισχυροποιεί τη θέση της για να είναι έτοιμη όταν θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα. Ο μέτοχος δε θα πρέπει να έχει παράπονο διότι η μετοχή έχει υπεραποδόσει κατα 67% σε σχέση με το γενικό δείκτη αν αναλογιστούμε και τις διανομές μετρητών που έχει κάνει.

Πάνος Γήτας

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

5 comments on “Μετοχή ΓΕΒΚΑ: …ύστερα από 3 Χρόνια

 1. Ο/Η Miltiadis Kotziampasis λέει:

  Όλο το μυστικό είναι τα μερίσματα… Πολύ σωστή τοποθέτηση.

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   καλησπέρα Μιλτιάδη.
   Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό σου.
   Πολύ σημαντικό είναι ότι ταυτόχρονα με τα μερίσματα έχουμε και μείωση δανεισμού.
   Το αρνητικό με τη ΓΕΒΚΑ είναι ότι είναι ελάχιστα εξαγωγική.
   Το θετικό είναι οτι ακόμα και με τέτοια ύφεση καταφέρνει και βγάζει κέρδη.

 2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Συγχαρητήρια Πάνο για την επιλογή σου και την καλή πορεία της.

  Αυτό που βλέπουμε για μια ακόμα μια φορά είναι πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ εταιρειών που παράγουν κέρδη. Και το λέω αυτό, γιατί όπως το 2013, έτσι και σήμερα, τη ΓΕΒΚΑ θα την ήθελα λίγο πιο φθηνά. Και έχουν περάσει κάποια χρόνια και η μετοχή έχει δώσει μερίσματα και είναι το ίδιο ελκυστική όπως και τότε.

  Και αποδείχτηκε μια έξυπνη επιλογή. Η ένσταση μου τότε ήταν πως αν κανείς πιστεύει σε ένα καλό σενάριο, μια κατασκευαστική θα αυξήσει κέρδη επιθετικά.Σε ένα κακό, η αποτίμησή της θα είχε περιθώρια να υποχωρήσει. Τελικά σε αυτό το σύρσιμο της κατάστασης, η ΓΕΒΚΑ, αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή, γιατί ήταν από τις λίγες που είναι συνδεδεμένη με τον κλάδο, καταφέρνοντας να παράγει κέρδη, που πήγαν στις τσέπες των μετόχων, όταν οι κατασκευή δεν βελτιώθηκε με τρόπο που να προσφέρει μεγάλα κέρδη σε κατασκευαστικές.

  Η ΓΕΒΚΑ είναι άλλη μια επιλογή που δείχνει πως η υπομονή είναι ικανή να δώσει καλά αποτελέσματα, σε μετοχές ξεχασμένες από το κοινό.

  Και πάλι συγχαρητήρια για την έξυπνη επιλογή!

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια
   το καλό με τη Γεβκα είναι ότι κερδίζεις και χωρίς το ξύπνημα της οικονομίας.
   Θα ήθελα να κάνω και ένα άρθρο αντίστοιχο για τη Φλεξο όταν βγάλει ετήσια αποτελέσματα.

Απάντηση