Η Ελλάδα στα Βήματα της Ζιμπάμπουε

Η Ελλάδα στα Βήματα της Ζιμπάμπουετου Γιώργου Καισάριου

Πριν από μερικούς μήνες έτυχε να πάω για 50 περίπου μέρες στη Ζιμπάμπουε. Για να είμαι ειλικρινής, είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκα μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και δεν ήξερα τι να περιμένω. Πριν πάω έκανα μια πρόχειρη έρευνα, όπως κατά το κεφαλήν ΑΕΠ και ορισμένα άλλα στατιστικά. Κυριολεκτικά έπαθα ΣΟΚ. Η ανεργία είναι άνω του 60% του πληθυσμού και το μέσο εισόδημα είναι περίπου $600 τον χρόνο (στοιχεία 2012).

Ο Robert Mugabe

Ο Robert Mugabe

Ο Robert Mugabe έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1980, έπειτα από από δεκαετία ένοπλου αγώνα κατά της άσπρης μειοψηφίας που έως τότε είχε την διακυβέρνηση της χώρας. Τα συνθήματα της εποχής ήταν καθαρά σοσιαλιστικά, όπως ισότητα για όλους, αναδιανομή γης και γενικά το κλασικό, να τα πάρουμε από τους πλούσιους και να τα δώσουμε στους φτωχούς. Ο Mugabe έχει βαθιές μαρξιστικές και λενινιστικές σκέψεις. Η αντίστοιχη πραιτοριανή φρουρά της χώρας του με το όνομα Fifth Brigade είναι εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα. Και όταν το 1982 οι παλιοί του σύμμαχοι του ZAPU επαναστάτησαν στη Matabeleland, έστειλε αυτή την επιλεγμένη φρουρά να τους καταπνίξει στο αίμα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τουλάχιστον 20,000 κάτοικοι της Ndebele έχουν θαφτεί σε μαζικούς τάφους.

Χάρτης με την ιδιοκτησία της γης στη Ζιμπάμπουε το 1965 ( Πηγή: Wikipedia)

Χάρτης με την ιδιοκτησία της γης στη Ζιμπάμπουε το 1965 ( Πηγή: Wikipedia)

Όταν κέρδισε τις εκλογές το 1980, συνθηκολόγησε με τους 200,000 άσπρους κατοίκους της χώρας, μεταξύ αυτών 4500 γεωργικές εταιρείες (commercial farms), να παραμείνουν στη χώρα. Καθώς, όμως, η υπόσχεση για αναδιανομή γης δεν εκπληρώθηκε ποτέ, το 2000 ενθάρρυνε τους πολίτες να καταλάβουν τις μεγάλες γεωργικές φάρμες και να τις “κοινωνικοποιήσουν”. Αποτέλεσμα ήταν η μαζική φυγή των άσπρων κατοίκων της χώρας που βύθισε άνω του 90% (σύμφωνα με πολλές πήγες) της αγροτικής παραγωγής. Τούτο διότι αυτοί που κατέλαβαν τις εκτάσεις αυτές δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τις εμπορικές σχέσεις με την αγορά, προκειμένου να μπορούν να τις λειτουργήσουν.

Η διαφθορά δεν έχει επιτρέψει ποτέ στην οικονομία να ορθοποδήσει. Η κλίκα του πρωθυπουργού έχει πιάσει κάθε πόστο εξουσία και απομυζούν κάθε cent που μπορούν. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όχι μόνο επενδύσεις δεν θα γίνουν, άλλα θα φύγουν και οι λίγοι που υπάρχουν. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ το 1987 η χώρα παρήγαγε 27,000 kg χρυσό, το 2007 η παράγωγη είχε μειωθεί στα 7,000 kg. To Associated Press εκτιμά ότι τουλάχιστον $2 δις δολάρια σε διαμάντια έχουν κλαπεί έως τώρα  από την πολιτική κλίκα του προέδρου και έχουν μπει στις τσέπες των πολιτικών ελίτ της χώρας.

Διαμαρτυρίες κατά Mugabe

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι δεν βλέπει κανείς ξένες πολυεθνικές στη χώρα. Με εξαίρεση 3-4 επίσημες αντιπροσωπίες σαν την Mercedes, υπάρχουν ελάχιστες ξένες εταιρείες που ασχολούνται στη χώρα αυτή.

