Οι μέτοχοι της ΔΕΗ και το “σάντουιτς”

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ και το "σάντουιτσ"H ΔΕΗ είναι ιδιόμορφη ως επενδυτική επιλογή. Μπορεί όπως και οι υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις να συγκλονίζεται από την κρίση, αλλά στην περίπτωσή της είναι επιπλέον εκτεθειμένη ως ένα εύκολο θύμα της πολιτικής αναταραχής. Πρώτο δείγμα, η υπογραφή της νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης που περιλαμβάνει έμμεσες αυξήσεις στους ήδη ακριβοπληρωμένους εργαζομένους της ΔΕΗ, μέσα από τη χορήγηση κουπονιών.

Είναι θεμιτό σε μια επιχείρηση ζωτικής σημασίας, να έχουν λόγο και επιρροή εκείνες οι πλευρές με συμφέροντα επ’ αυτής. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με μια πρώην ΔΕΚΟ, σε ένα μονοπωλιακό περιβάλλον, όπου εκλείπει η σχετική αυτορύθμιση που φέρνει ο ανταγωνισμός. Έτσι, οι εργαζόμενοι πιέζουν για καλύτερες αμοιβές ή συνθήκες εργασίας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για φθηνότερα τιμολόγια, το δημόσιο για κοινωνικές παροχές, δικαιοσύνη ή δυνατότητες επιπλέον φορολόγησης και οι μέτοχοι για περισσότερη κερδοφορία.

ΔΕΗ Πορεία

Παρότι το λαϊκό αίσθημα διατείνεται εχθρικά προς τα συμφέροντα των μετόχων (κερδοφορία), οι επιδιώξεις των τελευταίων είναι ίσως η κατ’ εξοχήν δύναμη που μάχεται για τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από τη μεγέθυνση της “πίτας”, δίνεται χώρος να ικανοποιηθούν όλο και περισσότερες απαιτήσεις των υπόλοιπων εμπλεκομένων. Είναι οξύμωρο αλλά είναι αληθινό, τα συμφέροντα των μετόχων, που με μια πρώτη ανάγνωση φαίνονται ανταγωνιστικά με αυτά των άλλων ομάδων, μετά από προσεκτικότερη ανάλυση προκύπτει πως υπό όρους είναι ζωτικής σημασίας για όλους.

Βέβαια, το να ορθώσει ο μέτοχος το ανάστημά του υπέρ των κερδών και της βιωσιμότητας, σε μια υπό κοινωνική και οικονομική αποσύνθεση χώρα, όπου τα αίματα έχουν ανάψει, είναι σαν να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αλλά και η ίδια η μετοχική σύνθεση δεν βοηθά, με το κράτος μεγαλομέτοχο και το υπόλοιπο μετοχολόγιο πολυδιασπασμένο. Έτσι, όταν όλοι οι άλλοι φωνάζουν για να πάρουν το “μερτικό” τους, πλήττοντας το κόστος, την αποδοτικότητα και τα έσοδα, ποιός είναι άραγε αυτός που θα συνθλιβεί μεταξύ όλων αυτών; Ωραίο το σάντουιτς για τους εργαζομένους της ΔΕΗ, αλλά αν η απόφαση αυτή λειτουργήσει ως πυξίδα και για άλλες πιο σημαντικές αποφάσεις, τότε το επόμενο “σάντουιτς” θα έχει ως περιεχόμενο το λίπος των μετόχων. Όταν καεί και αυτό, οι συνέπειες θα είναι βαριές για τους καταναλωτές, τους φορολογούμενους και τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΔΕΗ.

Επανάσταση

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος για να αντιδράσει, είναι επιτακτικό να αναλάβουν δράση οι επενδυτές και μικροεπενδυτές που έχουν απομείνει στο χρηματιστήριο, όσο είναι νωρίς. Στις ελληνικές τράπεζες, η ρίζα του μηδενισμού των μετόχων ήταν η μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος. Θεωρητικά, αν οι μέτοχοι ήταν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και πιο διεκδικητικοί, θα είχαν εμποδίσει την υπόγεια σχέση δημοσίου – τραπεζών, που κατεύθυνε το απόθεμα των πολιτών (καταθέσεις), στον ακατάπαυστο δανεισμό του δημοσίου, αντί για αποδοτικούς αναπτυξιακούς σκοπούς. Θα είχαν διασφαλίσει το επενδεδυμένο κεφάλαιό τους, θα είχαν αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών και το “μάρμαρο” που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι και παραλίγο οι καταθέτες. Τέλος, θα συνέβαλαν σε ένα πιο υπεύθυνο και ισοσκελισμένο δημόσιο, από αυτό που έβρισκε το φθηνό και εύκολο χρήμα των τραπεζών και ουσιαστικά των αποταμιευτών. Ομοίως στη ΔΕΗ, αν εισακούονταν οι μέτοχοι τα προηγούμενα χρόνια, που ο λιγνίτης είχε ασυναγώνιστο κόστος και οι περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις ήταν χαμηλότερες, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειες και η ΔΕΗ να δραστηριοποιείται σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αντ’ αυτού, σήμερα έχουμε μια υπερχρεωμένη και μη αποδοτική επιχείρηση ηλεκτρισμού που αγανακτά τους πολίτες, στραγγαλίζει την ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας και στηρίζει την επιβίωση της στις μονοπωλιακές συνθήκες.

Μονάδα ΔΕΗ

Αυτή η φαυλότητα ήδη αποτιμάται στο χρηματιστηριακό ταμπλό που έχει την ικανότητα να προεξοφλεί μελλοντικούς κινδύνους και γεγονότα. Η μετοχή στα 5€ αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία λίγο μεγαλύτερη από το 1 δις, όταν οι ετήσιες πωλήσεις φτάνουν περίπου τα 6 δις. Αυτό δεν αποτελεί ήδη φοβερή απαξίωση για τη περιουσία των χιλιάδων μετόχων και τη δημόσια συμμετοχή στη ΔΕΗ; Δεν δείχνει ξεκάθαρα πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουμε χειρότερες εξελίξεις, αν αντί για εξυγίανση έχουμε φόρτωμα και άλλων προβλημάτων στον ασθενή;

Το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας και αφορά και άλλα “κρατικόχαρτα” ή επιχειρήσεις με σημαντικούς δεσμούς με το κράτος. Αν δεν υπάρξει τώρα ισχυρή αντίδραση, τι νόημα θα έχει να παραπονιόμαστε κατόπιν εορτής. Στις τράπεζες πιστεύει κανείς, πως οι χιλιάδες μικρομέτοχοι και ιδρύματα που έχασαν τις περιουσίες τους, θα αποκατασταθούν ποτέ; Οι φορολογούμενοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω; Ας είναι ένα μάθημα το παρελθόν, να λαμβάνουμε δράση νωρίς, όταν ακόμα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα. Αν δε μιλάμε τώρα, θα δικαιούμαστε να μιλάμε μετά; Τουλάχιστον στο θέμα του “σάντουιτς” η κοινή γνώμη είναι μαζί μας, θεωρώντας το θέμα προκλητικό και αντιαισθητικό.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

One comment on “Οι μέτοχοι της ΔΕΗ και το “σάντουιτς”

  1. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λέει:

    ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙΑ……………?

Απάντηση