Χρηματιστήριο: Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας

Το Τρίπτυχο της επιτυχίας

του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Η επιτυχία στη ζωή, όπως και στο χρηματιστήριο, εξαρτάται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες. Η τύχη παίζει βέβαια το δικό της ρόλο, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως η τελευταία ευνοεί τους τολμηρούς και τους άξιους. Ποιοι παράγοντες πρέπει να οδηγούν λοιπόν τα βήματά μας σε μια επιτυχημένη επενδυτική πορεία;

Οι κυριότεροι είναι τρεις. Η φαντασία, η υπομονή και το χρήμα. Αν κινηθούμε στη σφαίρα της φαντασίας, θα μπορούσαμε να τους παρομοιάσουμε με τα απαραίτητα στοιχεία για την ανέγερση μιας πολυκατοικίας.

Η φαντασία αποτελεί τα θεμέλια. Δίχως αυτή δεν υπάρχει τίποτα, ούτε όραμα, ούτε σχέδιο, ούτε μέλλον. Με τη βοήθειά της μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά ή τις κατάλληλες μετοχές. Μπορούμε επίσης να προβλέψουμε τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η πολυκατοικία μας ή το χαρτοφυλάκιό μας να αντέχει στους ενδεχόμενους μελλοντικούς κραδασμούς. Ταυτόχρονα θέτει τους στόχους για τα μελλοντικά έσοδα από ενοίκια ή μερίσματα. Επιπλέον, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην ανακάλυψη νέων τομέων-σχεδίων που δίνουν στην πολυκατοικία μας, δηλαδή στο χαρτοφυλάκιο μας, μια αίγλη που πολλοί ζηλεύουν προσφέροντάς μας τις απαραίτητες προσόδους.

Η υπομονή έχει να κάνει με τη δημιουργία, την πορεία βήμα-βήμα προς την επιτυχία. Αφού βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει, έρχεται η ώρα της δουλειάς. Και όπως έλεγαν οι παλιοί: «Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι». Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τα αποτελέσματα ενός βιαστικού και επιπόλαιου χτισίματος. Η κατάρρευση θα ατενίζει αγέρωχα τις νύχτες πάνω από το κρεβάτι μας. Το κυνήγι του γρήγορου κέρδους έχει πασιφανή αποτελέσματα. Χτίζουμε λοιπόν με σύνεση (μελέτη), με γερά οικοδομικά υλικά (καλές εταιρείες) και σε περιοχές με αναγνωρισμένη αξία, ώστε τα ενοίκια (μερίσματα) να είναι συνεχόμενα και να συσσωρεύονται

Αν επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, και με μια λογική διαχείριση με τα χρόνια στοιβάζεται ένα αξιοπρεπές ποσό που μας βοηθά να χτίζουμε όλο και περισσότερες πολυκατοικίες με συνεχώς αυξανόμενα έσοδα. Ταυτόχρονα μας βοηθά να ανακαινίζουμε ή να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στα φθαρμένα κτίρια (αναδιαρθρώσεις με βάση τα αποτελέσματα). Αυτό βέβαια απαιτεί χρόνια, γι’ αυτό και οι σπουδαιότεροι επενδυτές συγκέντρωσαν τα περισσότερα χρήματα σε προχωρημένη ηλικία, από τον Κέυνς έως τον Μπάφετ. Επιπροσθέτως, η πείρα έχει δείξει πως με τα πέρασμα του καιρού η φαντασία υποχωρεί, όμως το χρήμα και η σοφία συμπληρώνει τα κενά.

Κλείνοντας λοιπόν, βλέπουμε πως τα χρόνια της νεότητας έχουμε συνήθως τα 2/3 των παραγόντων που απαιτούνται για μια επιτυχημένη πορεία. Αυτό που λείπει συνήθως είναι το χρήμα. Αντίθετα, όσο περνούν τα χρόνια, η εμπειρία που αποκτήθηκε στα χρόνια της υπομονής και το χρήμα μετασχηματίζονται στα δυνατά μας σημεία. Με απλά λόγια, αν τον καλό χτίστη τον κάνει το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί, τον καλό επενδυτή τον κάνει το χρήμα, η φαντασία και η υπομονή.

Μιλτιάδης Κοτζιάμπασης – Stock Articles & News

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

Απάντηση