Πλαστικά Θράκης: Οι τίτλοι αποπροσανατολίζουν

Πλαστικά Θράκης: Οι τίτλοι αποπροσανατολίζουνΣτο τέλος του προηγούμενου μήνα είχαμε, όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, το μπαράζ δημοσιεύσεων των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων. Για εκπαιδευτικούς λόγους θα ήθελα να σταθώ στο πώς η παρουσία τους από τα ΜΜΕ, δημιουργεί εντυπώσεις που είναι μακριά από την ουσία. Ως παράδειγμα, φέρω τίτλο δημοσιεύματος που αφορά μια όχι και από τις δημοφιλέστερες εισηγμένες, όπως είναι η Πλαστικά Θράκης.

Ο τίτλος “Πλαστικά Θράκης: Ενισχυμένα 161,5% τα καθαρά κέρδη”, σε δημοσίευμα του Capital.gr, είναι ακριβέστατος, δεν περιλαμβάνει κανένα ψέμα και στηρίζεται σε αληθή δεδομένα. Το κείμενο δε που ακολουθεί, συμπυκνώνει με επιτυχία τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων. Το πιο εντυπωσιακό νούμερο είναι αυτό της αύξησης των Κερδών Μετά Φόρων. Είναι, όμως, το πιο ουσιαστικό; Γιατί όχι; Η κερδοφορία είναι το σημαντικότερο μέγεθος. Όλα τα υπόλοιπα απλά μας βοηθούν να διαβάσουμε και να προσεγγίσουμε τη συμπεριφορά της στο μέλλον (ανάπτυξη, διατηρησιμότητα, κίνδυνοι κτλ). Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, αλλά στην περίπτωση της Πλαστικά Θράκης, το “161,8%” δεν είναι ούτε το πιο εντυπωσιακό, ούτε το πιο ουσιαστικό στοιχείο.

ΑριθμομηχανήΟ λόγος είναι, πως η εταιρεία με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 250εκ., παρουσιάζει οριακή κερδοφορία, δηλαδή πολύ λίγα κέρδη σε σχέση με τις πωλήσεις της. Σκεφτείτε, πως μια  μικρή επιδείνωση θα ήταν ικανή να τη φέρει στην όχθη των ζημιών. Και αν κατάφερνε να τη γλιτώσει, εμφανίζοντας 1€ κερδών; Την επόμενη φορά, που θα γυρνούσε σε 1εκ. € κέρδη, ποιός θα έπρεπε αν είναι ο τίτλος;  “99999900% αύξηση στα κέρδη!”; Όταν το περιθώριο κερδοφορίας είναι τυπικό (π.χ. 10%), μια αύξηση των κερδών, έστω κατά 20-30%, είναι άξια λόγου, ειδικά αν συνοδεύεται από άνοδο του τζίρου. Όταν, όμως, το περιθώριο είναι πολύ μικρό, όπως εδώ, οι μεταβολές μόνο αριθμητικά είναι εξωφρενικές, μη παράγοντας χρήσιμη ή εύπεπτη πληροφορία.

Τα Πλαστικά Θράκης, όπως έχω αναφέρει με διάφορες αφορμές, είναι όντως μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Είναι από τις λίγες που έχουν αντέξει στην κρίση, είναι εξωστρεφής και σε πολύ καλή αποτίμηση. Σκοπός του κειμένου δεν είναι να συμφωνήσει με αυτό ή να υποστηρίξει το αντίθετο, ούτε να κατηγορήσει για αναλήθεια ή παραπληροφόρηση τα ΜΜΕ. Είναι μια υπενθύμιση στον επενδυτή να αξιολογεί και να ψάχνει σε μεγαλύτερο βάθος τι σημαίνει η κάθε πληροφορία. Γιατί όταν δεν το κάνει, οι κινήσεις των μετοχών αποδεικνύονται αναντίστοιχες της επιδερμικής του ανάγνωσης, γεμίζοντάς τον με ζημίες. Στο τέλος κατηγορεί για “τσίρκο” το χρηματιστήριο, όταν η “μαϊμού” είναι αυτός. Όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη, αρκεί να έχουμε τη γενναιότητα να τα αναζητάμε και να τα διορθώνουμε. Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί στην ανάγνωση.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά η πώληση αξιών

Απάντηση