Motor Oil: Συνεχίζει την καλή της πορεία

του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Πρόσφατα, η Motor Oil ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία, κατά την άποψή μου, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά με τη βοήθεια των παρακάτω διαγραμμάτων.

Όπως παρατηρούμε, υπάρχει σημαντική αύξηση των πωλήσεων (40,93%) που οφείλεται σύμφωνα με την ανακοίνωση σε 3 παράγοντες:

Α) Αύξηση του μέσου όρου των τιμών των προϊόντων πετρελαίου

Β) Αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 15%

Γ) Η ενδυνάμωση του δολαρίου

Αυτό που μου αρέσει όμως περισσότερο, είναι ο εξαγωγικός  χαρακτήρας αυτών των πωλήσεων που άγγιξε το 79,78% από 73,49% πέρυσι την ίδια εποχή. Αυτό δείχνει πως η εταιρεία είναι καλά πλασαρισμένη στην αγορά και μπορεί να λειτουργήσει ως επενδυτικό καταφύγιο για όλες τις περιστάσεις… Η αποτίμηση με βάση την τιμή ως προς τα ιδία κεφάλαια μπορεί να θεωρείται απαιτητική, αλλά δεν ισχύει αυτό και για τους υπόλοιπους δείκτες όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο δείκτης P/S  με βάση τα περσινά δεδομένα είναι 0,3  και, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των πωλήσεων, πιθανόν να βρεθεί πιο κάτω.

Παρατηρούμε ακόμη, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, πως  συνεχίζεται ο υγιής ρυθμός ανάπτυξης σε επίπεδο EBITDA και καθαρών κερδών των τελευταίων τριμήνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρόμοια αποτελέσματα περιμένουμε και στο δεύτερο εξάμηνο, κάτι που αν επαληθευτεί μας δίνει ένα εξαιρετικά χαμηλό P/E , χωρίς να προβούμε σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα δάνεια, εντοπίζουμε μια μικρή μείωση του συνολικού δανεισμού, μία μικρή ενίσχυση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού με ταυτόχρονη μείωση του μακροπρόθεσμου. Οι απαιτήσεις από πελάτες παρέμειναν περίπου στα 360.000.000€.

Το ζουμί όμως είναι στις ταμειακές ροές οι οποίες παραμένουν ανοδικές, κάτι που ευνοεί τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις και σε αυτά τα επίπεδα τιμών της μετοχής (τρέχει αυτή τη στιγμή με απόδοση 4,71%). Με μια πρόχειρη ματιά βλέπουμε πως από την αρχή του έτους έχουν μπει στα ταμεία 53.122.000€, και να σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για μια εταιρεία με 110.000.000 εκ. μετοχές. Με βάση αυτά τα δεδομένα δε βλέπω το λόγο να μην διατηρηθεί το μέρισμα στα επίπεδα τα περσινά, ίσως και λίγο παραπάνω, αν βοηθήσουν  οι συγκυρίες.

Πρόσφατα η ΗSBC έδωσε για την μετοχή τιμή στόχου 21€ με σύσταση Hold. Η γνώμη μου είναι πως δικαιολογημένα η μετοχή βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα με βάση τα μερίσματα που έχει δώσει από το 2001 (Δείτε εδώ στο bull-markets.blogspot.gr) και την πορεία της έως τώρα.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια κυκλική μετοχή που μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες (ισοτιμίες, επιτόκια, γεωπολιτικούς κινδύνους, τιμές πετρελαίου κ.λ.π).

Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω πως στόχος κάθε μακροπρόθεσμου επενδυτή είναι οι μερισματικές αποδόσεις που προσφέρουν σταδιακή απόσβεση του κεφαλαίου του και η εξασφάλιση των κεφαλαίων του όταν όλα  γύρω του καταρρέουν.

Η Motor Oil προσέφερε αυτή τη διπλή χαρά σε όσους την πίστεψαν και την επέλεξαν…

Μιλτιάδης Κοτζιάμπασης
bullmarketsblog@gmail.com

* Τα όσα δημοσιεύονται δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση “επενδυτική πρόταση” ή προτροπή για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων κινητών αξιών. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και μελέτης. Έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα!

