Επενδύσεις: Μεγαλύτερος εχθρός ο ίδιος σου ο εαυτός…

Επενδύσεις: Μεγαλύτερος εχθρός ο ίδιος σου ο εαυτόςτου Νίκου Κορεξενίδη

Οι ερασιτέχνες οδηγούνται από τα συναισθήματα τους ενώ οι επαγγελματίες από υπολογισμούς και λογική. Η σωστή επένδυση θέλει μια πολύπλοκη ανάλυση. Αντιθέτως εμείς στη ζωή μας θέλουμε να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα συναισθήματα που νοιώθουμε. Έτσι καταλήγουμε να κάνουμε το αντίθετο του σωστού:  η αναμονή για ευχαρίστηση – κέρδος  να μας οδηγεί να αγοράζουμε φούσκες όταν υπάρχει γενικά ευφορία στην αγορά, ενώ ο  φόβος – πανικός να μας κάνει να χάνουμε ευκαιρίες ή να πουλάμε με ζημία όταν υπάρχει κρίση και οι τιμές είναι χαμηλές.

Επίσης συχνά μπερδεύουμε την τύχη με την ικανότητα. Επειδή πολλοί ασχολούνται με το χρηματιστήριο στατιστικά κάποιοι από αυτούς θα κάνουν κερδοφόρες επιλογές. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν  10.000 επενδυτές από τους οποίους η πιθανότητα να κάνουν σωστές επιλογές και να βγάλουν κέρδος μια χρονιά είναι 45% (χειρότερη πιθανότητα και από το να πάιζαν κορόνα ή γράμματα ), τότε θα υπάρχουν 200 επενδυτές από αυτούς οι οποίοι παρά την ανικανότητα τους θα έχουν για 5 χρόνια συνεχόμενη κερδοφορία και να παινεύονται για αυτό. Παρόλα αυτά δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν κάνουν λάθος επιλογές και σε βάθος χρόνου να έχουν ζημία, η οποία μπορεί να είναι και μεγάλη γιατί η αυτοπεποίθηση που απέκτησαν τους κάνει ακόμα πιο ριψοκίνδυνους.

Αναζητούμε τις  απλές εξηγήσεις  και μοτίβα σε  οικονομικά γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα χιλιάδων παραγόντων επομένως απρόβλεπτα. Αυξάνονται πλέον οι υποστηρικτές της άποψης ότι η κλασική οικονομική επιστήμη είναι αδύνατη να κάνει ακριβείς προβλέψεις γιατί ότι στηρίζεται στην υπόθεση πως οι προτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων -είτε πρόκειται για άτομα, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις- είναι δεδομένες. Στην πραγματικότητα, όλοι εμείς προσαρμόζουμε συνεχώς τις προτιμήσεις μας σύμφωνα με τις πράξεις των συνανθρώπων μας – Δηλαδή παίρνουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις δικές μας προτιμήσεις αλλά και των άλλων ατόμων. Αλλά ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει μια εξαιρετικά ασταθή ισορροπία. Σύμφωνα με την θεωρία του χάους που περιγράφει παρόμοια φαινόμενα «μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες». Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί να έχει κανείς αξιόπιστη πρόβλεψη και ιδίως μακροπρόθεσμα.

Τέλος ο εγωισμός μας δεν μας αφήνει να προστατευτούμε από την ζημία. Η απώλεια είναι μέρος κάθε δουλειάς, όπως ο μανάβης ξέρει ότι κάποια μήλα θα είναι σάπια και ο παίκτης του τένις γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίζει κάθε πόντο σε κάθε σετ σε κάθε παιχνίδι, το ίδιο ισχύει και στις επενδύσεις. Κάποιες επενδύσεις όσο και να τις αναλύουμε ενδέχεται να μας φέρουν κάποια απώλεια. Αν βγεις από μια θέση νωρίς με μικρή απώλεια μπορεί να είναι απώλεια άλλα είναι μια σωστή επιλογή. Αν όμως συνδέσεις τον αυτοσεβασμό σου και την εξυπνάδα σου με την απώλεια χρημάτων εσωτερικεύεις την εξωτερική απώλεια και δεν γίνεσαι αντικειμενικός. “Δεν μπορώ να βγω, χάνω πάρα πολλά” – οι διάσημες τελευταίες λέξεις του χαμένου. Στην ίδια κατηγορία λάθους είναι πως βλέπουμε το χρηματιστήριο ως μια μορφή διασκέδασης – τζόγου, ενώ επιλέγουμε μετοχές ανάλογα με το όνομα- κύρος που μας δίνουν.

Λύση στο πρόβλημα:

– Να είσαι υπομονετικός, πειθαρχημένος, να διψάς για μάθηση, να ελέγχεις τα συναισθήματα και να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου. Ο ενθουσιασμός είναι κακό πράγμα. Οι μεγαλύτερες απώλειες γίνονται όταν χάνεις την αυτοσυγκράτηση σου, τότε που την χρειάζεσαι περισσότερο.

– Απόφυγε το ενεργό και καθημερινό trading. Θα σε κουράσει και θα σου προκαλεί συναισθήματα. Έλεγξε την κατάσταση του χαρτοφυλακίου σου μία φορά τον μήνα ή μόνο όταν έχεις λεφτά για επένδυση. Αυτό αρκεί. Οι συνεχές αγοροπωλησίες επίσης αυξάνουν τις προμήθειες επομένως εξαφανίζουν όποιο πιθανό κέρδος έχεις.

Νίκος Κορεξενίδης

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

Απάντηση