Γιατί σας τα αναφέρω όλα αυτά; διότι προς τα εκεί οδεύει η Ελλάδα. Δεν γνωρίζω καμία χώρα στον κόσμο με αριστερή κυβέρνηση όπου οι πολίτες ευημερούν. Μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί και αν ήθελε να προώθηση πολιτικές τέτοιες που θα ενθαρρύνει την αγορά να αναλάβει ρίσκο με σκοπό το κέρδος. Πολύ απλά, δεν ξέρει πως να το κάνει ακόμα και αν ήθελε. Όσο επικρατεί μια αριστερή νοοτροπία, όπου το κράτος παρέβαινε στα πάντα, τάχα υπέρ τα δικαιώματα του λαού κτλ, τόσο η πραγματική αγορά και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή θα θελήσουν να απομακρυνθούν και να μην έχουν καμία σχέση με την Ελληνική οικονομία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει κάθε χρόνο η οικονομική δραστηριότητα θα μειώνεται, καθώς και το εισόδημα του μέσου πολίτη. Επίσης σημαίνει ότι η ανεργία θα αυξάνεται, η στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα ρεκόρ.

Μην έχετε αυταπάτες, το ΣΥΡΙΖΑ είναι μαρξιστικό κόμμα. Το έχουν πει και οι ίδιοι. Δεν είναι κόμμα δυτικής σκέψης. Ακόμα και αν πάρουμε την όποια χρηματοδότηση από την Ευρώπη, οι άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι σε αυτή τη χώρα δεν θα δουν άσπρο φως. Αξιοκρατία δεν θα υπάρξει με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το γεγονός ότι η ΕΡΤ πλέον δεν είναι τίποτα άλλο από μια προέκταση του left.gr και της Αυγής, θα πρέπει να σας προβληματίσει. Το γεγονός ότι έχει γίνει κατάληψη της κρατικής μηχανής από φίλους και γνωστούς, δεν είναι κάτι που εμπνέει την αγορά. Και χωρίς την αγορά, μην έχετε ελπίδες ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα.

Αλέξης Τσίπρας

Όχι, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε το επίπεδο της Ζιμπάμπουε, διότι ευτυχώς είμαστε μέρος της Ευρώπης και το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Ζιμπάμπουε (αν και θα το ήθελε πολύ). Άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μειωθεί το εισόδημα του μέσου πολίτη κατά πολύ ακόμα. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι χώρα υψηλού εισοδήματος. Ακόμα έχουμε 18,000$ περίπου κατά κεφαλήν εισόδημα. Ναι μεν δεν πιστεύω ποτέ να φτάσουν τα 600 δολάρια τον χρόνο, άλλα να μειωθεί στο μισό αυτό το εισόδημα δεν είναι δύσκολο αν μείνει στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ για μερικά χρόνια.

Δυστυχώς, εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα, ότι συμφωνία και να κάνει η κυβέρνηση, δεν βλέπω ανακούφιση για κανέναν για πολλά χρόνια ακόμα. Δυστυχώς το αριστερό μάθημα και η αριστερή παρένθεση θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά και το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Ζιμπάμπουε δεν θα γίνουμε ακριβώς, άλλα αν μείνει για πολύ αυτή η κυβέρνηση ακόμα στην εξουσία, θα γίνουμε στο περίπου…

kaisarios

Γιώργος Καισάριος

17 comments on “Η Ελλάδα στα Βήματα της Ζιμπάμπουε

  1. Ο/Η Νικος λέει:

    Γιωργο,επειδη βολευει την αντικομμουνιστικη υστερια σου, επιμενεις να αποκαλεις τον Τσιπρα κομμουνιστη.
    Να σου θυμησω τι υπεγραψε την 20η Φλεβαρη;
    Να μιλησω για τις πανικοβλητες υποχωρησεις που κανει για να ερθει σε συμφωνια;
    Να πουμε για Πανουση και λοιπους “αριστερους” που ισχυροποιουνται;
    Για την αποπομπη του Βαρουφακη που λεει να χρεοκοπησουμε εντος ευρω ή να μην πληρωσουμε την ΕΚΤ;

  2. Ο/Η AVGVSTVS λέει:

    Να προσθέσω το τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας που έχει η Ζιμπάμπουε. Στην Ελλάδα το πρόβλημα εγκληματικότητας είναι ακόμη πολύ μικρό.
    Μελετήστε την περίπτωση της Αργεντινής. Έχει πολλά κοινά με εμάς.

