Σε turnaround story εξελίσσεται η Kleemann

Kleemann_turnaround storyΧθες είχαμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου για την Kleemann. Το πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι πως έχουμε επαναφορά στη κερδοφορία, μετά από δύσκολα χρόνια. Η μετοχή ήδη παρουσιάζει θεαματική επίδοση από τα χαμηλά. Εντούτοις, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, εφόσον η καλή εξέλιξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων δεν ανακοπεί από κάποιον απρόβλεπτο παράγοντα.

Το γράφημα της μετοχής της Kleemann (Πηγή: ft.com)

Το γράφημα της μετοχής της Kleemann (Πηγή: ft.com)

Η Kleemann δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία ανελκυστήρων. Μετά το 2008, ως αποτέλεσμα της κρίσης, είδε τις πωλήσεις της και τη κερδοφορία της να φθίνουν, κυρίως στην εγχώρια αγορά. Έτσι, το 2012 τα οριακά κέρδη έδωσαν τη θέση τους σε οριακές ζημιές. Μια αξιομνημόνευτη εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Πλέον, οι διεθνείς πωλήσεις του ομίλου ανέρχονται στο 80% του kleemann_ασανσέρκύκλου εργασιών. Έτσι, φέτος το εξάμηνο είχαμε επαναφορά σε πολύ μικρή κερδοφορία ύψους 0,4εκ. για τους μετόχους. Ακόμα πιο ελπιδοφόρα είναι η πίστη της διοίκησης πως το δεύτερο εξάμηνο θα εξελιχθεί ακόμα καλύτερα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει για την εταιρεία.

Ας δούμε γιατί τα παραπάνω έχουν μεγάλη σημασία για τη μετοχή. Το 2007 σε ένα πλαίσιο χρηματιστηριακής ευφορίας, με τον όμιλο ακμαίο και έντονα κερδοφόρο, άγγιξε τα 6€/μτχ, υποδηλώνοντας χρηματιστηριακή αξία 140εκ. €. Καθόλου παράλογη, όταν τα κέρδη ήταν ανώτερα των 10εκ. και οι πωλήσεις ανώτερες των 100εκ. Στην πορεία, ο φόβος του GREXIT, το εκλογικό θρίλερ και η ανησυχία η Kleemann να είναι άλλη μια παραπαίουσα ελληνική βιομηχανία, έστειλαν τη μετοχή στα τάρταρα. Στα 0,5€/μτχ, με μόλις 12εκ.€ θεωρητικά έπαιρνες δική σου όλη την εταιρεία!

kleemann_πύργοςΠαρότι η μετοχή αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,5€, τριπλασιασμένη από τα χαμηλά της, εξακολουθεί να είναι μια από τις φθηνότερες του ΧΑΑ. Η χρηματιστηριακή αξία των 35εκ. είναι υποδιπλάσια του κύκλου εργασιών όσο και των ιδίων κεφαλαίων που αντιστοιχούν στους μετόχους. Μόνο τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 24,5εκ, ενώ ο δανεισμός είναι πολύ μικρός και πρόσφατα ανανεωμένος. Εφόσον, η αναστροφή έχει καλή συνέχεια, ακόμα και τα μισά κέρδη να έχουμε από αυτά που είχαμε συνηθίσει το 2007-2008,  δικαιολογείται τιμή μετοχής στα 3€, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 70εκ. Στο εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο πλήρους επαναφοράς του ομίλου, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ υψηλότερα.

Όσο και μαγική να φαίνεται η εικόνα, πάντα πρέπει να λογαριάζουμε τους  κινδύνους που ελλοχεύουν. Ως εξωστρεφής, από τη μια είναι από αυτές που έχουν πιθανότητες να αντέξουν σοκ δραχμής, αλλά από την άλλη, μιας και η εσωτερική αγορά είναι αδύναμη, ένα παγκόσμιο σοκ θα της δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά τώρα που είναι έτοιμη να “σηκωθεί”. Έπειτα, θα μαλλιάσει η γλώσσα μας να μιλάμε για το Country Risk, το οποίο αφορά ακόμα και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Έτσι σε όλες τις εξεταζόμενες ελληνικές μετοχές καλό είναι να επιβάλλουμε ένα σχετικό discount στην εύλογη αξία τους.

Όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι εποχή που αγοράζω ελληνικές μετοχές, επειδή μόνο άρωμα από εκλογές, θα τις στείλει όλες μαζί αρκετά χαμηλότερα. Όμως, συνεχίζω να διακρατώ αρκετές από αυτές που αγόρασα στο παρελθόν, από τη στιγμή που εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνές. Μια από αυτές είναι η Kleemann, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, έχει περιθώρια δίκαιης ανόδου ακόμα.

