Χάνει τη Γοητεία του το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Χάνει τη γοητεία του το ελληνικό χρηματιστήριοτου Δημήτρη Κουτσουμπού

Λίγοι είναι οι επενδυτές που έχουν επιβιώσει στην ελληνική χρηματαγορά. Για τους περισσότερους οι απώλειες είναι τόσο ισχυρές, ώστε το κεφάλαιο τους να μη θεωρείται πλέον ικανό για σοβαρή ενασχόληση. Η δε κακή κατάσταση της οικονομίας, δεν επιτρέπει την ανατροφοδότησή του από νέο εισόδημα και περίσσευμα. Επόμενο είναι στο χώρο (χρηματιστηριακά μμε, επαγγελματίες) να κυριαρχεί η εικόνα της εγκατάλειψης. Το ΧΑ μοιάζει με το κεφαλοχώρι που σιγά σιγά ερημώνει. Το στενάχωρο αυτό φαινόμενο δεν είναι ο μόνος και βασικός λόγος που το χρηματιστήριο έχει χάσει τη γοητεία του.

Στην κρίση του 2008, ειδικά για τους επενδυτές αξίας, είχε τεράστιο ενδιαφέρον και νόημα να εκτιμήσουν τις εταιρείες που ήταν φθηνές και θα επιβίωναν την επόμενη μέρα. Πρόκειται, για τις κατ’ εξοχήν κατάλληλες περιόδους για μακροπρόθεσμες αγορές. Μπορεί πρόσκαιρα στο χαρτοφυλάκιο να εμφανίζονταν ζημιές από την πτώση, αλλά υπήρχε η προσδοκία της αναστροφής. Η κάθε μετοχή συνοδευόταν από τις δικές τις ευκαιρίες και κινδύνους. Είχε νόημα να τις εξετάσεις ξεχωριστά, να τις παρουσιάσεις και να τις συγκρίνεις. Η ίδια η χρηματιστηριακή ειδησεογραφία είχε ενδιαφέρον, γιατί παρουσίαζε επιχειρηματικά νέα και εξελίξεις. Ανοίξτε μια φυλλάδα του 2007 και συγκρίνετέ τη με το σήμερα.

Σύγκριση αποδόσεων ΓΔ, SP500 & DAX από το 2007 έως σήμερα

Σύγκριση αποδόσεων ΓΔ, SP500 & DAX από το 2007 έως σήμερα (πηγή: ft.com)

Τώρα, όλα τα έχει καλύψει η ελληνική κρίση. Πόσο νόημα έχει να εξετάζεις σχολαστικά τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας, όταν σε μεγάλο βαθμό η τύχη της εξαρτάται από τη πυρκαγιά (ελληνικό ζήτημα) που μαίνεται απ’ έξω. Τα σκεπάζει όλα ένα μονότονο μότο: “Αν η λύση βρεθεί, αν αλλάξουμε, η χώρα, οι επιχειρήσεις μας και το χρηματιστήριο θα απογειωθούν. Αν παραμείνουμε στο βούρκο του λαϊκισμού, της πελατειακότητας και της διαφθοράς, θα προκύψουν νέα δεινά έως και ολική κατάρρευση”.

Για κάποιον παίκτη, και δη του εξωτερικού, η ιστορία αυτή ίσως έχεις σασπένς. Η εναλλαγή της κατεύθυνσης πότε προς το ένα και πότε προς το άλλο σενάριο, πιθανά να προσφέρει χρηματιστηριακές συγκινήσεις ή ευκαιρίες. Όταν, όμως το ζεις στην καθημερινότητά και τη χρηματαγορά, συνεχόμενα για τόσα χρόνια, είναι ψυχοφθόρο και κουραστικό. Επιπλέον, θάβει την δημιουργική πτυχή της επένδυσης, υποβαθμίζει το ρόλο και τη σημασία της ανάλυσης μεμονωμένων εισηγμένων και τελικά κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο κουραστικό. Έτσι, αρκετοί κατευθύνονται σε πλατφόρμες του εξωτερικού (π.χ. eToro)

Το Investorblog, σαφώς έχει επηρεαστεί από το κλίμα, αφού αναρτήσεις επί συγκεκριμένων ελληνικών μετοχών, συχνά φαίνονται άτοπες, υπό τις παρούσες συνθήκες. Πάραυτα, ο πυρήνας του περιεχομένου του blog θα συνεχίσει να κινείται γύρω από τη σοβαρή Μακροπρόθεσμη Επένδυση, τα Θεμελιώδη Μεγέθη & το Value Investing. Ακόμα και το πολιτικοοικονομικό περιεχόμενο που αναρτάται, στην παρούσα φάση έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει τη γοητεία του, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι μάταιο να ασχολείται κανείς με αυτό. Δίνονται ευκαιρίες για συμφέρουσες αγορές, όπως το 2012, ή πωλήσεις, όπως την περίοδο 2013-14. Έτσι, από τους συνετούς δεν έχουν λείψει τα χρηματιστηριακά κέρδη. Είτε κερδισμένοι, είτε χαμένοι, αυτό που ευχόμαστε είναι η χώρα να βγει από το τούνελ και συνεπακόλουθα το ΧΑ να βρει πάλι τη χαμένη του αίγλη.

Δημήτρης Κουτσουμπός

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

Απάντηση