  3. Ο/Η cummulus λέει:

    Μέ ἐκφράζετε κ. Καισάριε, γιά τούς κρυφούς(;) ναρξιστικούς πόθους τοῦ Συριζα.

  4. Ο/Η Demetis Giorgos λέει:

    Κύριε Καισάριε έχετε να μας υποδείξετε προτάσεις εξόδου από τα δεινά που μας έφεραν οι επί 41 χρόνια κυβερνήσεις που αγαπάτε? Οι μίζες της Ζίμενς, οι εγκλωβισμοί σε συνεχόμενα μνημόνια, οι απόλυτοι εκβιασμοί να γίνουμε νομός της Γερμανίας σα ςαπασχόλησαν ή έτσι λέμε για να λέμε? Εμάς λοιπόν κύριε μου η Ελλαδάρα που πολέμησε την Γερμανική επεκτατική πολεμική μηχανή του Β παγκόσμιου πολέμου είμαστε πάλι εδώ, να πολεμήσουμε την οικονομική επιβολή του απόλυτου Γερμανικού συστήματος. Ναι κύριε μου προτιμάω την δραχμή και την ελευθερία μου και αυτά περί Μαρξιστικών θεωριών που γράφετε είναι εντελώς άσχετα με αυτά που βιώνουμε τους 3 τελευταίους μήνες.

    • Αγαπητέ, οι μίζες της Seimens και του Άκη καθώς και πολλά άλλα αν και σημαντικά, είναι μια σταγόνα μπροστά στο πρόβλημα του συνταξιοδοτικού. Αν θέλεις να μάθεις για πτωχεύσαμε, αυτός είναι ο λόγος. Και αν δεν μειωθεί το κόστος του προϋπολογισμού κάτα 50% ακόμα τουλάχιστον, θα είμαστε σε μόνιμη πτώχευση για πάντα.

      Όσο για τα μνημόνια, αν δεν μπορείς ακόμα να καταλάβεις ότι ήταν το αποτέλεσμα της πτωχεύσεις, και δεν πτώχευσες λόγο των μνημονίων, δεν θα σας πείσω εγώ.

      • Ο/Η Kostas21 λέει:

        Πάντως ο μέγας Κευνς που ήταν υπέρμαχος του σωστού καπιταλισμού θα διαφωνούσε με την λιτότητα και τον συνεχή αποπληθωρισμό .( deflation and depression ) . Χρειάζεται και ένας στοχευμένος πληθωρισμός ωστε να πάρει μπρος η μηχανή .Μια ποσοτική χαλάρωση που λένε και οι οικονομολόγοι . Οχι τύπου Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 . Η μείωση των μισθών που είναι το μόνο μέτρο που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις ,δεν είναι βασική προυπόθεση για την ανταγωνιστικότητα ( παράδοξο Kaldor ) . Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που πρέπει να ρυθμιστούν πρώτοι . Η παραγωγικότητα-αποτελεσματικότητα εργασίας το φορολογικό περιβάλλον το μη μισθολογικό κόστος κ.λ.π. . Τι έχουν κανει για αυτά ; Κόβω τον μισθό στον δημ.υπάλληλο ας πούμε , έχω κανει κάτι πιο πριν για να γίνει πιο αποτελεσματικός ,έχω οργανώσει την δουλειά του με καθήκοντα και στόχους ,υπάρχει bonus ανταμοιβής στον καλό δημ. υπάλληλο , του οποίου η απόδοση έχει αντικειμενικό τρόπο μέτρησης ; Αν πριν δουλευε στο 50% ,τώρα θα παει στο 20% απόδοσης με την λογική “Τόσα μου δίνουν ,τόσα κάνω ” . Και ενα γενικό σχόλιο για τον νεοφιλελευθερισμό γιατί κάποιοι θέλουν από το Σοβιετικού τύπου κράτος να μας πάνε στο εντελώς αντίθετο άκρο σε όλη την γη . Παράδειγμα η συμφωνία Τ.T.I.P. που έρχεται και δίνει απόλυτη εξουσία στις πολυεθνικές απέναντι στην νομοθεσία των κρατών ….. Δεν μπορεί να αφήσεις σε ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ τις αγορές γιατί η αόρατος χειρ του Ανταμ Σμιθ που θα φέρει την ισορροπία ΔΕΝ υπάρχει και είναι αποδεδειγμενο πλεον ( ο Ανταμ Σμιθ είχε μεσάνυχτα για την ασύμμετρη πληροφόρηση στις αγορές και την συμπεριφορική οικονομία ) . Το είδαμε και στην Αμερική με την κατάργηση του άριστου νόμου Glass-Steagall από τον Κλίντον και την παρέα του .Ο νόμος αυτός έλεγε το αυτονόητο : ” Καμία εμπορική τράπεζα δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να κερδοσκοπεί με τα λεφτά των καταθετών της ….” . Kαταργήθηκε και είδαμε τι έγινε με τις φούσκες , τα CDOs και τα άλλα παράγωγα .

        • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

          Κατά το ήμισυ έχεις δίκιο Κώστα. Στην πορεία είδαν πως εκτός από το δημοσιονομικό εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιούν και το νομισματικό. Οπότε όταν έρχεται μια κρίση, ρίχνουν στη μάχη και τα 2 για να μην υπάρξει αποπληθωρισμός.

          Και το ένα εργαλείο και το άλλο για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και όταν χρειάζεται. Το δημοσιονομικό δημιουργεί ελλείματα. Το νομισματικό πληθωρισμό. Όταν μονίμως, όταν δεν υπήρχε λόγος, στην Ελλάδα είχες ελλείματα, το έκαψες το εργαλείο. Αυτό το τόνιζε και ο Κέυνς. Το νομισματικό, δεν το είχαμε γιατί δεν έχουμε δικό μας νόμισμα, που αν τηρούσαμε τους κανόνες, δεν θα το χρειαζόμασταν.

          Και στην τελική, σου λέω πως αυτό που λες είναι η μισή αλήθεια, γιατί όταν ήδη ήσουν σε ελλείματα, όταν δεν χρειαζόταν, δεν υπήρχε κανείς να σου δώσει αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να ξοδέψεις παραπάνω. Η κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερχρήσης του φαρμάκου. Άρα, στην περίπτωση μας, η λύση δεν ήταν “περισσότερο φάρμακο”, αλλά και δεν υπήρχε άλλο “φάρμακο”, γιατί δεν υπήρχε κανένας τρελός να σου το δώσει.

          • Ο/Η Kostas21 λέει:

            Δεν μιλάω για το παρελθόν ,αφού το είχαμε παρακάνει με τον δανεισμό και το χρήμα που σκορπούσε το κομματικό κράτος ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και είχαμε μόνιμο έλλειμα χωρίς να παράγουμε τίποτα . Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα .Με περικοπές και μόνο δεν πρόκειται να γίνει τίποτα . Οτι χρήμα μας δώσουν, ΑΝ πάρουμε το πακέτο που λενε ,θα πρέπει με αυστηρό έλεγχο να παει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν σχέση με ανάπτυξη . Δεν είπα να το σκορπίσουμε σε επιδόματα και προσλήψεις . Αυτό τον έλεγχο που επρεπε και οι Ευρωπαίοι να κάνουν από το 1999 ως το 2009 που ξεφυγε η κατάσταση . Οταν μια τράπεζα σου βγάζει δάνειο δεν πρέπει να ελεγχει φορολογική δήλωση ,μισθοδοσία, περιουσιακά και μετά να σου λεει πάρε τόσα … ; Μήπως εκαναν οτι οι Ελληνικές τράπεζες που ενέκριναν δάνεια με το φτηνό χρήμα που είχαν , χωρίς να βλέπουν που τα έδιναν . Εδώ μεγάλη τράπεζα μου έδινε εμένα κατ. δανειο 20.000!!! χωρίς να χρειάζεται να τους παω την πολύ χαμηλή μου φορολογική δήλωση αφού ήμουνα άνεργος τότε : “Ελάτε με την ταυτότητα λεει να υπογράψετε, εχει εγκριθεί ” Κάτι τετοιο έκανε και ο Μπαρόζο , δώσε χρήμα στην κυβέρνηση και να οι διορισμοί και οι πρόωρες από τον Σημίτη και το Πακη μετά .Μήπως έπρεπε από το 2001 και μετά να μας πουν “Φτιάξτε ασφαλιστικό , φορολογικό και δημόσια διοικηση , οργανωθείτε γιατί αλλιώς κομμένα τα δανεικά ,ετσι που πάτε δεν θα σταθείτε στο ευρώ ” Μήπως τους βόλευε και αυτούς γιατί εισαγάγαμε τα προιόντα τους με τα δανεικά ( κυρίως γερμανικά ) ;

