First Solar, μια επιλογή από το μέλλον!

Μετά το postγια το Groupon, συνεχίζουμε το ταξίδι στο εξωτερικό συναντώντας την FirstSolar.

 

Τη συγκεκριμένη μετοχή την αναφέραμε για πρώτη φορά πολύ παλαιότερα όταν η μετοχή διαπραγματευόταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Τελευταία φορά γράψαμε για αυτήν πριν από 1 περίπου μήνα στο «Δύο καυτοί και ελπιδοφόροι τομείς για εμάς και την Παγκόσμια Οικονομία…», με τη μετοχή κοντά στα 15,5$. Το χθεσινό της κλείσιμο την βρήκε λίγο πιο πάνω από τα 20$.

 

Η FirstSolarκατασκευάζει φωτοβολταικά panel, μέσω της τεχνολογίας CdTeκαι όχι μέσω της συμβατικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές της. Όσο οι τιμές της σιλικόνης ήταν υψηλές κατάφερνε και ήταν ο απόλυτος ηγέτης κόστους, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές πώλησης των panelsήταν υψηλές λόγω της μεγάλης ζήτησης.

 

Όταν άρχισαν να μειώνονται οι εγγυημένες τιμές που δίνουν οι κυβερνήσεις για το ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών, η ζήτηση πλήγηκε. Αυτό προκάλεσε στη FirstSolarμεγάλο σοκ! Δεν φτάνει που οι τιμές πώλησης των panelυποχώρησαν στα επίπεδα του δικού της εκπληκτικά χαμηλού κόστους, αλλά προκάλεσαν και πτώση των τιμών της σιλικόνης, αφού και εκεί υπήρξε πρόβλημα υπερπροσφοράς. Αυτό για την ώρα εξάλειψε το ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα κόστους της τεχνολογίας CdTe, έναντι της συμβατικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί σιλικόνη. Οπότε, κάποιες κινέζικες εταιρείες κατάφεραν να παράγουν με ακόμα χαμηλότερο κόστος.  Έτσι, η FirstSolarβρέθηκε να πλήττεται από δύο μεριές!

 

 

 

 

Βέβαια στον κλάδο της τεχνολογίας, όλα είναι ρευστά. Μπορεί να δούμε τη ζήτηση για φωτοβολταϊκά να αυξάνει και πάλι ή τη FirstSolarνα δίνει απάντηση με ακόμα πιο αποδοτικά Panel. Ομοίως, η ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι πολύ δύσκολη. Κοιτάς την πορεία τους και είναι σαν καρδιογράφημα. Έτσι, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ακολουθήσουμε ανάλυση που να στηρίζεται στα τρέχοντα μεγέθη, όσο το να προσπαθήσουμε να φιλοσοφήσουμε τους παράγοντες και τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να απογειώσουν ή να πλήξουν την εταιρεία.

 

Σύμμαχος μας στην αναζήτηση υπεραξίας είναι η χαμηλή κεφαλαιοποίηση των 1,8δις, που υπολείπεται σημαντικά των ιδίων κεφαλαίων (3,2δις) και των πωλήσεων που μόνο στο τρίμηνο πλησίασαν το δις. Παράλληλα, οι χαμηλές συνολικές υποχρεώσεις των 2,5δις υποδηλώνουν ένα ισχυρό ισολογισμό και μια επιχείρηση με ανοχές σε δύσκολες περιόδους.

 

Φυσικά, τι να τις κάνεις τις πωλήσεις αν πουλάς για μεγάλο διάστημα με ζημιά; Όσα κεφάλαια και να έχεις, κάποια στιγμή θα κατασπαταληθούν και το τέλος θα είναι επόμενο. Άρα το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί η FirstSolarνα παράγει ξανά ασφαλή κέρδη.

