Ιατρικό: Σοκ για μετόχους η χαμηλή τιμή της δημόσιας πρότασης.

Ιατρικό_Δημόσια ΠρότασηΠροχθές την Πέμπτη οι μέτοχοι του Ιατρικού αιφνιδιάστηκαν από την δημόσια πρόταση του προέδρου της εταιρείας. Ο κ. Αποστολόπουλος προσφέρει 80λεπτά για κάθε μετοχή του Ιατρικού, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 69εκ €. Το ποσό αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα χαμηλό, όταν στους μετόχους αντιστοιχούν ίδια κεφάλαια ύψους 130εκ., ενώ το συνολικό ενεργητικό φτάνει τα 475εκ! Το 2012 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 230εκ. Τα ζημιογόνα αποτελέσματα των τελευταίων ετών δικαιολογούν κάποιο discount, αλλά πάλι η προσφορά γίνεται σε πολύ χαμηλή τιμή.

Δημόσια πρόταση_Ιατρικό ΑθηνώνΑυτό που φοβούνται οι μέτοχοι είναι ενδεχόμενη έξοδος του Ιατρικού από το χρηματιστήριο, κάτι που θα τους υποχρεώνει στην πράξη να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους. Αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, είναι η στιγμή όπου ο Μετοχικός Ακτιβισμός πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε το προσφερόμενο τίμημα να αναπροσαρμοστεί σε κάτι πιο λογικό. Διαφορετικά, μέτοχοι που αγόρασαν σε ομαλότερες περιόδους για την οικονομία, χάνουν κάθε ελπίδα να αναστρέψουν τις ζημιές τους όταν η χώρα βρει πάλι το βηματισμό της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύονται οι μέτοχοι, είναι η διασπορά. Για όσους είχαν εμπιστευτεί ένα μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου τους στο Ιατρικό, ακόμα και “υποχρεωτική” πώληση δεν αποτελεί συμφορά. Στο ΧΑΑ, επιχειρήσεις πιεσμένες από την κρίση, που το μέλλον τους ενέχει μεγάλη αβεβαιότητα, διαπραγματεύονται επίσης με σημαντικό discount. Η αντικατάσταση μετοχών ΙΑΤΡ με ένα καλάθι από αυτές, λύνει το θέμα.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών.

Απάντηση