Για όσους έχασαν την ευκαιρία να αγοράσουν την περίοδο των εκλογών και το επιθυμούν τώρα, η Kleemann είναι από τις λίγες που αξίζουν τον ρίσκο. Ειδικά τώρα, που τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα την ανάγουν σε turn around story.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

6 comments on “Σε turnaround story εξελίσσεται η Kleemann

  1. Ο/Η seirios69 λέει:

    Καλημερα Δημητρη, τι κανει το ομορφο Ναυπλιο.
    Βρηκα το χρονο να παραθεσω την αποψη μου. Στα τοσο σημαντικα που αναφερες στη παρουσιαση σου, θα αναφερω καποια πραγματα που διεκρινα στην οικονομικη κατασταση. Καταρχην το γυρισμα οφειλεται στη μειωση του εργατικου κοστους κατα 10% απο περυσι και καποιων λοιπων εξοδων αυτο δε νομιζω να συνεχιστει αφου εχει φτασει στο σκληρο πυρηνα. Στις πωλησεις η μεγαλη μειωση στην εγχωρια αγορα το ισοσκελισε απ την Τουρκια. Το ανησυχητικο ειναι οτι στις αναδυομενες Τουρκια και Κινα οπου στηριζεται τα συννεφα πυκνωνουν επικινδυνα ενω η κτηματαγορα στη Κινα τη περιμενουν να σκασει και στη Τουρκια πυκνωνουν τα σημαδια για υφεση της οικονομιας. Κατι αλλο ειναι που πιστευω οτι το εχεις δει ειναι οτι ουσιαστικα οι θυγατρικες ειναι οριακες ή ζημιογονες και τα κερδη τα εχει η μητρικη ενω στην ενοποιηση μετα απ ενα κυκλο ενδοεταιρικων συναλλαγων τα βγαζει τα μισα φετινα κερδη στις μειοψηφιες ενω περυσι οι μειοψηφιες ειχαν κερδη και οι μετοχοι τις ζημιες.
    Το σημαντικο ειναι οτι δεν εχει δανεια και σε ενα γυρισμα της Ελληνικης και της Παγκοσμιας οικονομιας θα ειναι πραγματικα turnaround story
    Φιλικα
    Παναγιωτης

    • Ο/Η Investorblog λέει:

      Όλα κυλούν ήσυχα και όμορφα εδώ φίλε Παναγιώτη. Ελπίζω να περνάς και εσύ το ίδιο καλά.

      Μπράβο σου που ξεσκονίζεις τόσο καλά τις καταστάσεις και ανακαλύπτεις λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη ουσία. Ο καθένας μας βλέπει την πραγματικότητα από διαφορετική οπτική γωνία και έτσι όλοι μπορούμε μέσα από τη συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών να φτιάχνουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

      Όλα όσα λες ισχύουν στο έπακρο. Όμως, ακόμα και αν δεν υπάρξει βελτίωση, το β’ εξάμηνο λογικά θα δείξει ξεκάθαρα κερδοφορία, λόγω του ότι παραδοσιακά είναι καλύτερο. Αν δεν έχουμε σοβαρή διαταραχή, που περιμένεις τα κέρδη του έτους;

      Η αλήθεια είναι πως ως επενδυτής δεν ασχολούμαι τόσο σοβαρά με το να προβλέψω τα αποτελέσματα του επόμενου έτους με ακρίβεια. Η προσεγγίσεις μου δεν είναι άκρως αριθμοκεντρικές, γιατί προσπαθώ να δημιουργήσω μια εικόνα για την επόμενη 5τία. Έτσι, πιο πολύ ενέχουν το φιλοσοφικό στοιχείο.

      Για τον λόγο αυτό ρουφάω πραγματικά λόγια από ανθρώπους σαν το Παναγιώτη που μπορούν να βλέπουν τα νούμερα πολύ πιο καθαρά από εμένα..

  2. Ο/Η seirios λέει:

    Eπανερχομαστε μετα 6 μηνες με την ανακοινωση των ετησιων αποτελεσματων. Τελικα οι δυο ενστασεις που ειχα για την εταιρια και ειχα διατυπωσει προ εξαμηνου επαληθευτηκαν στο επακρο.
    Συγκεκριμενα ο ομιλος ειναι ουσιαστικα ζημιογονος, απο τα αποτελεσματα μ.φ.κ.δ.μ. συμπεραινουμε οτι ολες οι θυγατρικες πλην μητρικής και της KLEFER A.E. η οποια ελεγχεται κατα 50% ειναι ζημιογονες. Αυτο οφειλεται ειτε γιατι λογω ανταγωνισμου για να αποκτησει μεριδια πουλαει με ζημια ή γιατι οι ενδοεταιρικες πωλησεις που γινονται μεταξυ της KLEFER A.E και των λοιπων θυγατρικων λειτουργουν υπερ της KLEFER A.E. Να αναφερθει οτι το περιθωριο κερδους προ φορων της KLEFER A.E. υπερβαινει το 16% δηλ ο εταιρος ιδιοκτητης η ισπανικη TECNOLAMA -FERMATOR πουλαει ακριβα τη τεχνογνωσια που παρεχει.
    Τελικα η πτωση της Τουρκικης λιρας κατεστησε ζημιογονα τα αποτελεσματα παρα τα ουσιαστικα κερδοφορα αποτελεσματα που ειχε στην Τουρκικη αγορα, δειχνοντας το ποσο ευθραστα ειναι τα πραγματα στις αναδυομενες οικονομιες. Με τα υπαρχον δεδομενα που υφιστανται χωρις να φαινεται αμεσο γυρισμα της οικοδομικης δραστηριοτητας στην Ελλαδα και τα μεγαλα ερωτηματικα την Τουρκια και τη Κινα δεν νομιζω οτι μπορει να αναμενει ιδιαιτερα καλυτερα αποτελεσματα.

