HP Inc. : Ενδιαφέρουσα επιλογή για Value Investors

HP Inc.: Ενδιαφέρουσα επιλογή για Value Investorsτου Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Λίγοι πρέπει να είναι οι άνθρωποι στον πλανήτη που δεν έχουν ακούσει ή δει κάποια προϊόντα της ΗP inc (HPQ). Πρόσφατα η εταιρεία έσπασε σε δύο εταιρείες. Εμείς στο άρθρο αυτό θα μελετήσουμε την ΗP inc, την μητρική εταιρεία που διαπραγματεύεται στον NYSE.

H προαναφερθείσα λοιπόν έχει επικεντρωθεί πλέον στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των tablets και φυσικά των εκτυπωτών.  Ας ξεκινήσουμε από τον τελευταίο. Πρόσφατα η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με τη Samsung Electronics για την εξαγορά του τμήματος εκτύπωσης έναντι 1.05δις $. Η εταιρεία προσπαθεί να επαναφέρει τις πωλήσεις στον τομέα αυτό σε τροχιά ανόδου καθώς αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της. Στο τελευταίο τρίμηνο οι πωλήσεις υπολογιστών παρέμειναν σταθερές, των τάμπλετ σημείωσαν άνοδο 8% ενώ ο τομέας εκτύπωσης υποχώρησε κατά 14%. Πού βασίζεται όμως η αισιοδοξία μετά από αυτή την συμφωνία;

Hewlett-Packard- make it matter

Η ΗP inc. θα διατηρήσει  1.300 μηχανικούς και ερευνητές της Samsung με στόχο να ενισχύσει τις δικές της προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης. Ταυτόχρονα 6.500 πατέντες εκτύπωσης θα αποτελέσουν όπλο στη φαρέτρα της, ιδίως στον τομέα των Laser εκτυπωτών αλλά και των φωτοαντιγραφικών. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει λοιπόν μια νέα γενιά εκτυπωτών συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των δύο εταιρειών. Ταυτόχρονα η Samsung θα προβεί σε αγορά μετοχών της HP αξίας 300.000.000 δολαρίων. Και αυτά όσον αφορά στον τομέα της κλασικής εκτύπωσης.

Γιατί στον τομέα των 3D εκτυπώσεων έχει το μεγάλο ατού: Υπολογίζει φέτος πωλήσεις που αγγίζουν τα 7 δις από 1 δις το 2014 και κοντά στα 20 δις το 2021! Το πλεονέκτημα έγκειται στο ότι η εταιρεία μπορεί να παράξει αντικείμενα υψηλής χρηστικής αξίας που χρησιμοποιούνται ευρέως ( δες Rolls Royce ), κάτι που δυσκολεύονται να το κάνουν μικρότερες εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης, αφού δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Τέλος γνωρίζει όλη η πιάτσα πως μέσα στους ανθρώπους που τρέχουν την εταιρεία είναι η CFO Cathie Lesjak και η Tracy Keogh, στελέχη εγνωσμένης αξίας…

Στην τωρινή εικόνα της εταιρείας, όσον αφορά στα σημαντικότερα σημεία του ισολογισμού τα συνολικά μετρητά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν φτάσει το 2015 τα 17 δις από 8 δις το 2011, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια παρουσιάζουν μείωση από το 2011 από 8 δις περίπου στα 2,9 δις. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός είχε ελαφρά μείωση και έφτανε τα 21 δις το 2015. Στα αρνητικά είναι η μείωση του κύκλου εργασιών της από τα 120 δις το 2012 στα 99 δις το 2015, απόρροια του σκληρού ανταγωνισμού, τάση που πρέπει να παρακολουθηθεί. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή για το 2015 ήταν 1,89 $, γεγονός που μεταφράζεται σε P/E 7,3 με τωρινή τιμή στα 13,8 $. H εταιρεία δίνει μέρισμα από το 1992 συνεχώς και η τωρινή μερισματική της απόδοση είναι 3,5%. Μετά το σπάσιμο της εταιρείας αναμένουμε να δούμε τα συνολικά στοιχεία του 2016.

Γραφική αναπαράσταση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών της HP Inc. τα τελευταία χρόνια. (πηγή: ft.com)

Γραφική αναπαράσταση της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών της HP Inc. τα τελευταία χρόνια. (πηγή: ft.com)

Φυσικά στο μετοχολόγιό της φιγουράρουν με μεγάλα ποσά σπουδαία επενδυτικά σχήματα όπως οι: Dodge & Cox Inc,Vanguard Group, Inc. (The) State Street Corporation, Primecap Management CompanyFMR, LLCBlackRock Institutional Trust Company, Franklin Resources, American International Group Inc,,JP Morgan Chase & Company, Bank of New York Mellon Corporation, ενώ δεν υπάρχουν μαζικές κινήσεις από insiders.

Η πορεία της μετοχής της HP Inc. την τελευταία δεκαετία. (πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της HP Inc. την τελευταία δεκαετία. (πηγή: ft.com)

Διαγραμματικά ο ΚΜΟ 50 ημερών είναι 14,8 $ ενώ ο ΚΜΟ 200 είναι 12,72 $ έχοντας επιτευχθεί goldencross περίπου στα 12 $ τον Μάιο του 2016.

hp_logoΣυνοψίζοντας λοιπόν, η ΗP inc. είναι μια μετοχή εγνωσμένης αξίας που λόγω του ανταγωνισμού έχει ενσωματώσει, κατά την άποψή μου, στην τιμή της το ρίσκο. Τέτοιου είδους εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις αποτελούν στόχους στα μάτια του μακροπρόθεσμου επενδυτή, ιδιαίτερα άμα προκύψει μια γενικότερη διόρθωση της αγοράς. Οι προοπτικές για την εταιρεία φαντάζουν απαιτητικές αλλά και γεμάτες υποσχέσεις. Όσο ο κόσμος προχωρά, τόσο η τεχνολογία θα προχωρά και θα μπαίνει στη ζωή μας.

Το θέμα είναι να εντοπίσουμε τις εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν. Η HP έχει πιστεύω τις δυνατότητες να τα καταφέρει.

Μιλτιάδης Κοτζιάμπασης
bullmarketsblog@gmail.com

* Τα όσα δημοσιεύονται δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση “επενδυτική πρόταση” ή προτροπή για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων κινητών αξιών. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και μελέτης. Έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα!

Υ.Γ. Να θυμάστε πως πολλές μεγάλες εταιρείες έγιναν μικρές και πολλές ζημιογόνες έγιναν κερδοφόρες και το αντίστροφο…

4 comments on “HP Inc. : Ενδιαφέρουσα επιλογή για Value Investors

  1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Πολύ ωραίο το άρθρο Μιλτιάδη. Συγνώμη για τον καθυστερημένο σχολιασμό, ήμουν αρκετά απασχολημένος….

    Γενικά νομίζω πως οι περισσότερες εταιρείες που σνομπάρονται, λόγω της μικρής τους ανάπτυξης θα επιπλεύσουν, όταν οι πτώση παρασύρει αστέρες σαν την TESLA….

  2. Ο/Η George A. Liakouras λέει:

    ωραία η ανάλυση φίλε μου…οριοθετείς σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο την fair value της εταιρίας?

  3. Ο/Η Miltiadis Kotziampasis λέει:

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια… Αποφεύγω συνήθως να κάνω προβλέψεις, οπότε τα πάντα είναι σχετικά… Η εταιρεία ήταν υποτιμημένη στα 13€ και η πορεία της μέχρι στιγμής αυτό δείχνει…

Απάντηση