Και κερατάς και δαρμένος ο μικροομολογιούχος…

ΜικροομολογιούχοιΠληροφορήθηκα από αναγνώστη πως πολλοί μικροομολογιούχοι είναι ανάστατοι καθώς καλούνται να καταβάλουν φόρο εισοδήματος για κέρδη από ομόλογα, παρότι καταστράφηκαν από το PSI. Σας παραθέτω απόσπασμα από το μήνυμά του.

“Οι φωστήρες του ΥΠΟΙΚ, αποφάσισαν να τιμωρήσουν για δεύτερη φορά ορισμένους από τους μικροομολογιούχους οι οποίοι έχασαν τις οικονομίες τους με το PSI. Με ποιόν τρόπο; Με το μη συμψηφισμό των τυχόν κερδών που μπορεί να αποκόμισαν από κινήσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με τη ζημιά που υπέστησαν από το PSI. Με το απίστευτο και όμως αληθινό αυτό τέχνασμα κάποιος μικροομολογιούχος ο οποίος εντός του 2012 ζημιώθηκε π.χ 100000 ευρώ από το PSI και κέρδισε 15000 ευρώ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος για αυτά τα 15000 ευρώ, χωρίς να του επιτρέπεται να τα συμψηφίσει με την κεφαλαιακή ζημιά που υπέστη. Δυστυχώς, αυτά τα εξωφρενικά προβλέπονται με την ΠΟΛ.1102/13-5-2013 (http://www.forin.gr/articles/article/8340/pol-1102-13-5-2013-efarmogh-twn-diataksewn-ths-periptwshs-th%E2%80%99-ths-paragrafou-1-tou-arthrou-24-tou-k-f-e)”

Να διευκρινίσω πως τα παραπάνω αφορούν μόνο όσους έκαναν κινήσεις στη δευτερογενή αγορά. Σκεφτείτε, όμως, πως πάρα πολλοί φοβήθηκαν και πούλησαν το ομόλογά τους, επαναγοράζοντας τα μετά, ενώ άλλοι, προσδοκώντας σε αναστροφή των ζημιών τους, προέβησαν σε νέες αγορές σε χαμηλότερες τιμές . Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων ΟΕΔ ζητά να ισχύσει συμψηφισμός ζημιών-κερδών και να υπάρξουν ρυθμίσεις που προβλέπονται και για τους θεσμικούς επενδυτές.

Παρότι τους κατανοώ, δεν ακυρώνω τη δική τους προσωπική ευθύνη του να είναι χρηματοδότες ενός άρρωστου συστήματος. Ακούω ήδη την οργισμένη απάντηση ενός από αυτούς.“Μα τι να περιμένεις από νοικοκυραίους που ήθελαν, εμπιστευόμενοι την πατρίδα, απλώς να εξασφαλίσουν οικονομίες μιας ζωής, όταν οι φτασμένοι επιστήμονες και καθηγητές στα πανεπιστήμια, μας μιλούν ακόμα για τα ομόλογα και το risk-free rate;” Δεκτό, αλλά εδώ έρχεται αυτό που λέει ο Καισάριος. “Λεφτά που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν”

Ελληνικό haircutΤώρα, όσον αφορά αυτή την άδικη φορολόγηση, το άμεσο οικονομικό της αντίκτυπο δεν είναι τερατώδες, όπως στο κούρεμα του PSI. Αλλά, το διακύβευμα είναι εξίσου σημαντικό. Αν το μάθημα που πήρε ο κουρεμένος Έλληνας ομολογιούχος είναι ό,τι δεν θα πρέπει να δανείζει ένα υπερχρεωμένο κράτος, ποιο είναι το μάθημα από αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη πρακτική φορολόγησης του “χαμένου”; Ότι θα πρέπει να πάψουμε να δημιουργούμε και να χτίζουμε κάθε τι στο οποίο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση ένα αναξιόπιστο και ληστρικό κράτος;

