Γενική Συνέλευση Μετόχων: Με Κέρδισε ο Μυτιληναίος

Γενική Συνέλευση Μετόχων: Με κέρδισε ο Μυτιληναίοςτου Δημήτρη Κουτσουμπού

Πριν από δύο περίπου βδομάδες παρευρέθηκα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Μυτιληναίου ( ΜΥΤΙΛ ). Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε Γ.Σ. μετόχων, αλλά αυτή τη φορά ήμουν παρών εκεί ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΔ στα πλαίσια του προγράμματος παρακολούθησης Γενικών Συνελεύσεων που διοργανώνει για φοιτητές, σε συνεργασία με  φορείς της αγοράς, πανεπιστήμια και εισηγμένες. Επιβεβαιώθηκε αυτό που συχνά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΕΔ, κ. Εγγλέζος, πως οι Γενικές Συνελεύσεις αποτελούν σχολείο.

Σκοπεύοντας να προσλάβετε έναν υπάλληλο, φυσικά θα σταθείτε στο βιογραφικό, αλλά όσο αξιόπιστο ή αληθοφανές και αν είναι, σε μια κόλλα χαρτί δε θα φανούν η ιδιοσυγκρασία, η αύρα, ο χαρακτήρας και η αποπνέουσα εμπιστοσύνη. Ούτε με το να τον καλέσετε σε συνέντευξη εξασφαλίζετε πως το φαίνεσθαι εξασφαλίζει το είναι, όμως με αυτή θα αποκτήσετε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα και θα αποφύγετε τυχόν κακοτοπιές. Όπως οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας, οι Γενικές Συνελεύσεις αποτελούν τη γιορτή των μετόχων.

Μυτιληναίος φώτογραφία

Συγκεκριμένα για το Μυτιληναίο, χωρίς να δηλώνω ειδικός της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ήταν η πιο εξαιρετική Γ.Σ. που έχω παρακολουθήσει. Προσωπικά, δεν στέκομαι τόσο στους τύπους, όσο σε αυτό που αποπνέει η διοίκηση και ο επιχειρηματίας. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και  βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα είναι η διάθεση της διοίκησης να είναι αποκαλυπτική για την εικόνα ή τις προοπτικές της επιχείρησης και των δραστηριοτήτων, χωρίς να φοβάται να αναφερθεί στα αρνητικά ή τους κινδύνους. Αντίθετα, αποκρουστικό μου φαίνεται όταν εισηγμένες παρουσιάζουν μαγική εικόνα, ή ακόμα και μέσω ανακοινώσεων επιχειρούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο. Χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε άλλες λεπτομέρειες, πραγματικά από το Μυτιληναίο έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τα Ίδια & Ξένα Κεφάλαια του Ομίλου Μυτιληναίος το 2011 και το 2015.

Τα Ίδια & Ξένα Κεφάλαια του Ομίλου Μυτιληναίος το 2011 και το 2015.

Πέρα από αυτά, η Γενική Συνέλευση στάθηκε η αφορμή να ανακαλύψω κάτι ακόμα. Κατά το διάστημα των εκλογών του 2012, με την καθίζηση που είχε επέλθει στο ΧΑ, αναζητούσα ευκαιρίες τοποθετήσεων σε φθηνές εισηγμένες, εκτιμώντας ιδιαίτερα την εξωστρέφεια. Τότε, απέρριψα τη μετοχή του Μυτιληναίου παρότι ήταν φθηνή και εξωστρεφής λόγω του υψηλού δείκτη Ξένων/Ιδίων Κεφαλαίων, που έδειχναν μόχλευση και υπερδανεισμό. Προτίμησα άλλες επιλογές που θεωρούσα πως τότε θα είχαν μεγαλύτερες αντοχές. Τα τελευταία 4 χρόνια, που η μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξαιρουμένων των τραπεζών, δεν αναζητώ σοβαρά νέες ευκαιρίες αγορών, αλλά κατά βάση παραμένω σε μετοχές που ακόμα δεν έχουν ανατιμηθεί. Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν είχα μπει στη διαδικασία να ξανά εξετάσω το Μυτιληναίο, έχοντας μείνει με την εντύπωση πως είναι υπερδανεισμένος. Κοιτάζοντας το Ενημερωτικό Δελτίο για το 2015 και τον Ισολογισμό, εξεπλάγην θετικά. Ο Όμιλος μέσα από τις συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις είχε βελτιώσει καθοριστικά αυτό που έβλεπα στον Ισολογισμό του 2011 πριν από 4 χρόνια. Μεγάλο μέρος του δανεισμού πλεόν έχει αποπληρωθεί, περιορίζοντας τα Ξένα Κεφάλαια, ενώ η κερδοφορία έχει βελτιώσει τα Ίδια Κεφάλαια.

Η πορεία της μετοχής του Μυτιληναίου τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής του Μυτιληναίου τα τελευταία 5 έτη. (Πηγή: ft.com)

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή Χρηματιστηριακή Αξία των €493 εκ., μου φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική. Σίγουρα, δεν λείπουν οι κίνδυνοι, σε μια περίοδο που οι πρώτες ύλες και τα μέταλλα βρίσκονται στα τάρταρα. Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κυκλικούς τομείς, όταν έρχονται χαμηλές τιμές και ζημιογόνα αποτελέσματα, αυξάνονται οι φόβοι για το αν θα είναι από τους επιζήσαντες τους κύκλου. Από την άλλη, εφόσον αντέξουν, η επαναφορά υψηλότερων τιμών και κερδοφορίας, είναι ζήτημα χρόνου. Επομένως, δεν είναι δόκιμο να τις εκτιμούμε με βάση τη τρέχουσα κερδοφορία, όταν βρισκόμαστε στο κάτω μέρος του κύκλου, αλλά με βάση τις προσδοκίες κερδοφορίας στις κανονικές συνθήκες, συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο να μην αντέξουν. Ένας ακόμα ατού της εισηγμένης, είναι το χαμηλό κόστος παραγωγής, που την καθιστά ανταγωνιστική και ανθεκτική, αυξάνοντας της πιθανότητες να περαστεί ο κάβος.

Οικονομικά Μεγέθη - Μυτιληναίος

Η Γενική Συνέλευση, λοιπόν, στάθηκε η αφορμή να με κερδίσει η εισηγμένη. Από τη μια γιατί είχα παρεξηγήσει το δείκτη Ιδίων/Ξένων και από την άλλη γιατί ήταν η πιο εξαιρετική Γ.Σ που έχω παρακολουθήσει.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

*Μετοχές μπορείτε να αγοράσετε μέσω ελληνικής χρηματιστηριακής. Θέσεις CFD επι μετοχών της Μυτιληναίος έχετε τη δυνατότητα να ανοίξετε μέσα από το Plus500 εδώ.
*Για την ακρίβεια των στοιχείων να ανατρέχετε στις δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις.

2 comments on “Γενική Συνέλευση Μετόχων: Με Κέρδισε ο Μυτιληναίος

  1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Στα 4,22 η μετοχή στις 27/5 όταν γραφόταν το άρθρο, αυτή τη στιγμή στα 6,42. Δεν είναι άσχημη η μερική κατοχύρωση κερδών στο +50%….

  2. […] την είχα αγοράσει χαμηλότερα και γράψει για αυτή θετικό άρθρο. Πρόκειται για το Μυτιληναίο (ΜΥΤΙΛ). Νομίζω πως η […]

Απάντηση