Τι σημαίνει η συμφωνία για το Χρηματιστήριο;

Τι σημαίνει η συμφωνία γι ατο χρηματιστήριοΗ εβδομάδα που πέρασε ίσως ήταν η πιο ουσιαστική, από τις εκλογές και μετά, για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το που οδεύουμε ως χώρα και οικονομία. Είμαστε στην αρχή ενός δύσβατου δρόμου γεμάτου παγίδες, αλλά έγινε ένα πρώτο βήμα, το οποίο ευχόμαστε να μην ήταν μόνο μια τακτική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Βλέπετε, αναμέναμε πως και πως το πρελούδο που θα έδειχνε τις έμπρακτες επιδιώξεις των νεοεκλεγέντων. Το μέλλον μιας χώρας ή μιας οικονομίας κανονικά δεν πρέπει να βασίζεται η ερμηνεύεται κατά κύριο λόγο από τις επιλογές μιας κυβέρνησης, όμως σε κρίσιμα σταυροδρόμια όταν οι προσφάτως εκλεγμένοι και οι ενέργειές τους χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον λαό, λεπτοί χειρισμοί χαράσσουν κατευθύνσεις και γράφουν ιστορία. Δεν μπορούν, λοιπόν, να μην έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη χρηματαγορά.

Η αρχική συμφωνία χαιρετίζεται ως θετική. Αν θυμάστε στο αγγλικό άρθρο του Seeking Alpha, η Ελλάδα περιγράφεται ως μια όμορφη γυναίκα που μετά από ένα σοβαρό ατύχημα αναγκάζεται να μείνει στο νοσοκομείο. Μετά την ηρωική γεμάτη πόθο “τρεχάλα” μακριά από το κρεβάτι, με την πρώτη ζαλάδα επανέρχεται ο φόβος, το γύρισμα του κεφαλιού και ένα βλέμμα πάλι προς το δωμάτιο του νοσοκομείου. Αυτό απομακρύνει για την ώρα το ενδεχόμενο μιας τρέλας, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Ένα πρόγραμμα που επιβάλλεται από άλλους, επαναφέρει την ομηρία. Η αποδοχή δυσάρεστων αποφάσεων που επιβάλλεται από τις συνθήκες (δυνατότητες της οικονομίας), και η οικειοποίηση της θεραπείας, που λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του ασθενούς για τις αντοχές του, έχει τεράστια σημασία. Μεγαλύτερη και από την ίδια τη συμφωνία. Έστω και αν το μνημόνιο απλά μετονομάστηκε, έχουμε μια κυβέρνηση που σε πρώτη φάση λέει πως θα γίνει συν-διαμορφωτής ενός προγράμματος που θεωρεί εθνικό. Είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε εκτροχιασμό από τα θεμέλια που μπήκαν, αλλά η συμφωνία και πολύ περισσότερο η οικειοποίηση της οφείλουν να αποτιμηθούν θετικά.

Η πιο δυσάρεστη έκπληξη θα ήταν να δούμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω και η συμφωνία να είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που θα τονίζει στους πιο μετριοπαθείς πως έγιναν σοβαρές κινήσεις συμβιβασμού, ώστε να μπορεί να στηρίξει τη λογική της ρήξης. Εξ’ αρχής, ο δρόμος της απομόνωσης δεν θεωρείτο τόσο πιθανός, αλλά ο πρώτος μήνας της νέας συγκυβέρνησης μας έκανε να αμφιβάλουμε και να τρίβουμε τα μάτια μας, οπότε τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Εφόσον, υπάρχει η διάθεση να προχωρήσουμε με ρεαλισμό, το εσωτερικό μέτωπο είναι το μεγάλο στοίχημα. Τις μικρότερες πιθανότητες επιτυχούς διακυβέρνησης τις έχουν κυβερνήσεις που έταξαν πολλά και είναι αναγκασμένες να πράξουν διαφορετικά. Η αντίσταση από τα στελέχη, την εσωκομματική αντιπολίτευση, την κομματική βάση και τους ενθουσιασμένους ψηφόρους θα είναι πανίσχυρη. Είτε, ο Τσίπρας θα αποδειχθεί μέγας αριστοτέχνης, είτε θα χρειαστεί βοήθεια.