Μια χώρα οφείλει να φέρεται στους επενδυτές της ως πελάτες. Κακή συμπεριφορά απέναντί τους, συνεπάγεται μεγάλα δεινά, που το μέγεθός τους γίνεται αντιληπτό σε βάθος χρόνου. Η ρετσινιά της “γαστρεντερίτιδας” από την κακόφημη “ταβέρνα” δεν σβήνει εύκολα. Στο τέλος, απελπισμένοι, αναγκασμένοι και  ικανοί μόνο για να προσελκύσουμε κακής ποιότητας “ληστρικό” κεφάλαιο, θα απορούμε γιατί οι άνεργοι πολίτες μας παρακαλούν για να βρούν δουλειά με μισθό 200€. Αν υπάρχει το ευρώ…

Ιερή ΑγελάδαΑντί, λοιπόν, να επικεντρωθούμε σε κινήσεις που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία, έχουμε μετατρέψει σε μεσανατολικό την απόλυση των επίορκων κρατικών λειτουργών και έχουμε ανάγει ως εθνικό σύμβολο την “ιερή αγελάδα” του δημοσίου. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι λιγοστοί, που από πείσμα και αγάπη για την πατρίδα ακόμα επιμένουν να παράγουν σε αυτή την χώρα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να έρθει επιτακτικά στην επιφάνεια. Δεν είναι μόνο ζήτημα συμπόνοιας και συμπαράστασης προς τους ομολογιούχους. Ποιός ξέρει τι ακόμα παράλογη αντιμετώπιση μπορεί να έρθει για κάθε φύσης μικρό ή μεγάλο, επενδυτή ή επιχειρηματία. Η δίχως λογική και μέτρο φοροεπιδρομή στους ιδιοκτήτες ακινήτων, επενδυτές ΑΠΕ, χαμένους ομολογιούχους που θα σταματήσει; Αυριο θα έρθει η φορολόγηση της υπεραξίας από συναλλαγές σε μετοχές. Φαντάζεστε τι μπορεί να σημάνει για το ΧΑΑ και τους μικροεπενδυτές τυχόν μη συμψηφισμός κερδών-ζημιών;

Να αντισταθούμε τώρα σε επιλογές του χθες, προτού έρθει και η δική μας η σειρά…

Update:

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναρτώ και την απάντηση που πήρα από το Σύλλογο Φυσικών Προσώπων ΟΕΔ. Την αναρτώ αυτούσια:

Καλημέρα σας,

 
Η επίσημε θέση του συλλόγου είναι η αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στα φυσικά πρόσωπα μέχρι του ποσού της τιμής κτήσης των ομολόγων,
 
Μέχρι τότε ζητάμε φορολογική αμνηστία για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα.
 
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε την πρόβλεψη από τον νομοθέτη για διαχείριση της ζημιάς από το PSI αποκλειστικά και μόνο για τα νομικά πρόσωπα άλλη μια κραβγαλαία διάκριση εις βάρος των Φυσικών Προσώπων.
 