6 comments on “Motor Oil: Συνεχίζει την καλή της πορεία

  1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Πολύ ωραία η παρουσίαση..Μπράβο Μιλτιάδη!

    Αυτό που με απασχολεί είναι κάτι που αναφέρεις, την κυκλικότητα. Δηλαδή του κατά πόσο η “κυκλική” άνοδος των μεγεθών ενισχύει την αίσθηση της ανάπτυξης. Βέβαια, ένα παράγοντας ακόμα που είναι ικανός να τη βοηθήσει, φαντάζομαι πως είναι ο τυφώνας που έπληξε το Αμέρικα…

  2. Ο/Η Miltiadis Kotziampasis λέει:

    Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη… Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και οι μετοχές γνωρίζουν ακμή και παρακμή. Μου αρέσει να ακολουθώ την ακμή και να παρατηρώ τα σημάδια παρακμής όταν κάνουν δειλά την εμφάνισή τους. Αυτό που διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε είναι πως η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή δανείων είναι το 2021! Μέχρι τότε, δύο τινά πιστεύω μπορούν να συμβούν: να αυξηθούν τα μερίσματα ή να πέσουν τα δάνεια κάτω από το ταμείο. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τους παράγοντες που ανέφερα στο τέλος του άρθρου… Χαιρόμαστε τις καλές μέρες γιατί δε διαρκούν για πάντα… Συμφωνείς;

  3. Ο/Η Panos Gitas λέει:

    καλησπέρα πολύ ωραίο το άρθρο!
    μπράβο Μιλτιάδη!
    συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις.

    Θεωρώ ότι η καλύτερη περίοδος για να πουλήσεις μια κυκλική μετοχή είναι όταν αυτή εμφανίζει κέρδη ρεκόρ. Αν περιμένεις να παρατηρήσεις τα σημάδια παρακμής σε μια κυκλική μετοχή νομίζω είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσεις γιατί δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εταιρία αλλά με την γενικότερη οικονομία που είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

    Εν κατακλείδι θεωρώ ότι αν κάποιος έχει επενδύσει στη μοη κοντά στα 10 ευρώ πριν χρόνια τώρα είναι η καλύτερη περίοδος να πουλήσει τις μετοχές του. Προσωπική άποψη.

    Σε ευχαριστώ για την ωραία παρουσίαση.

  4. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Συμφωνώ να χαιρόμαστε τις καλές μέρες, αλλά να προετοιμαζόμαστε και ως “μέρμυγκες” για το χειμώνα. Να πω επίσης, πως οι κυκλικοί κλάδοι, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αυτές οι συνεχείς ακμές και παρακμές, που αναφέρεις Μιλτιάδη, δίνουν την δυνατότητα για υψηλές τιμές (ευκαιρίες εξόδου) και για χαμηλές τιμές (ευκαιρίες εισόδου).

    Τώρα το τι θα κάνει ο κάθε επενδυτής, είναι ζήτημα του πως έχει σχεδιάσει τη στρατηγική του, όπως έχουμε πει. Ο “never sell”, δε θα πουλήσει ακόμα και αν η μετοχή φτάσει να αποτιμάται αρκετά υψηλά. Η ΜΟΗ έχει δείξει η ιστορία της πως είναι ανθεκτική και μια μηχανή παραγωγής χρήματος για το μέτοχο. Υπό αυτή την έννοια δεν είμαι αρνητικός με την εταιρεία και τη μετοχή.

    Αν τώρα γυρίσουμε στο θέμα της κυκλικότητας, μια τέτοια μετοχή θα προτιμούσα να την αγοράζω τη στιγμή που βγάζει ζημιές, αφού ξέρω, πως ως κυκλικής φύσης, αυτά πιθανότατα θα αναστραφούν. Προτιμώ να την αγοράζω τότε, γιατί οι περισσότεροι επενδυτές αδυνατούν να αντιληφθούν τη κυκλική, μη μόνιμη φύση αυτών των ζημιών. Μπορεί να παρεξηγούν επιπλέον τη συνεχή διολίσθηση των περιθωρίων ως αδυναμία και ως τάση, πορεία της εταιρείας. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

    Το ακριβώς ανάποδο ισχύει, στις καλές εποχές. Τα συνεχώς βελτιούμενα αποτελέσματα είναι δυνατόν να μοιάζουν με ανάπτυξη, αν ο κύκλος κρατά για χρόνια. Οι αριθμοδείκτες ίσως μοιάζουν καταπληκτικοί, η αλήθεια όμως δεν είναι τόσο ρόδινη.