      • Ο/Η iannis632014 λέει:

        Μόνο από τις συντάξεις και τούς μισθούς δεν χρεοκοπήσαμε…
        Αθροιστικά τα έσοδα και οι δαπάνες στην 15ετία 1995-2009

        Α. Έσοδα από φόρους και κοιν. Ασφάλιση %ΑΕΠ
        1. Φορολογικά έσοδα %ΑΕΠ
        Ελλάδα 318% ΕυρωΖώνη 408%
        [ITR (πραγμ. Φορολογικός συντελεστής), μ.ο. 2002-08:
        στο κεφάλαιο Ελλάδα16,5% ΕΖ 29,2%
        στην εργασία Ελλάδα 35% ΕΖ 38,4%]
        2. Εισφορές στην κοιν. ασφάλιση %ΑΕΠ
        Ελλάδα 193,5% ΕZ 214,5%

        Ήτοι, η Ελλάδα σε μια 15ετία, αθροιστικά, χάρισε στο κεφάλαιο το 90% ενός ΑΕΠ της μέσω της υποφορολόγησης και το 21% μέσω της εισφοροδιαφυγής.

        Β. Δαπάνες %ΑΕΠ
        1. Τόκοι
        Ελλάδα 99% ΕΖ 54%
        2. Κρατική καταστολή
        Ελλάδα 72% ΕΖ 46,5%
        3. Δημ. Παιδεία
        Ελλάδα 43,5% ΕΖ 78%
        4. Κοινωνικές δαπάνες
        Ελλάδα 300% ΕΖ 338%
        (4.1 Συντάξεις
        Ελλάδα 180,4% ΕΖ 186%
        4.2 Δημ. Υγεία
        Ελλάδα 54% ΕΖ 99%)
        5. Μισθοί και συντάξεις ΔΥ
        Ελλάδα 163,5% ΕΖ 162%
        (5.1 Πολιτικοί ΔΥ
        Ελλάδα 109,5% ΕΖ 132%
        5.2 ΔΥ κρατικής καταστολής
        Ελλάδα 53% ΕΖ 30%)

        http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

        https://richardcornelisse.files.wordpress.com/2012/05/stat-12-77_en3.jpg

        http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/2010/2010_full_text_en.pdf (σελ. 201)

        http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/13-5_%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82.pdf

        Σε σχέση με την μέση ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα, μόνο σε μια 15ετία,
        – χάρισε ΕΠΙΠΛΕΟΝ (σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο.) 160,5% ενός ΑΕΠ της (δλδ το… 133% τού δημόσιου χρέους) σε τόκους, κέρδη και προστασία τού κεφαλαίου (και των αυτοαπασχολούμενων) και
        – έκλεψε από τις κοινωνικές δαπάνες και την Παιδεία το 72,5% ενός ΑΕΠ της για να… περιορίσει το χρέος στο 120% (έτος 2009) τού ΑΕΠ.

        • Ο/Η Zorz Kapa λέει:

          Χαζομαρες. πρωτον, οι υπηρεσιες που προσφερει το ελληνικο κρατος επ ουδενι δεν αξιζουν τοσο ωστε να δικαιουται παραπανω φορολογια. Συνεπως, δεν χαρισε τιποτα συνολικα. Τουναντιον εκλεψε μη ανταποδοτικους φορους υπερ αεργων, τεμπεληδων και αναξιων/φαυλων. Παραβιαζοντας το Συνταγμα.
          Δευτερον, η “υποφορολογηση” δεν οφειλεται σε μειωμενους φορολογικους συντελεστες, αλλα στη φοροδιαφυγη, που το ιδιο το κρατος και οι πολιτες εξεθρεψαν. Αρα, υπερφορολογησε τους τιμιους υπερ των μη τιμιων. Ενας λογος παραπανω λοιπον που δεν δικαιουνταν εξτρα φορους, αφου δεν προσεφερε στους τιμους υπηρεσιες δικαιης φορολογησης.
          τριτον, εκλεψε λες απο κοινωνικες δαπανες. Αν διαβασεις στατιστικα, οι κοινωνικες δαπανες της ελλαδας μειωνουν μολις κατα 3% τους ανθρωπους που βρισκονται κοντα στην ακραια φτωχεια. Ο μεσος ορος της ΕΕ ειναι 9%. Ομως οι κοινωνικες δαπανες δεν ειναι τρεις φορες λιγοτερες σε σχεση με την ΕΕ και το ΑΕΠ. Ειναι τουλαχιστον στο 70%. Αρα, αυτο το 30% που λες οτι εκλεψε, ειναι 10% πραγματικη “κλοπη” και 20% σπαταλη που δεν εγινε. Αντιστροφα, απο το 70%, το 23,3% ειναι δαπανες που επιασαν τοπο, και 46,6% σπαταλη.
          Αντιστοιχα η κρατικη παιδεια ειναι απο τις χειροτερες στην ευρωπη. Αυτο αναγκαζει πολιτες να πληρωνουν φροντιστηρια ή και να μεταναστευουν για να σπουδασουν επειδη δεν υπαρχουν ιδιωτικα πανεπιστημια. συνεπως, ιδου ακομα ενα κομματι φορων που καλως δεν εισπραττεται.
          Οποιος δεν ξερει να διαβαζει αριθμους, καλυτερα να παει να βοσκησει γιδια. Αλλιως, ο (αριστερος) “διανοουμενος” ειναι ο ανθρωπος με μορφωση περαν αυτης που του επιτρεπει η ευφυια του….

