Value investing Tip#3: Διαχείριση Ρίσκου

Διαχείριση Ρίσκουτου Νίκου Κορεξενίδη

Επένδυση σημαίνει αναβολή της κατανάλωσης των χρημάτων μας σήμερα  προκειμένου στο μέλλον να έχουμε περισσότερα. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αν αποταμιεύσουμε – επενδύσουμε τώρα τα χρήματα μας, στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική αξία. Οι κυριότεροι λόγοι είναι το ρίσκο και ο πληθωρισμός. Κάθε επένδυση έχει μέσα της τον παράγοντα ρίσκου π.χ. εταιρείες χρεοκοπούν, δανειστές αθετούν πληρωμές, ενοικιαστές φεύγουν χωρίς να πληρώσουν, υλικά αγαθά χάνουν την αξία τους, κράτη πτωχεύουν. Όταν συμβεί αυτό οι μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις ,ακίνητα που έχουμε αντί να μας φέρνουν κέρδος μας φέρνουν ζημιά ή και ολική απώλεια του αρχικού κεφαλαίου μας. Εκτός αυτού ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική αξία των χρημάτων μας. Με 1 ευρώ πριν 10 χρόνια αγόραζες π.χ. 2 ψωμιά , άλλα σήμερα αγοράζεις 1 ψωμί. Άρα έχουν χάσει το 50% της αξίας τους. Αν αυτό το διάστημα είχες απόδοση 100% στις επενδύσεις σου τότε ουσιαστικά δεν κέρδισες τίποτα. Πρέπει να έχεις απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό για να έχεις πραγματικό κέρδος. Ιστορικά ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 3% άρα πρέπει να στοχεύουμε σε απόδοση μεγαλύτερη από αυτή.

Βασικό εργαλείο για τον έλεγχο του ρίσκου είναι η διαφοροποίηση (diversification). Είναι η μέθοδος του να μοιράσεις τις επενδύσεις σε περισσότερους τομείς ώστε αν κάτι πάει στραβά σε ένα τομέα,  η συνολική απόδοση των επενδύσεων να μην επηρεαστεί δραματικά. Η πιο σωστή διαφοροποίηση που μπορείς να κάνεις είναι η εξής: Αρχικά κράτησε στην άκρη ρευστό το οποία αρκεί για τα έξοδα σου για 6 μήνες σε περίπτωση που χάσεις την δουλειά σου και χρειάζεσαι χρήματα μέχρι να βρεις άλλη. Τις υπόλοιπες αποταμιεύσεις σου μοίρασε τες,  με μια αναλογία 50/50 σε επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου – μεγαλύτερες απόδοσης (πχ μετοχές  5-6 εταιριών) και σε επενδύσεις μικρού ρίσκου – μικρότερης απόδοσης (πχ ομόλογα ισχυρών κρατών, προθεσμιακές καταθέσεις ). Ο συνδυασμός των δύο θα σε οδηγήσει σε μια μέση απόδοση η οποία όμως θα είναι σταθερή γύρω στο 10% αφού το ένα είδος επένδυσης σε κάθε περίπτωση θα αντισταθμίζει το άλλο. Οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις θα σε εκθέτουν σε πιθανά μεγάλα κέρδη ενώ οι επενδύσεις μικρού ρίσκου θα σε προστατεύουν από μεγάλες απώλειες. Αν και φαίνεται απλό στις επόμενες δεκαετίες οι περισσότεροι επαγγελματίες επενδυτές δεν θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν.

Μην δανείζεσαι για να επενδύσεις (μόχλευση). Η μόχλευση δεν κάνει μια επένδυση καλύτερη ή πιο επικερδή. Το μόνο που κάνει είναι να πολλαπλασιάσει τα κέρδη ή τις ζημίες που θα έχεις. Αν είσαι τυχερός και ξεκινήσεις με κέρδη καλώς, άλλα αν ξεκινήσεις με ζημίες τότε οι απώλειες θα βάλουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον ύπνο σου και την φήμη σου άλλα και την ίδια την επιβίωση σου. Μην επενδύεις με δανεικό χρήμα!

Ξεκίνα την αποταμίευση νωρίς, όσο πιο πολύ μπορείς και μην σταματάς. Θα πρέπει να μπορείς κάθε μήνα να αποταμιεύεις τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος σου.

Νίκος Κορεξενίδης

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

Απάντηση