  3. Ο/Η Investorblog λέει:

    Φίλε Παναγιώτη,
    η κερδοφορία είναι όντως ο σημαντικότερος παραγοντας, αλλά ακόμα και με οριακά αποτελέσματα και εφόσον η εταιρεία έχει πολύ λίπος να κάψει, και με δεδομένη την πολύ κακή συγκυρία για την χώρα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια πολύ καλή μετοχή και επιχείρηση.

    Αν κανείς φοβάται πολύ την Κίνα και την Τουρκία και παράλληλα νομίζει πως η ελληνική αγορά θα αργήσει πολύ να ανακάμψει, μπορεί τώρα στα 2,5ευρώ να κατοχυρώσει κάποια από τα κέρδη του. Αν δίνει περισσότερες πιθανότητες στο θετικό σενάριο, η μετοχή έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανόδου.

    Στο δια ταύτα, ακόμα η επιχείρηση δεν έχει κάνει καθαρό turn around, αλλά η επιλογή της το 2010, συνυπολογίζοντας τους κινδύνους, αποδείχθηκε σε χρυσή επιλογή (http://dimknaf.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=28408). Προσωπικά έχω κατοχυρώσει κάποια από τα κέρδη, μιας και ποτέ δεν ξέρεις (οι φόβοι σου μπορεί να βγουν αληθινοί), αλλά γενικά δεν την έχω σαν μια μετοχή για πούλημα….

    Δεν λέω πως το πολύ θετικό σενάριο (Ελλάδα ανάκαμψη, Κίνα-Τουρκία χωρίς προβλήματα) είναι το πιθανότερο, αλλά αν βγει, άνετος είναι ο διπλασιασμός.

  4. Ο/Η seirios λέει:

    Kαλησπερα Δημητρη,
    Ειδες το τριμ της κλεμ, τελικα συνεχιζει στο ιδιο μοτιβο παρολο που αυξησε τις πωλησεις και τα μικτα κερδη. Τα κερδη τα παιρνουν όμως οι Ισπανοι μετοχοι της KLEFER και οι μτχοι τις ζημιες. H εταιρια κοντευει να φτασει τις πωλησεις του 2007 και δε μπορει να βγαλει κερδη. Βεβαια πρεπει να ομολογησουμε οτι διοικηση ειναι δραστηρια γιατι αντεκατεστησε τις εγχωριες πωλησεις αξιας 45 εκ με εξαγωγες ομως με αμελητεο περιθωριο κερδους σχεδον brake even, αν δεν το ειχε κανει ομως θα ειχε συσωρευσει αρκετες ζημιες. Αρκει να δεις στη κατασταση με τα εξοδα όπου εχει διπλασια λειτουργικα εξοδα πλην εργατικων τα οποια εχουν μειωθει. Αυτο οφειλεται στο αυξημενο ενεργειακο και μεταφορικο κοστος λογω των εξαγωγων. Δεν ξερω αν μπορεσει να βγαλει ξανα τα κερδη του παρελθοντος αν δεν ξεκινησει εδω η οικοδομικη δραστηριοτητα. Τα επομενα τριμηνα μαλλον θα ειναι καλιτερα γιατι φαινεται να σταματαει η διολισθηση της Τουρκικης λιρας, αλλα τα μαντατα απ τη Κινα δεν ειναι και τοσο ευχαριστα.

    • Ο/Η Investorblog λέει:

      Γεια σου φίλε Παναγιώτη,
      πολύ χαίρομαι όποτε γράψεις σχόλια, γιατί ξεψαχνίζοντας, πάντα μας δίνεις πολύτιμες πληροφορίες. Τα είδα τα αποτελέσματά της, αλλά βιαστικά, όπως και για τις άλλες εισηγμένες.

      Με πιέζει ο χρόνος το τελευταίο διάστημα. Θα ήθελα να γράφω πιο συχνά.

      Οι εποχές τώρα δεν κρύβουν τις μεγάλες ευκαιρίες, οπότε ευτυχώς δεν χάνω τίποτα τρομερά λαυράκια, οπότε κοιτάω αυτές που μένουν στο χαρτοφυλάκιο από απόσταση, δηλαδή όσο προλαβαίνω.

      Αν έχεις άποψη σε σχέση με το τελευταίο που έχω γράψει σχετικά με τα πολιτικά, θα με ενδιέφερε να την ακούσω.

      https://www.investorblog.gr/?p=1241

Απάντηση