Μάθημα το Πάθημα… Πρώτα η Αξία!

του Βασίλη Κάραλη

Αύγουστος 2013, η ώρα έχει πάει 4 το πρωί “Λίγο P/E” από εδώ και λίγο τι είπε ο δάσκαλος του Buffett, Graham, από εκεί. Οι υπολογισμοί στο “excelλόφυλλο” δίνουν και παίρνουν και τελικά καταλήγω σε μια “shortlist” μετοχών του ΧΑΑ. “Θα αγοράσω μόλις μου βγουν λίγο τα νούμερα και δω ότι είναι ευκαιρία”. Έχοντας στο μυαλό πρώτα απ’  όλα την AS Company (ΑΣΚΟ)  και μη μπορώντας να συγκρατήσω το παιδί από μέσα μου.

22/08/2013: Πράξη 1η, αγορά ΑΣΚΟ σε τιμή 0,2960€. Αίσθηση υπέροχη, πρώτη αγορά μετοχής ever. Αισθάνθηκα σαν να μου ανήκε η εταιρία! Ήμουν έτοιμος να πάρω στα γραφεία και να μιλήσω με τη γραμματέα της AS Company, να της πω να είναι ιδιαίτερα προσεκτική από εδώ και πέρα, μιας και είχα βάλει τα λεφτά μου στην εταιρεία που δούλευε.

26/08/2013: Πράξη 2η, αγορά ΑΣΚΟ σε τιμή 0,3150€. Τώρα έπρεπε ακόμα και οι προϊστάμενοι να είναι αποδοτικοί.

30/08/2013: Πράξη 3η, αγορά ΑΣΚΟ σε τιμή 0,31€, και πλέον αρχίζω να σκέφτομαι να αποκτήσω γραφείο στην εταιρεία.

03/04/2014: Τελευταία πράξη του «δράματος» η πώληση σε τιμή 0,3980€ (0,40€), με μέση τιμή κτήσης 0,2937€ (0,29€), ήτοι 37% υψηλότερα.

Άρα, δεν ήταν «δράμα», ήταν ένα «παρκάρισμα» χρημάτων για λίγους μήνες, που θα μπορούσαν να είναι περισσότερα, αν δεν άκουγα τις «σειρήνες» δεξιά και αριστερά:

«Έλα θα σου μάθω εγώ πράγματα.»

«Ποια θεμελιώδης ανάλυση μωρέ; Ο Buffett έχει δις και τα κάνει αυτά.»

«Κοίτα RSI, δες MACD, κεφάλι με ώμους, σημαιάκι κ.α.»

Ναι, μπορεί να είχαν δίκιο. Μπορεί εγώ προσωπικά να είμαι ο χειρότερος μαθητής τεχνικάριος ever, κάνοντας παράλληλα και του κεφαλιού μου στο μεσοδιάστημα.

Ας ρίξουμε μια ματιά που θα ήταν η ΑΣΚΟ σήμερα λοιπόν, καθώς και ποιες άλλες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές επιλογές μας, θεμελιώδεις πάντα, το Δεκαπενταύγουστο του 2013 στο ΧΑ.

Η Θεμελιώδης Ανάλυση αντεπιτίθεται

Μάιος 2017: Στο διάγραμμα της ΑΣΚΟ παρακάτω, οι πράξεις φαίνονται σαν να έγιναν στα 0,50€. Η παραπάνω τιμή είναι αναπροσαρμοσμένη λόγω των reverse split και της διανομής μετοχών και μερισμάτων και τυχόν επιστροφών κεφαλαίου.

Η πορεία της μετοχής της AS Company τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: FT.com)

Όπως και να έχει χαμένοι δε θα βγαίναμε, όπως και δε βγήκαμε δηλαδή. Όμως κρατώντας τις μετοχές μέχρι και σήμερα, από μια τιμή κτήσης 0,50€, σήμερα η τιμή θα ήταν κοντά στα 1,10€, ήτοι 132% υψηλότερα. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα και ανάλογα με τα αποτελέσματα της εταιρείας, θα μπορούσαμε να έχουμε στα χέρια μας μετοχές μιας εταιρείας που κάνει τα «πετάγματά» της, και που δεν έχει κάτι «κακό» ακουστεί για αυτήν. Κάθε άλλο, αν δει κανείς τα αποτελέσματά της, μιλώντας πάντα για το καλοκαίρι του 2013.

Μα είναι ακριβή ήδη! Πόσο να πάει;

Οκτώβριος 2013: «Τώρα που θα κάνω “γραφείο” στην AS Company, θέλω να δω που αλλού θα κάνω το επόμενο». Με αυτή τη σκέψη κοιτάζω το shortlist του Αυγούστου. «Είναι ακριβή ήδη, πολύ εξαγωγική, κραταιά επιχείρηση, διεθνής. Όλα έχουν αποτυπωθεί στην τιμή». 5,7637€ (5,76€) τα πλήρωσα, με έναν κόμπο στην καρδιά. «Και αν πάει παρακάτω; Αν όλα έχουν φανεί στα ταμπλό; Αν τα επόμενα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά;». Oι πρώτες σκέψεις, ενώ μόλις είχα αγοράσει τον Σαράντη (ΣΑΡ).