Μια επιλογή είναι η “βοήθεια του κοινού”! Ένα δημοψήφισμα δεν αρέσει στις αγορές, γιατί δεν είναι σίγουρο πως θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για αυτές. Υπό όρους, δεν είναι μια κακή επιλογή για την χώρα. Απλά θα ήταν προτιμότερο να γίνει σε πιο ομαλές συνθήκες και όχι υπό εθνικιστική έξαρση που θα φέρει την εθνική καταστροφή, όπως έχει γίνει συχνά στην ελληνική ιστορία. Δείτε αν θέλετε άρθρο μου στο Capital.gr το 2012 (“Τελικά ίσως έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα“). Άλλες διέξοδοι στην πορεία, θα ήταν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με νέους εταίρους, νέες εκλογές κτλ. Με τέτοιες ανακατατάξεις εν’ όψει μην περιμένετε ηρεμία. Όλοι φέρονται σαν τα κοκόρια για να εντυπωσιάσουν το χαρέμι και να γίνουν επιβήτορες. Η ένταση αυτή δεν αρέσει στις αγορές και από ό,τι φαίνεται, υπάρχει πολύ “ψωμί” στην υπόθεση ακόμα, όπως βλέπετε στο ωραίο σχεδιάγραμμα της DB.

Στάδια για την τελική λύση (DB)

Στάδια για την τελική λύση (DB)

Αυτό που έχει αλλάξει, είναι πως για την ώρα μειώνονται οι πιθανότητες για τα πιο καταστροφικά σενάρια, επομένως και οι πιθανότητες να δούμε το ΓΔ σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 12. Όσον αφορά τη στρατηγική της κλιμάκωσης των αγορών που έχει αναφερθεί από εδώ, δεν αλλάζει το σκεπτικό. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν είδαμε πτώση του χρηματιστηρίου σε επίπεδα που σου κλείνει το μάτι, αλλά είδαμε την προσγείωση ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως κανείς να χρειάζεται να κινηθεί γρήγορα, ώστε να κατοχυρώσει θέσεις σε μετοχές που είναι σχετικά φθηνές, όπως π.χ. η ΕΥΑΘ. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα πολεμοφόδια μεν, εξασφαλίζεται δε δε πως ένα bull market δεν θα προσπεράσει, όσο αυτός θα είναι “άχαρτος”. Έτσι το 30 μέσα – 70 έξω, μπορεί να γίνει 40 μέσα – 60 έξω. Το καλό είναι πως υποτιμημένες μετοχές που αναφέρθηκαν ως πρώτο δειλό κύμα αγορών στο άρθρο του SeekingAlpha παρουσίασαν καλή αντοχή ή απόδοση (Intracom, ΔΕΗ, Kleemann, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, ΕΥΑΘ, Eurobank), από τις εκλογές και μετά.

Κατά τα άλλα, η διαπραγμάτευση και χίλιες δύο απίθανες εξελίξεις είναι εμπρός μας. Δεν θα κυλήσουν όλα ήρεμα, για αυτό πρέπει να υπάρχει ρευστότητα…

Δημήτρης Κουτσουμπός

* Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών

0 comments on “Τι σημαίνει η συμφωνία για το Χρηματιστήριο;

  1. Ο/Η leonidasdeligianakis λέει:

    Γειασου Δημητρη,
    Συμφωνω με την αναλυση σου για τη συμφωνια της συμβασης και τα επακολουθα που θα προκυψουν. Επισης και τα δυο προηγουμενα αρθρα σου με βρισκουν συμφωνο ειδικα στο γεγονος οτι αρκετες απ τις μτχς του του φτσε 25 δεν ειναι ουτε φθηνες ουτε καν ελκυστικες παρα την ανωμαλη προσγειωση του γδ η οποια οφειλεται σε μεγαλο βαθμο στις τραπεζες. Εκει ειναι και το μεγαλο στοιχημα, αν δηλ παει η ”αριστερη” κυβερνηση Συριζα σε νεο μνημονιο των 30 δισ οπως λεγεται τοτε θα εχουμε υπεραποδοση των τραπεζων αν οχι θα οδηγηθουν στο μηδενισμο.
    Επισης θα κρατουσα μικρο καλαθι στα κρατικοχαρτα νερα, λιμανια και Δεη και ειναι μια ενσταση που εχω, παρολο που ειναι σε ελκυστικες τιμες. Ο λογος απλος, παρα τα καλα θεμελειωδη αλλοι εξωγενη παραγοντες μπορει να αλλαξουν σημαντικα την θεμελειωδη εικονα αυτων των εταιριων οπως http://www.capital.gr/News.asp?id=2241822 κατι παρομοιο θα γινει στην ευδαπ αλλα και στη δεη που ηδη ανακοινωθηκε.
    Εκτιμηση μου ειναι οτι αν παμε σε νεο μνημονιο 30 δις μεχρι το 2016 που υφισταται αυτο το κενο της χρηματοδοτησης το ΧΑΑ θα εχει ανοδικη πορεια και αυτο το σεναριο θα παιξουν καποια fund που εχουν θεση σε υψηλοτερες τιμες για να απεγκλωβιστουν. Ωστοσο πιστευω οτι κατα αρχην χωρις σοβαρη αναδιαρθρωση του χρεους με μεγαλη επιμηκυνση και χαμηλα επιτοκια, εφοσον το κουρεμα ειναι απαγορευμενη λεξη για τους εταιρους μας, και κατα δευτερο χωρις καποιο αναπτυξιακο πακετο για να παρει μπροστα ο παραγωγικος ιστος της χωρας, σοβαρα επενδυτικα κεφαλαια στο ΧΑΑ δεν θα μπουν.
    Επισης θα ηθελα να πω οτι παρολο που ασχολουμε χρονια με τη θεμελιωδη αναλυση και ενεργω επενδυτικα κατα βαση με αυτη τη μεθοδο στη προκειμενη κατασταση που βρισκεται η Χωρα μας τα πραγματα ξεφευγουν απο τα στενα ορια της θεμελιωδους καταστασης της καθε μτχς. Ετσι δεν μπορουμε να πουμε οτι για πολλες μτχς αλλαξαν το τελευταιο 6μηνο τοσο πολυ τα θεμελιωδη δεδομενα για να δικαιολογησουν πτωση 40-60% αλλα αλλοι συστημικοι παραγοντες επιδρασαν αρνητικα στην πορεια των μτχν. Θελω δηλ να πω οτι αν αλλαξει η ταση για καποιους λογους που δεν παιζουν αμεσο ρολο στην οικονομικη κατασταση καποιων μτχν τοτε καμια μτχη δεν μενει ανεπηρεαστη, αυτο το εργο το εχω δει αρκετες φορες. Ωστοσο οι εχοντες μτχς με καλα θεμελιωδη στοιχεια και αγορασμενες με λογικη αποτιμηση αργα ή γρηγορα θα αποζημιωθουν.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Καλημέρα,
      απλά αυτά τα κρατικόχαρτα είναι τα πρώτα που έχουν προεξοφλήσει αρνητικές παρεμβάσεις. Μια συμφωνία, μια στροφή σύριζα ή εθνική συνεννόηση ή αριστερή παρένθεση, μπορεί να αλλάξει άρδην όλα αυτά. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά αν κανείς θέλει να εκμεταλλευτεί μια πιαθνή αναστροφή και από τη στιγμή που δεν ξέρει πότε θα συμβεί, νομίζω πως η μεγάλη έκπτωση αξίζει το ρίσκο. Αν υπάρξει μεγαλύτερος, πιο συστημικός πανικός και αποτιμηθεί, κάτι που μέχρι ώρας όπως σωστά λες δεν έχει συμβεί, τότε θα γεννηθούν ευκαιρίες και σε πιο πρωτοκλασσάτες μετοχές. Οι ανησυχίες πάντως που εκθέτεις έχουν βάση.

      Τώρα, όσον αφορά τα θεμελιωδη και συμπεριφορά των μετοχών. Βραχυπρόθεσμα δεν παίζουν σχεδόν απολύτως κανένα ρόλο. Μεσοπρόθεσμα, ίσως σου βγει κάτι αν είσαι “τυχερός”, αλλά μακροπρόθεσμα θα σου βγει σχεδόν σίγουρα, αν έχεις κάνει καλές εκτιμήσεις. Νομίζω, πως για αυτούς που ασχολούνται με το Value Investing και τη Θεμελιώδη ανάλυση, το ίδιο ουσιώδες με την ανάλυση είναι το πως θα διαχειρίζονται τις κινήσεις τους. Βασικό κατ’ εμέ, να μη περιμένουν από την αγορά να τους δικαιώσει σύντομα. Αν αποτιμούσε σωστά, δεν θα υπήρχαν ευκαιρίες. Είναι περίεργο να πιστεύει κανείς πως φθηνές μετοχές υπάρχουν μέχρι να τις αγοράσεις, και πως όταν το κάνεις τότε αυτόματα πρέπει να ανταμοιφθεις. Φθηνές μπορεί να παραμείνουν για πολύ καιρό και πρόσκαιρά να γίνουν και πιο φθηνές.

      O Value Investor αυτό πρέπει να το κάνει κτήμα του. Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να το αποδεχτεί, ίσως να του ταιριάζει άλλου τύπου ενασχοληση (τεχνικά κτλ.)

Απάντηση