ALPHA-EUROBANK: Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε…

Οι πραγματικότητες που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε

1. Τα ελληνικά ομόλογα, τα επισφαλή δάνεια και η Blackrock είναι εδώ

2. Με βάση τα παραπάνω ο κίνδυνος της κρατικοποίησης πάντα ελλοχεύει.

3. Εφόσον η ALPHA-EUROBANK επιβιώσει από όλα αυτά, θα χρειαστεί κεφαλαιακές ενισχύσεις πολλών δις, τα οποία θα πρέπει να προσθέσετε στη κεφαλαιοποίηση της για να κρίνετε αν είναι φθηνή.

 

Η τιμή που πληρώνετε στο ΧΑΑ (2,26€/μτχ ή 1,2δις κεφαλαιοποίησης για ALPHA και 1,60€/μτχ ή 885δις κεφαλαιοποίησης για EUROBANK) είναι κλάσμα των χρημάτων που στην πραγματικότητα δίνετε. Άρα το πόσο φθηνές είναι οι μετοχές που θα απαρτίζουν το νέο σχήμα δεν εξαρτάται από τα 1,2 ή 3€/μτχ και τα αντίστοιχα δις χρηματιστηριακή αξίας, αλλά από τις κεφαλαιακές ανάγκες που από ότι φαίνεται θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

 

Αν όλα όλα τα προβλήματα της Ελλάδας και του τραπεζικού συστήματος αποτελούσαν παρελθόν, φαντάζομαι πως και για τις δύο τράπεζες μαζί, μια δίκαιη αποτίμηση θα ήταν γύρω από την περιοχή των 15δις. Η σημερινή τους αποτίμηση μόλις στα 2δις περίπου.

 

Αν όμως χρειαστούν 10δις κεφαλαιακών ενισχύσεων; Αγοράζετε τις τράπεζες κοντά στη δίκαιη τιμή τους, όταν άλλες μετοχές διαπραγματεύονται 4 φορές κάτω από την πραγματική τους αξία. Αν χρειαστούν περισσότερα; Η τράπεζα καταλήγει στην αγκαλία του κράτους και χάνετε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Αν χρειαστούν ελάχιστα κεφάλαια; Αν χρειαστούν 4-5 δις παίρνετε τις μετοχές στο ⅓ της αξίας τους.

 

1η περίπτωση: Κανένα σχεδόν κέρδος

2η περίπτωση: Καταστροφή

3η περίπτωση: Τριπλασιασμός επένδυσης σε βάθος χρόνου

 

Το τρίτο, όμως, δεν θα συμβεί ούτως ή άλλως αν αποκτήσετε ένα καλάθι διαφόρων υποτιμημένων μετοχών του ΧΑΑ πλην τραπεζών;

 

Ας μη μιλήσουμε για τον κίνδυνο να βάλετε τα χρήματα σας σε ΑΜΚ και μετά από χρόνια, πριν γευτείτε τους καρπούς, να έρθει μια ωραία έξοδος από το χρηματιστήριο, όπως στην περίπτωση της Εμπορικής.

 

Τα σενάρια-εικασίες παραδέχομαι ότι είναι το λιγότερο “μπακαλίστικα”. Η πραγματικότητα μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα ή δυσάρεστα και όλα εξαρτώνται από τις οικονομικές εξελίξεις και την λύση που θα βρεθεί, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα είναι πολιτική. Προσωπικά, όμως, θεωρώ πως αυτό θα έπρεπε να είναι το πλαίσιο σκέψης ενός επενδυτή.

 

Απάντηση