Οκτώβριος 2014: Αποφασίζω να «τελειώσω» αυτή τη σχέση που μόνο χαρά μου έδωσε (άρα και λεφτά εν προκειμένω). 7,75€ η μέση τιμή πώλησης, που άφησε ένα 35%. Πως κυμάνθηκε διαγραμματικά όμως και τι θα είχε γίνει αν κρατούσαμε το «χαρτί» μέχρι σήμερα;

Απρίλιος 2017: Η μετοχή του Σαράντη έχει πάει ακόμη πιο ψηλά, στο 11,67€ για την ακρίβεια, 103% παραπάνω από ότι τότε που την αγόρασα. Χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα μερίσματα. Ούτε τη μισή κίνηση δεν «έπιασα», ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια διακράτησης, αλλά και αφού είχα πουλήσει τις μετοχές μου, ποτέ δεν άκουσα κάτι αρνητικό για την εταιρεία, κάθε άλλο.

Η πορεία της μετοχής της Σαράντης τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: FT.com)

Ό,τι πιάνω..δε γίνεται χρυσός!

Οκτώβριος 2014: “Αφού είμαι τόσο καλός και αστέρι (σ.σ. σε ελάχιστες άλλες πράξεις μου,  πάλι σε θεμελιώδεις επιλογές, ήμουν break-even), γιατί να μη δοκιμάσω και αλλού που έχουν και διακύμανση και θα βγάλω και πιο γρήγορα λεφτά; Warrants!”. Αγορά ΠΕΙΡΤΠ με τιμή 0,39€. Μετά από 2 ημέρες και μην αντέχοντας τα σκαμπανεβάσματα πούλησα στα 0,375€.

Νοέμβριος 2014: Αγορά ΑΛΦΑΤΠ με τιμή 1,22€, πώληση εντός 15ημέρου με τιμή 0,96€, ήτοι -21%.

Συμπέρασμα

Βλέποντας και κρίνοντας από τα αποτελέσματα των επιλογών, βάσει θεμελιώδους ανάλυσης τότε (Καλοκαίρι 2013), και κοιτώντας που ήταν οι εταιρείες αυτές που επέλεξα και που είναι τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι ήταν σωστές επιλογές. Μάλιστα υπήρχαν και άλλες, όπως: ΠΛΑΘ, ΠΛΑΚΡ, ΚΛΕΜ κ.α..Περίπου 25-30 εταιρείες για όλα τα «βαλάντια» με τιμές από 0,20€ στα όρια Pennystock, μέχρι 11,50€. Αντιθέτως, όταν και όποτε οι επιλογές μου ήταν όπου φυσά ο άνεμος, τότε ήταν που είχα τις μεγαλύτερες απώλειες.

Το σημαντικότερο είναι να είναι κανείς σταθερός στις επιλογές του, ιδίως στη θεμελιώδη ανάλυση. Όμως, να μη διστάζει να πουλήσει μια μετοχή ή να αγοράζει κάποια άλλη, όταν και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Τέλος, αγοράζοντας κανείς τη μετοχή μιας εταιρείας, θεμελιωδώς σκεπτόμενος, είναι σαν να κρατά το κομμάτι ενός συνόλου, στο οποίο πιστεύει ότι γίνεται καλή δουλειά μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνεται ακόμα καλύτερη στο μέλλον και ότι θα πρόκειται για μια σταθερά ανοδική εταιρεία στον κλάδο της, πρωτοπόρο ή και κραταιά. Μπορεί να βρέθηκε σε τιμή ευκαιρίας λόγω δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών, είτε όντως επειδή κάτι είχε αλλάξει προς το χειρότερο για την ίδια Στη δεύτερη περίπτωση, η αγορά της θέλει μια δεύτερη σκέψη και ενέχει κάποιο ρίσκο.

Βασίλης Κάραλης

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

2 comments on “Μάθημα το Πάθημα… Πρώτα η Αξία!

  1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Μπράβο Βασίλη που μοιράζεσαι την ιστορία σου μαζί μας.

    Πάντως για να μπορέσει κανείς να αντέξει και να κερδίσει ως μακροπρόθεσμος επενδυτής δε θα πρέπει να ξεχάσει αυτό που λες, πως κρατά το πραγματικό κομμάτι μιας επιχειρήσης. Αν το έχει ως μεγάλη του αρχή, το πιστεύει και το νιώθει θα μπορεί πιο εύκολα να προστατευθεί από τις σειρήνες.

    Π.χ. αν κατέχεις ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, δεν κοιτάς το γράφημα της τιμής που ζητάει η αγορά κάθε τρεις και λίγο, γιατί η αγορά δεν είναι παρούσα κάθε στιγμή, όπως το χρηματιστήριο….Το θέμα είναι να μην αφήνεις την αγορά να σε κάνει να ξεχάσεις να σκέφτεσαι την αξία από ΄την μια, αλλά από την άλλη να την χρησιμοποιείς όποτε σου προσφέρει αξία με έκπτωση. Ακούγεται εύκολο, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να το υλοποιήσουν. Θα παρασυρθούν την κρίσιμη στιγμή. Την κρίσιμη στιμγή που ενώ θα υπάρχει αξία φθηνά……ο πανικός της πτώσης των τιμών θα τους οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια…

  2. Ο/Η petros λέει:

    Βασίλη καλησπέρα κ καλό μήνα,

    Πολυ ωραιο το γλαφυρο σου αρθρο!
    ωραια τα διαγραμματα αλλα η αποτιμηση της πραγματικης αξιας
    ειναι αυτη που μετραει και δινει κερδη μεσο-μακροπροθεσμα αλλα και peace of mind
    στο μεταξυ..

Απάντηση