    Για παράδειγμα η ΑΡΑΙΓ, φαίνεται να εμφανίζει πωλήσεις κερδοφορία και καλή μερισματική απόδοση, αλλά ζει μια από τις πιο ευνοϊκές περιόδους στην αεροπορική βιομηχανία. Αν έρθει ο χειμώνας, με τον ίδιο τρόπο που την εκτιμούν οι επενδυτές σήμερα, θα την “αδικούν” τιμωρούν στο μέλλον. Και αν αυτό οδηγήσει σε αβεβαιότητα όσον αφορά τη βιωσιμότητά της, τότε η αποτίμηση που θα μπορούσαμε να δούμε εκεί, θα ήταν πολύ πιο χαμηλή. Ευτυχώς η ΜΟΗ μου φαίνεται πιο στιβαρή και δεν έχει τα ρίσκα που έχει η ΑΡΑΙΓ από τις αεροπορικές πολύ χαμηλού κόστους.

    Αυτό τι θα πει; Δεν αγοράζουμε ποτέ κυκλικές στα καλά τους; Μα εξαρτάται από το πως κινούνται οι άλλοι επενδυτές και τι αποτιμήσεις μας αφήνουν. Π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού οι αγορές του εξωτερικού είναι πιο αποτελεσματικές, οι επενδυτές ήδη έχουν προεξοφλήσει πως αυτό που ζούμε είναι το peak και έτσι προσφέρονται οι μετοχές με p/e 5 και εξαιρετικά χαμηλούς αριθμοδείκτες, έχοντας ήδη προεξοφλήσει τη πτώση. Η αποτελεσματική αγορά, θα κινηθεί εκεί αρκετά αρκετά νωρίτερα. Ε, τότε για μένα δεν είναι άσχημη ιδέα να πάρω αυτοκινητοβιομηχανία ακόμα και στα καλά της. Η πτώση έχει ήδη προεξοφληθεί στις τιμές και θεωρώ μεγάλες τις πιθανότητες να μην έχουν τόσο έντονη πτώση των πωλήσεων όπως π.χ. το 2008

    Εδώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δε φαίνεται να γίνεται έντονα (προεξόφληση κυκλικότητας)… Άρα κανείς μένοντας, μπορεί να παίρνει κέρδη, γιατί η αγορά αργεί να προεξοφλήσει…

    Προσωπικά, θέλω να αποφεύγω τέτοιου τύπου κέρδη, που οφείλονται στην προς τα “άνω παρεξήγηση”. Για αυτό έφυγα και από τον πολύ καλό Μυτιληναίο. Ψάχνω τα κέρδη από την “κάτω παρεξήγηση”, τα θεωρώ λιγότερο επικίνδυνα και λιγότερο πρόσκαιρα.

    Για αυτό λέω, εξαρτάται, από τη στρατηγική….

  5. Ο/Η Miltiadis Kotziampasis λέει:

    H αλήθεια τελικά βρίσκεται κάπου στη μέση… Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι το μυστικό της επιτυχίας και, όπως πάντα, όλοι & όλες κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, βασικά σε προσωπικό επίπεδο εμείς οι μικροεπενδυτές ” αντάρτες ” , αλλά και οι μεγάλοι σε κοινωνικό-οικονομικό… Από εκεί και πέρα υπάρχει και ο παράγοντας τύχη… Αν είναι λίγο μαζί σου , είσαι οκ, αν όχι…

  6. […] και έπειτα σχολιάζοντας τα μεγέθη του εξαμήνου εδώ. Στη δεύτερή του ανάρτηση, μαζί με τα θετικά δεν […]

Απάντηση