Σελόντα – Δίας: Φθηνότερη η πρώτη από τη σχέση ανταλλαγής!

Οι συνενώσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας είχαν εξελιχθεί σε σίριαλ όλα αυτά τα χρόνια. Επιτέλους, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα ο αρραβώνας της Σελόντα με τον Δία. Άσχετα με το αν οι Σελόντα & Δίας αποτελούν σοβαρές επενδυτικές επιλογές, αυτό που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι πως η σχέση των τιμών των μετοχών τους δεν αντικατοπτρίζει την επερχόμενη συνένωση.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η συμφωνία, για κάθε μετοχή της Σελόντα θα λαμβάνονται περίπου 0,6955 νέες μετοχές, ενώ για κάθε μετοχή του Δία θα λαμβάνονται περίπου 0,8357. Κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς με δεδομένο τον αριθμό μετοχών της κάθε εταιρείας, προκύπτει πως οι μέτοχοι έκαστης συνολικά θα λάβουν 25.205.093 μετοχές. Ακόμα πιο απλά, τη μισή νέα εταιρεία θα την κατέχουν οι μέτοχοι του Δία και την άλλη μισή οι μέτοχοι της Σελόντα.

 

Αυτό σημαίνει πως οι χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις θα έπρεπε να είναι ταυτόσημες. Παρόλα αυτά, ο Δίας έχει κεφαλαιοποίηση 25εκ. ενώ η Σελόντα μόλις 8εκ. Δηλαδή, ο Δίας είναι περίπου 3 φορές ακριβότερος.

 

Τι μπορεί να σκεφτεί κανείς;

1. Η αγορά αμφιβάλει για το deal (“χλωμό”)

2. Η εμπορευσιμότητα των μετοχών του Δία είναι σχεδόν μηδενική (το πιο προφανές)

3. Ότι έχω υπολογίσει λάθος τη σχέση ανταλλαγής; (λέτε;)

 

Πως να το εκμεταλλευτώ;

1. Αν πιστεύετε πως αξίζει να επενδύσετε στο κοινό σχήμα, αγοράστε μετοχές της Σελόντα και όχι του Δία. Βέβαια, οι μέτοχοι καλό είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί τα χρέη είναι μεγάλα και ενδεχόμενη κεφαλαιοποίηση τους θα οδηγήσει σε dilution.

2. Αν είστε μέτοχος του Δία, πουλήστε και αγοράστε μετοχές Σελόντα. Αλλά τι να κάνεις όταν  δεν βρίσκεις αγοραστή στο Δία ούτε για δείγμα;;

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

Απάντηση