Τις μετοχές δεν τις μαντεύεις!

stock_blackgammon copyΟι κλασσικές ερωτήσεις γνωστών που ξέρουν για την ενασχόλησή μου με το χρηματιστήριο είναι: “Για πες μας μια καλή μετοχή…” & “Πως τη βλέπεις αυτή, θα τρέξει το επόμενο διάστημα;”

Η επιτυχία στις αγορές δεν στηρίζεται στις μαντικές ικανότητες, αλλά στη χάραξη και την πιστή εφαρμογή μιας αποδοτικής στρατηγικής. Μιας και οι Έλληνες είναι φίλοι του τάβλι, θα μιλήσω σε όρους αυτού του όμορφου παιχνιδιού. Για σκεφτείτε, ποιοι είναι οι καλοί παίχτες; Αυτοί που ξέρουν να μαντεύουν το ζάρι; Είτε σας αρέσει, είτε όχι, τέτοιοι παίκτες δεν υπάρχουν. Οι χειρότεροι πάντως, είναι αυτοί που νομίζουν πως ξέρουν να το κάνουν. Ας μη μιλήσω για όσους διατείνονται πως ορίζουν ζάρια.

little_gorrilaΕίναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως το μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντός σου, δεν μπορείς να το προβλέψεις και πολύ περισσότερο να το ορίσεις. Αυτό δεν ισοπεδώνει τη δύναμή σου, που συνίσταται από τη νόηση και τις ενέργειές σου.  Το ζάρι ξέρει να το πετά και ένα μικρό γοριλάκι. Η μαεστρία βρίσκεται στο πως κινείς τα πούλια. Όσο για τη ρημάδα τύχη, το ισχυρότερο όπλο απέναντί της είναι η επαναληψιμότητα. Μα πόσα… συνεχόμενα παιχνίδια μπορεί να σου πάρει ένας πρωτάρης; Στις μετοχές, η μαγική λέξη που ισοδυναμεί με την επαναληψιμότητα, ακούει στο όνομα “διασπορά”.

3d human with a red question markΚαταλήγοντας, θα έλεγα πως τα ερωτήματα του αληθινού νικητή εμπεριέχουν την αναγνώριση των αδυναμιών του, αλλά και την αποφασιστικότητά του όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Ενδεικτικά ερωτήματα του νικητή:

“Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό και πόσο το άλλο;”, “Τι θα κάνω αν συμβεί το άλλο; Where is Plan B?”, “Πόσο ρίσκο φαίνεται να ενέχει;”, “Τι μπορεί να μου αποφέρει; Αξίζει το risk-reward;”, “Πως θα διασπείρω  και ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο;”, “Ποια στρατηγική να χαράξω και ακολουθήσω;”

Εσείς επικεντρώνεστε στο πως πετάτε το ζάρι ή το πως κινείτε τα πούλια. Τι συνηθίζετε να ρωτάτε τον εαυτό σας ή τους ειδικούς;

Απάντηση