Σύστημα αποτίμησης Τραπεζικών μετοχών πριν την ΑΜΚ!

Εφόσον οι ΑΜΚ των Τραπεζών πραγματοποιηθούν, είναι επόμενο οι μετοχές να προσεγγίσουν την τιμή της αύξησης στο ταμπλό. Και ενώ δικαιολογημένα για τους περισσότερους αποτελουν το μεγάλο άγνωστο Χ όλο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς η αβεβαιότητα δεν έχει παρέλθει. Αυτό που θα ήθελα να γνωρίζετε είναι πως δεν είναι μόνο η τιμή που θα εμφανιστεί στο ταμπλό αυτή που διακυβεύεται. Μέσω της διαδικασίας καθορισμού της τιμής, θα προκύψει το ποσοστό συμμετοχής των παλαιών μετοχών την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, η τιμή της αύξησης επηρεάζει καθοριστικά την δίκαιη αποτίμηση της μετοχής. Ακούγεται περίεργο, αλλά συμβαίνει όταν έχεις να κάνεις με τερατώδεις ΑΜΚ. (βλέπε σύστημα αποτίμησης παρακάτω)

 

Μέσα από την  διαδικασία καθορισμού της τιμής της αύξησης τώρα συμβαίνει και το αντίστροφο!!!! Παρότι δηλαδή οι τράπεζες σήμερα συνεισφέρουν αρνητική ή στην καλύτερη ελάχιστη αξία, η τιμή αύξησης θα καθορίζεται από το Μ.Ο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων. Θεωρόντας δηλαδή ότι η αγορά αποτιμά σύμφωνα με τη δίκαιη τιμή, αυτή φτάνει να καθορίζει την τιμή της αύξησης.

 

Έτσι φτάνουμε να έχουμε ένα φοβερό παράδοξο: Η τιμή της αύξησης καθορίζει τη δίκαιη τιμή αποτίμησης και την τιμή στο ταμπλό, που με τη σειρά της καθορίζει την τιμή της αύξησης. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που καταργεί τον ρόλο της αγοράς ως ορθού αποτιμητή και καταλήγει να δίνει υπερεξουσία σε χρηματιστηριακά παιχνίδια που είναι ικανά να διαστρεβλώσουν τη διαδικασία της ΑΜΚ και να βλάψουν οικονομικά το δημόσιο που συνεισφέρει τα κεφάλαια. Πρόκειται για μια «άθλια», σκανδαλώδη πρακτική καθορισμού της τιμής που είναι δυνατό να απαλύνει τις ζημιές των παλαιών μετόχων μέσα από κρατικό χρήμα. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω, καθώς το θέμα μας σήμερα είναι άλλο.

 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ

 

Μπορείτε να το δείτε σχηματικά παρακάτω. Υπολόγισα τη μετά ΑΜΚ χρηματιστηριακή & λογιστική αξία των μετοχών, για τρία διαφορετικά υποθετικά σενάρια(τα νούμερα είναι καθαρά ενδεικτικά και αφορούν ένα θετικό σενάριο, ένα αρνητικό και ένα μέτριο). Οι υψηλές τιμές ΑΜΚ οδηγούν σε χαμηλότερο dilution και αυξάνουν την πραγματική αξία των μετοχών, αλλά παράλληλα τις κάνουν περισσότερο ασύμφορες για αγορά (μεγαλύτερο p/bv)).

 

 

 

Υπολογισμοί:

 

ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ = ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ + ΠΟΣΟ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΜΚ+ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ-ΥΠΟΑΞΙΑ

 

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ = ΧΡΗΜ. ΑΞΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ+ ΑΜΚ

 

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΑΜΚ = NEA ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ/ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΩΝ & ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

 

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ Α(ΜΕΤΡΙΟ): (Υπάρχουσα λογιστική αξία: -2δις, ΑΜΚ 8δις, κρυμμένη υπεραξία: 0)

 

 

 

(πατήστε δεξί κλικ και προβολή εικόνας για να δείτε σε μεγέθυνση)

 

Παρατηρήστε πως οι Τράπεζες θα είναι ακριβές την επόμενη μέρα (γράφημα P/BV), ακόμα και αν η αύξηση γίνει στο 0,01€. Από 0-2€ ελάχιστα αλλάζει η ουσιαστική αποτίμηση(P/BV≈2). Αυτό που διακυβεύεται είναι η αξία των μετοχών (συμφέροντα παλαιών μετόχων)(γράφημα πραγματικής αξίας μετοχής). Συμμετοχή των παλαιών μετόχων(φαληρισμένων τραπεζιτών) άνω του 10%(τιμή αυξησης > 1€) με ξένα κόλλυβα(ΤΧΣ) συνιστά μέγα σκάνδαλο.

 

 

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ Β(ΑΡΝΗΤΙΚΟ): (Υπάρχουσα λογιστική αξία: -2δις, ΑΜΚ 8δις, κρυμμένη υπο-αξία: -3δις)

 

 

(πατήστε δεξί κλικ και προβολή εικόνας για να δείτε σε μεγέθυνση)

 

Είναι αυτό που θεωρώ ως το πιθανότερο. Στην ουσία η μετοχή ακριβαίνει σε σχέση με πριν. Ακόμα και στο 0,01 να γίνει η αύξηση το P/BV θα προσεγγίζει το 3. Παράλληλα, η πραγματική αξία της μετοχής είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή αύξησης, παρότι συσχετίζεται, όπως προηγουμένως.

 

 

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ Γ(ΘΕΤΙΚΟ): (Υπάρχουσα λογιστική αξία: 0δις, ΑΜΚ 8δις, κρυμμένη υπεραξία: +2δις)

 

 

(πατήστε δεξί κλικ και προβολή εικόνας για να δείτε σε μεγέθυνση)

 

Δεν δίνω ιδιαίτερες πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο. Εδώ βλέπετε πως ο δείκτης P/BV γίνεται λογικός ακόμα και για τιμές ανώτερες των 2 ευρώ, ενώ για χαμηλές τιμές η τιμή ΑΜΚ προσεγγίζει και την δίκαιη!

 

Ίσως, οι βασικοί μέτοχοι χειραγωγόντας την αγορά, προσπαθήσουν να θυσιάσουν χρήματα (πολλές φορές πελατών τους), για να σώσουν την αξία των μετοχών που ήδη κατέχουν. Είναι κάτι το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να προσέξει.

 

Αν η αγορά λειτουργήσει, για σενάρια Α&Β περιμένω κατάρρευση Τραπεζικών Μετοχών. Αν οι παλαιοί μέτοχοι κάνουν το παιχνίδι τους και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «σφυρίζει αδιάφορα» θα είμαστε θεατές ενός απίστευτου χρηματιστηριακού πολέμου! «Σορτάκηδες» εναντίον Τραπεζιτών!

 

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθώ να είμαι αρνητικός για τις Τράπεζες.

 

 *Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

Απάντηση