Μετοχές: Το Παιχνίδι του Θησαυρού δεν είναι μόνο για Παιδιά

Μετοχές: Το παιχνίδι του θησαυρού δεν είναι μόνο για παιδιάτου Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Σε όλες τις χώρες οι επενδυτές αξίας (επενδυτές που ψάχνουν υγιείς και με προοπτικές εταιρείες σε χαμηλές αποτιμήσεις) μοιάζουν με τα παιδιά που παίζουν το παιχνίδι του θησαυρού. Το πάθος τους και η χαρά τους, μόλις ανακαλύψουν μια εταιρεία ή στοιχεία που πρόδηλα δηλώνουν ότι μπορεί κάπου εδώ να κρύβεται μια σημαντική υπεραξία, είναι απύθμενα.

Φυσικά στις μέρες μας υπάρχουν χιλιάδες αναλυτές που κάνουν αυτή τη δουλειά και χιλιάδες κεφάλαια που αναζητούν ακατάπαυστα τέτοιες ευκαιρίες. Και όμως, πολλές φορές, όταν μια μεγάλη εταιρεία περνάει μέσα από ένα βαρομετρικό χαμηλό, οι περισσότεροι χάνονται στην ομίχλη, και βλέπουν την ξαστεριά παρά μόνο όταν είναι πλέον πολύ αργά. Πιθανότατα μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η χώρα μας, όπου μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις εντάσεις των βαρομετρικών χαμηλών αποτιμήσεις που μοιάζουν με το να κλέβεις εκκλησία.

Ποια είναι τα εφόδια λοιπόν που πρέπει να συνοδεύουν έναν επενδυτή ώστε να ανακαλύψει το θησαυρό του; Χωρίς αμφιβολία, το θάρρος παίζει σπουδαίο ρόλο. Το 2008-09 το Αμερικάνικο Χρηματιστήριο βίωνε μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας του. Και όμως όποιος επένδυε σε εταιρείες γίγαντες που είχαν πιεστεί πολύ, τώρα θα ήταν πολύ άνετος, πιστέψτε με… Θέλει μεγάλη εσωτερική αντοχή και δύναμη να πας κόντρα στο ρεύμα και αυτό από μόνο του αποδεικνύει αν έχεις τα κατάλληλα ψυχικά αποθέματα ή όχι.

Το δεύτερο προσόν δεν είναι άλλο από τη μελέτη. Δεν αρκεί να μπεις μέσα στο χαμηλό, πρέπει να βγεις ζωντανός πριν κάποιος κεραυνός τσουρουφλίσει τα όμορφα λεφτάκια Θησαυρόςσου. Είναι αναγκαίο να γνωρίζεις πώς κινείται ο κλάδος που θέλεις να επενδύσεις και φυσικά να μελετάς εξονυχιστικά τον κάθε ισολογισμό. Το ότι πέφτει μια εταιρεία δε σημαίνει ότι είναι και ευκαιρία. Το πρόσφατο παράδειγμα με την πτώση των ναυτιλιακών ξηρού φορτίου αποδεικνύει πως χρειάζεται πολλή προσοχή. Όταν η πτώση της εταιρείας συνοδεύεται από μεγάλο δανεισμό, μείωση κύκλου εργασιών και ταμειακών διαθέσιμων, υψηλά λειτουργικά κόστη τότε κατά 99% ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας. Ψάχνουμε λοιπόν εταιρείες που κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα παραπάνω ή τουλάχιστον πληρούν τα περισσότερα επενδυτικά κριτήρια και υστερούν σε ένα – δύο. Πλέουν όμως σε ένα ταραχώδες πέλαγος, για πολλαπλούς λόγους ( δεν έχουμε και λίγους να ανησυχούμε τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο), ώστε να ξεθάψουμε πρώτοι τον θησαυρό πριν τον ανακαλύψουν όλοι οι υπόλοιποι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως το μέγεθος στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο είναι τα χρηματοοικονομικά κόστη. Ειδικά σε μια αποπληθωριστική οικονομία, είναι σαν να τραβάς το χαρτάκι με τις λάθος οδηγίες. Ο θησαυρός δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ.

Τρίτο και σημαντικότερο είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Αν έχεις αμφιβολίες ή είσαι αναποφάσιστος το πιθανότερο είναι να πας αλλά να πεθάνεις στον πόλεμο. «Ήξεις, αφήξεις ουκ, εν τω πολέμω θνήξεις» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Αντιστοίχως στο παιχνίδι του θησαυρού κάπου θα γλιστρήσεις, κάτι δε θα δεις κ.λ.π. Μπαίνεις, παλεύεις και επιμένεις. Αν κάνεις λάθος, αλλάζεις αμέσως πλάνα και τακτική. Είσαι αποφασισμένος σε κάθε περίπτωση να βρεις τον θησαυρό σου. Αν διαβείς τον Ρουβίκωνα, θα μάθεις όπως και να έχει είτε με το καλό είτε με το κακό. Το θέμα είναι να βρεις το θησαυρό πριν από τους άλλους. Μπορείς;

Κλείνοντας λοιπόν μπορούμε να σημειώσουμε πως οι πιο πετυχημένοι επενδυτές στην ιστορία, ήταν επενδυτές αξίας. Απλά, πολλές φορές χρειάζεται να περιμένεις πολύ για να βρεις το θησαυρό σου και αυτό μπορεί να είναι κουραστικό και ψυχοφθόρο. Κάποια παραδείγματα υγιών εταιρειών μικρών και μεγάλων, που πιέστηκαν τα τελευταία χρόνια και γύρισαν, σημειώνονται παρακάτω…

Telecom Italia (8/13 με 10/15),  Νokia (7/12 με 9/14), Silvercorp Metals Inc (12/15 με 5/16), OTE (2012-2015), EYΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (2012-2016), Folli Follie (5/2012-6/2014), ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (2012-2016), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (2012-2016)

Μιλτιάδης Κοτζιάμπασης – Stock Articles & News

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

2 comments on “Μετοχές: Το Παιχνίδι του Θησαυρού δεν είναι μόνο για Παιδιά

  1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Θάρρος, εμπιστοσύνη, μελέτη – Ωραίο το τρίπτυχο!

    Πάντως όντως τα μεγάλα κέρδη για τον Value Investor έρχονται όταν κινείται ως Contrarian στην αγορά και μακροπρόθεσμα προκύπτει πως ήταν αυτός που είχε δίκιο και όχι η αγορά…

  2. Ο/Η Miltiadis Kotziampasis λέει:

    Σωστός & από την επανεπένδυση των μερισμάτων σε καλές εταιρείες…

Απάντηση