 

Τα κερδοφόρα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2012, οφείλονται στη στρατηγική της να κατασκευάζει και διαθέτει έτοιμα μεγάλα projectεκατοντάδων MW. Απλά, δεν νομίζω είναι αυτό που θα την «σώσει» ή αναδείξει. Είναι, όμως,  μια διέξοδος να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ζήτησης. Μην ξεχνάμε πως μετά από ένα σημείο η φωτοβολταϊκή τεχνολογία δεν απέχει πολύ από τα να καταστεί οικονομικότερη λύση στην ηλεκτροπαραγωγή από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το σημείο η ζήτηση για τα προϊόντα της θα εκτοξευτεί.

 

Για την εταιρεία θα ήταν σωτήρια η ανάκαμψη της ζήτησης, αφού θα σήμαινε μεγαλύτερες τιμές πώλησης και παράλληλα μεγαλύτερο κόστος πώλησης για τους ανταγωνιστές. Όμως, οι κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να επιδοτούν στον παρελθόντα βαθμό την τιμή πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά. Έτσι, αυξημένη ζήτηση υπό υψηλές τιμές πώλησης των panelείναι δύσκολο να υπάρξει, αν κάποιος ισχυρός πολιτικός παράγοντας δεν επέμβει.

 

Μπορεί η FirstSolarνα μην αποτελεί τον απόλυτο ηγέτη κόστους, όπως παλαιότερα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις. Η τιμή πώλησης των panelδεν μπορεί για μεγάλο διάστημα να είναι τόσο χαμηλή ώστε να δημιουργεί ζημιές ακόμα και στις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κλάδου, όπως είναι η FirstSolar,  αφού θα τις οδηγεί στον να περιορίζουν την παραγωγή τους.

 

Ο μεγάλος κίνδυνος για την εταιρεία και την μετοχή είναι οι ανταγωνιστές να καταφέρουν κόστη χαμηλότερα των 50cents/watt, με την ίδια να μη μπορέσει να βελτιώσει την τεχνολογία της.

 

Σε μια αγορά οι συνθήκες δεν παραμένουν ίδιες. Πριν ένα χρόνο κανείς δεν θα περίμενε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο. Θεωρώ πως το πιθανότερο είναι να δούμε κάποια στιγμή ανάκαμψη της ζήτησης των panels, κάτι που ακόμα και αν δεν μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά την τιμή πώλησης τους, θα δημιουργήσει πρόβλημα κόστους στους συμβατικούς κατασκευαστές που χρησιμοποιούν σιλικόνη και θα αναδείξει πάλι την FirstSolar. Παράλληλα, η τελευταία θα κάνει το παν να βελτιώσει την απόδοση των panelτης και του κόστους τους.

 

Πιστεύω πως αξίζει το στοίχημα. Το περισσότερο που έχει κανείς να χάσει είναι τα 1,6δις κεφαλαιοποίησης. Αν η FirstSolarξεπεράσει την κρίση, όντας κερδοφόρος και ταχέως αναπτυσσόμενη, θα αξίζει πολλαπλά από τα σημερινά. Η διοίκηση για φέτος προβλέπει πωλήσεις μεταξύ 3,5 και 4δις. Μια εταιρεία με αυτό το μέγεθος και τη δυναμική πόσα θα μπορούσε να αξίζει;

 

 

 

Οι αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Στο παρελθόν, όταν τα δεδομένα έδειχναν το μέλλον λαμπρό, η μετοχή της FirstSolarξεπέρασε ακόμα και τα 300$, γράφοντας κεφαλαιοποίηση ανώτερη των 20δις $. Προσωπικά, δεν προσδοκώ σε κάτι τόσο φανταστικό, αλλά δεν θα με παραξένευε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, χρηματιστηριακή αξία που να πλησιάζει τα 10δις  με τη μετοχή στα 100$.

 

 

 

Υ.Γ. Ξεκίνησα να γράφω το άρθρο τη Δευτέρα όταν η τιμή ήταν στα 17$ και συνεχώς αναγκαζόμουν να αλλάζω κεφαλαιοποίηση και τιμές…

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σύσταση ή πρόταση για πώληση ή αγορά αξιών.

Απάντηση