Με εκτίμηση για την προσπάθεια που κάνετε να μας βοηθήσετε,
 
Γιάννης Μαρινόπουλος

5 comments on “Και κερατάς και δαρμένος ο μικροομολογιούχος…

  1. Διαφωνώ πλήρως με το άρθρο, και θέλω να πιστεύω πως ο σύλλογος ποτέ δεν ζήτησε οι ομολογιούχοι να έχουν την δυνατότητα να δηλώνουν ως ζημιά το κούρεμα των ομολόγων για να γίνει τυχόν συμψηφισμός με τα κέρδη που μπορεί να έχουν από αγοραπωλησία ομολόγων ή μετοχών. Αν μας δίνονταν αυτή η δυνατότητα όποιος το δήλωνε ως ζημιά το κούρεμα για να γλιτώσει την φορολόγηση της υπεραξίας που τυχόν θα είχε από πώληση ομολόγων αγορασμένα στην δευτερογενή, δεν θα είχε κανένα δικαίωμα να ζητάει πίσω τα κλεμμένα, αφού από μόνος του θα δήλωνε πως η ζημία αυτή προέρχεται από επενδυτική κίνηση. Ενώ η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για δήμευση των χρημάτων μας, και η μόνη φορολογική αντιμετώπιση που θα μπορούσαμε να έχουμε από το κράτος, χωρίς φυσικά να παραιτούμασταν από την διεκδίκηση τους, είναι κανένα ΑΦΜ κουρεμένου ομολογιούχου να μην πληρώνει κανένα άμεσο φόρο(φόρος εισοδήματος χαράτσι εισφορά αλληλεγγύης κτλ), μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό που δημεύτηκε. Μην αποπροσανατολίζεστε λοιπόν από άθλια άρθρα. Ο αγώνας είναι ένας αλλά και ο στόχος είναι ένας. Όσο για το “χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί δεν θα πληρωθεί” έχω να πω πως το κράτος δεν είναι εταιρεία για να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης και για αυτό τον λόγο δεν πτωχεύει αλλά κάνει στάση πληρωμών. Οπότε επειδή το κράτος μπορεί να πληρώσει 1,5 δις ο αρθρογράφος ας αφήσει την επιχειρηματολογία της Τρόικας και της κυβέρνησης και να μην παίζει ύπουλα παιχνίδια στις πλάτες μας.

  2. Ο/Η Investorblog λέει:

    Σημασία δηλαδή έχει αν το ονομάσουμε ζημιά ή όχι; Στην ουσία συμψηφισμό της ζημιάς με άλλα εισοδήματα δεν επιθυμείτε κατά την φορολογική αντιμετώπιση;

    Σας ενημερώνω, ότι είχα τηλεφωνική επικοινωνία με το σύλλογο και στην πορεία τον ειδοποίησα για την ανάρτηση του άρθρου. Ίσως, παρεξήγησα τα λεγόμενά σας, είτε λογικό είναι οι απόψεις των μελών σας να διίστανται.

    Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να ενσωματώσω στο άρθρο μια πολύ σύντομη παράγραφο με την επίσημη θέση του συλλόγου σας.

    Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να ανακαλέσετε τα περί αθλίου άρθρου που αποπροσανατολίζει. Ένα άρθρο εκφράζει τη γνώμη του αρθρογράφου, που πιστέψτε με στην περίπτωσή μου κατανοεί τον πόνο των ομολογιούχων. Θα ήταν ουτοπικό να περιμένετε από κάθε ανεξάρτητο κριτή να ταυτίζεται με τις θέσεις του συλλόγου. Εδώ είναι ένα ανεξάρτητο blog που δέχεται όλες τις απόψεις και όχι η σελίδα του συλλόγου.

    Άσχετα αν συμφωνείτε ή όχι, τουλάχιστον ο εξωτερικός παρατηρητής θα παρατηρούσε πως πρόκειται για ένα άρθρο υποστηρικτικό προς τον ομολογιούχο. Θεωρώ, τουλάχιστον, άκομψο να απαντάτε με τέτοιο ύφος και χαρακτηρισμούς.

  3. Ο/Η alexopoulosdimitrios λέει:

    Γράψατε στο άρθρο σας: “Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων ΟΕΔ ζητά να ισχύσει συμψηφισμός ζημιών-κερδών και να υπάρξουν ρυθμίσεις που προβλέπονται και για τους θεσμικούς επενδυτές.”
    Πραγματικά ζητάει κάτι τέτοιο ο σύλλογος. Διαβάστε την άποψη του συλλόγου και πείτε μου που λέει τα παραπάνω πράγματα. Τουλάχιστον είστε ειλικρινής και αυτοαναιρείσε και μόνο που αναρτάς την δήλωση του συλλόγου.
    Φυσικά και δεν μπορείς να καταλάβεις την επικινδυνότητα που έχει η δήλωση της δήμευσης ως ζημιάς από επενδυτική επιλογή.
    Αυτό είναι και το συγχωροχάρτι που θέλει η κυβέρνηση από μας για την κλοπή που μας έκανε.

