Το American Dream Fund υπό επίθεση!

Το American Dream Fund υπό επίθεση!Πέρασε ένας χρόνος από τότε που το τελευταίο εικονικό χαρτοφυλάκιο του Investorblog, American Dream Fund, έκανε το ντεμπούτο του. Για τις αγορές, 1 έτος θεωρείται μακρύ διάστημα. Για τον κόσμο του value investing είναι συνήθως είναι μικρό, αλλά ικανό για την εξαγωγή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων.

Το πρώτο που περιμένει να ακούσει ο αναγνώστης είναι το “ζουμί”! Τι απόδοση κατάφερες να πετύχεις αυτό το πρώτο διάστημα; Το “Αμερικάνικο Όνειρο” τους πρώτους του μήνες, δηλαδή κατά το 2013, εμφάνιζε αχτύπητες επιδόσεις. Οι LONG θέσεις είχαν καλή πορεία, ενώ παράλληλα οι SHORT επιλογές, είτε καθηλώθηκαν, είτε συνείσφεραν θετικά στο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, όχι μόνο χάθηκαν τα κέρδη της πρώτης περιόδου, αλλά το χαρτοφυλάκιο πέρασε πρόσφατα για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Η πορεία του American Dream Fund

Η πορεία του American Dream Fund ένα χρόνο μετα…

Η ανάλυση δείχνει πως βασικοί υπαίτιοι αυτής της κατολίσθησης είναι κυρίως ορισμένες SHORT επιλογές, όπως οι Tesla Motors και Q&R, που ενώ αποτιμώνται σε αστρονομικά ύψη, συνεχίζουν ακάθεκτες τον ανηφορικό δρόμο. Αυτό δεν εκπλήσσει, αφού οι υπερτιμημένες μετοχές και οι “φούσκες”, πάντα έτσι φέρονταν και θα φέρονται. Η μεγάλη άνοδος στην Αμερική ευνοεί τέτοιου είδους φαινόμενα. Μια αγορά δίχως προσανατολισμό, είναι πιο εύκολο να αναδείξει υποτιμημένες αξίες και να “τιμωρήσει” τις υπερτιμημένες. Αντίθετα, όταν η αισιοδοξία κυριαρχεί, όπως τώρα, δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί η “ήρα από το στάρι”. Από τις LONG, η μόνη που επιβαρύνει το αποτέλεσμα είναι η ANR, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για την επιβίωσή της.

Πίνακας αποτελεσμάτων

Ο πίνακας αποτελεσματων του American Dream Fund κατά τον πρώτο χρόνο.

Η κατάσταση προς το παρόν είναι απόλυτα διαχειρίσιμη. Αντέχει το American Dream Fund. Τα πετυχημένα εικονικά funds του Investorblog, αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις στο παρελθόν και τελικά κατάφεραν να υπεραποδώσουν. Θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος, αν κάτι θεμελιώδες είχε αλλάξει, όπως π.χ. αν το LinkedIn, ή η Tesla άρχιζαν να δείχνουν πως το στρωμένο με ροδοπέταλα μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι αναλυτές, δεν είναι φούμαρα. Το αποτέλεσμα θα βοηθηθεί όταν κάποια/ες από τις SHORT αυτές επιλογές “σκάσει”. Από τη στιγμή που αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί, δε με ανησυχεί ιδιαίτερα το αρνητικό αποτέλεσμα στη λογική του άρθρου  “Πως να πιάσεις το μαχαίρι που πέφτει”. Εν ολίγοις, το χαρτοφυλάκιο αντέχει να κρατά ζημιογόνες SHORT θέσεις που υπόσχονται μελλοντικά κέρδη, ενώ δεν έχει συμβεί κάτι που να θέτει σε αμφισβήτηση την αρχική σύλληψη, όπως περιγράφεται εδώ.

Έχω δηλώσει και στο παρελθόν, πως τόσο η δύσκολη για έναν Value Investor αμερικάνικη αγορά, όσο και ένα χαρτοφυλάκιο με SHORT θέσεις, αποτελούν μια μεγάλη προσωπική πρόκληση. Να είστε βέβαιοι, πως δεν θα διστάσω να παραδεχτώ την ήττα μου, αν η ασπίδες του American Dream Fund δεν αντέξουν στην επίθεση των “φουσκών” ή αν η εκτίμηση για το τι είναι φούσκα και τι όχι αποδειχθεί λανθασμένη. Προς το παρόν, καταγράφεται ένα αρνητικό αποτέλεσμα εντός των προϋπολογισμένων πλαισίων.

Απάντηση