          • Ο/Η iannis63 λέει:

            ********επεξεργασία από Investorblog*******. Εγώ λέω ότι τα λεφτά δεν πήγαν ούτε για κοινωνικές δαπάνες, ούτε για δημ. παιδεία ούτε για δημόσια υγεία ούτε για μισθούς ΔΥ. Αυτοί οι τομείς ΥΠΟχρηματοδοτούνταν -και υποχρηματοδοτούνται ακόμη- σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. Και επειδή υποχρηματοδοτούνται είναι και χαμηλής ποιότητας. Αντιθέτως για την Άμυνα και την “Ασφάλεια” (τού κεφαλαίου) σπαταλούσαμε τα περισσότερα χρήματα. Από την άλλη, τα φορολογικά έσοδα ήταν χαμηλά γιατί το κεφάλαιο και οι αυτοαπασχολούμενοι υποφορολογούνταν (δλδ είτε απαλλάσσονταν από φόρους, είτε φοροδιεύφευγαν, είτε έκλεβαν φόρους). Ο συνδυασμός αυτών οδηγούσε σε δανεισμό και γι’ αυτό πληρώναμε τούς υψηλότερους τόκους στην ΕΕ. Ήτοι, δεν τα φάγαμε μαζί, τα έφαγαν τα σκουλίκια οι καπιταλιστές με τούς κοινωνικούς τους συμμάχους (85% ελεπαγγ, αγροτών, εμπόρων, εισοδηματιών δήλωναν μονίμως κάτω από το αφορολόγητο) που όχι μόνο δεν πλήρωναν φόρους και αντιθέτως εισέπρατταν τόκους. Φυσικά για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους απέναντι στον εξωτερικό και στον εσωτερικό εχθρό έβαζαν -μέσω των κυβερνήσεών τους- τούς μισθωτούς να πληρώνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο κατασταλτικό μηχανισμό (στρατός, σώματα ασφαλείας) της ΕΕ.

    • Ο/Η ΜΗΤΣΟΣ λέει:

      ΑΔΕΛΦΕ ΓΙΩΡΓΗ. ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΠΙΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.
      ΟΧΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ.
      ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ.

    • Ο/Η Stella Liolitsa λέει:

      Οι μιζαδόροι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα ,Φταίνε αυτοί που δεν τους τιμωρούν

  5. Ο/Η Evangelos jsl λέει:

    Δεν θα γίνουμε Ζιμπάμπουε επειδή είμαστε μέρος της Ευρώπης λέτε, αλλά υπάρχουν και άλλες γεωπολιτικοί και δημογραφικοί παράμετροι που δεν ξέρω αν θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να έχουμε τα ίδια σύνορα για πολύ καιρό ακόμα. Αυτή είναι η πιο σημαντική παράμετρος της αντιευρωπαικής υστερίας, που διαρκώς υποτιμείται….

  6. Ο/Η Α.Γ. λέει:

    “είναι μαρξιστικό κόμμα. Δεν είναι κόμμα δυτικής σκέψης”
    Ο Μαρξ γεννήθηκε στο Τρίερ της σημερινής Γερμανίας· έζησε, έδρασε και συνέγραψε το έργο του στο Βέλγιο και κυρίως στην Αγγλία.
    Ο μαρξισμός είναι γέννημα της δυτικής σκέψης.

Απάντηση