    Όσο αβασάνιστα λοιπόν έγραψες αυτό το άρθρο χωρίς να γνωρίζεις τι έγινε. Άλλο τόσο και εγώ το χαρακτηρίζω άθλιο. Εσένα φυσικά δεν θα σε χαρακτηρίσω γιατί δεν έχω στοιχεία αν τα έγραψες αυτά από δόλο (πράγμα που ειλικρινά δεν το πιστεύω) ή από αμάθεια του θέματος. Το ύφος της απάντησης μου είναι αιχμηρό και σκληρό, γιατί κάθε μέρα με παίρνει τηλέφωνο ομολογιούχος που όλα και όλα είχε 20000 ΕΥΡΩ και τώρα τον φροντίζει η εκκλησία. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΝΗΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ.

    Αν θέλεις πραγματικά να προσφέρεις στον αγώνα μας, μπορείς απλά να αναφέρεις τις προκλητικές διακρίσεις που κάνει η Τρόικα και η κυβέρνηση σε ομάδες ομολογιούχων. Να αναφέρεις επίσης τα ομόλογα που έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα. Να αναφέρεις επίσης τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει μέχρι τώρα για αποκατάσταση της αδικίας από όλο τον πολιτικό κόσμο, αναδεικνύοντας έτσι την αναξιοπιστία τόσο των Ελληνικών ομολόγων όσο και του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

  4. Ο/Η Investorblog λέει:

    Ο καθένας μπορεί να δει τι έγραψα και μαζί την άποψη του συλλόγου και να κρίνει. Μπορεί να μην έγραψα οτιδήποτε ζητά ο σύλλογος, αλλά πάνω στο ειδικότερο θέμα κινούμαι πάνω στα λεγόμενά σας.

    “Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε την πρόβλεψη από τον νομοθέτη για διαχείριση της ζημιάς από το PSI αποκλειστικά και μόνο για τα νομικά πρόσωπα άλλη μια κραβγαλαία διάκριση εις βάρος των Φυσικών Προσώπων.”

    Η αλήθεια δεν είναι μονοδιάστατη. Σίγουρα το θέμα του ομολογιούχου που σας τηλεφωνεί πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει σαν ανθρώπους και πολίτες. Από την άλλη πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και την πραγματικότητα των άλλων, για να μπορούν και οι άλλοι να αντιληφθούν τη δική μας. Καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόκληση για τον ομολογουμένως άδικα κατεστραμμένο. Η αλήθεια είναι πως και εγώ ο ίδιος στη θέση σας δεν θα ήμουν ψυχικά ήρεμος ώστε να δω τα πράγματα πιο σφαιρικά.

    Δεχτείτε ή αγνοείστε την καλοπροαίρετη συμβουλή μου. Δείτε τα πράγματα και μέσα από τα μάτια άλλων ανθρώπων. Αυτό θα βοηθήσει τον αγώνα σας και τους σκοπούς σας. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να αυτο-απομονωθείτε. Αν επιτίθεστε σε όποιον δεν ταυτίζεται με τις απόψεις σας, γιατί να σας καταλάβει ο άνεργος, ο χρεωμένος κτλ. “Άντε ρε που θα δώσουμε και 1δις στους ομολογιούχους, εδώ πεινάμε”, θα σας απαντήσει. Αφήστε που και μεταξύ σας δεν έχετε ταυτόσημες απόψεις, όπως είναι φυσικό. Κατανοήστε για να σας κατανοήσουν.

    Δεν περιμένω να συμφωνήσετε. Καλά κάνετε που γράφετε την άποψή σας. Έχετε ελεύθερο βήμα. Χρησιμοποιήστε το για να την αναδείξετε.

    Η κριτική προς τον αρθρογράφο είναι χρήσιμη για αυτόν και όχι για εσάς.

  5. Ο/Η Pitiocamptis. λέει:

    Το θέμα κύριοι ειναι ότι δανείςαμε κράτος,που εχει περιουσία και δεν ειναι φτωχό!Αρα έπρεπε να τιμήσει την υπογραφή του και να μας αποζημιώσει τουλάχιστον στην τιμή κτήσης των ομολόγων.Αυτα υπαγορεύει η ´´καλη πιστή´´.Τα υπόλοιπα παραπέμπουν σε κ λ ε φ τ ε ς !!!

Απάντηση