Επένδυσε και αγνόησε την τεχνική εικόνα!

ΘεμελιώδηΣτο κυνήγι των αποδόσεων υπάρχουν πολλά διαθέσιμα όπλα. Ανάλυση κινήσεων ισχυρών και insiders, ψυχολογία και τεχνική ανάλυση, μελέτη θεμελιωδών, ένστικτο κ.α. Όσοι διαβάζετε καιρό το Investorblog θα έχετε καταλάβει πως δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στα θεμελιώδη μεγέθη. H μακροπρόθεσμη επένδυση και διακράτηση τροφοδοτεί τους επενδυτές με μερίσματα και υπεραξίες, προσπερνώντας την αιμορραγία των προμηθειών των βραχυπρόθεσμων συναλλαγών. Με την τεχνική ανάλυση και τις ακατάσχετες αγοραπωλησίες στην καλύτερη έχεις να κάνεις με ενα zero sum game. Έτσι, πρέπει να ανήκεις στην αφρόκρεμα των ικανών για να μην είσαι με τους χαμένους. Φυσικά, οι διαθέσιμες επιλογές δεν είναι μόνο το ένα ή το άλλο. Έτσι, ακόμα και μεταξύ επενδυτών αξίας, μεγάλη διάδοση έχει η άποψη πως τα θεμελιώδη θα σου πουν το τι να αγοράσεις, ενώ τα τεχνικά το πότε. Σήμερα, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί δεν ακολουθώ αυτό το ρητό, παρότι το κατανοώ.

Γυναίκα πολεμιστήςΣκεφτείτε πως έχετε ένα βαριά οπλισμένο στρατιώτη με ασπίδα. Είναι ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όποιον αντίπαλο βρεθεί στο διάβα του, αλλά δεν είναι ευέλικτος ώστε να τον επιλέξει και φυσικά δεν μπορεί να τρέξει για να διαφύγει, όπως κάνουν οι ελαφρύτερα οπλισμένοι. Στην προσπάθεια να του προσδώσουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία, του αφαιρούμε την ασπίδα. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε έναν πιο ολοκληρωμένο πολεμιστή με περισσότερα επιθυμητά χαρακτηριστικά, ή αυτόν που δεν είναι ούτε τόσο ισχυρός για να παλέψει, αλλά ούτε τόσο ευέλικτος για να διαφύγει;

Όταν δίνεις σχετικό βάρος κάπου, αυτό αφαιρείται από κάπου αλλού. Το χαρακτηριστικό των επενδύσεων αξίας είναι πως είναι πολύ απαιτητικές σε όρους πίστης, προσήλωσης και υπομονής. Χρειάζεσαι μια βαριά ασπίδα για να αμφισβητείς αυτό που πιστεύει η αγορά και να είσαι ακλόνητος στα τερτίπια της. Ψυχολογικά και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς την ηρεμία και ακεραιότητά σου, όταν μπερδεύεσαι με το κυνήγι των τιμών. Ας φέρω ένα παράδειγμα, για να γίνω περισσότερο κατανοητός.

Ας υποθέσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια κυκλική επιχείρηση. Καθώς διανύει την περίοδο των “ισχνών” αγελάδων τα αποτελέσματα της είναι ζημιογόνα. Η αγορά, που πολλές φορές αποτιμά άκριτα και απλοϊκά με ένα P/E ή χειρότερα χωρίς καν αυτό, καταδικάζει τη μετοχή της πρόσκαιρα ζημιογόνου επιχείρησης σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα. Εδώ επεμβαίνει ο κυνηγός της αξίας και αψηφώντας την καταρρέουσα μετοχή, αγοράζει. Αν η μετοχή συνεχίσει να υποχωρεί, μέχρι ενός σημείου συνεχίζει να αγοράζει, εφόσον οι προσδοκίες αναστροφής των ζημιών έχουν βάση. Οι λογιστικές ζημιές από την υποχώρηση της μετοχής δεν τον ενοχλούν πολύ, αφού πιστεύει πιο πολύ στην εσωτερική αξία αυτού που κατέχει, παρά σε αυτό που γράφει το ταμπλό. Παραμένει, περιμένει και εφόσον η εκτίμησή του για επαναφορά της επιχείρησης στα κέρδη επαληθευτεί, είναι σχεδόν νομοτελειακό πως με το πέρασμα του χρόνου τα κέρδη θα μεταφερθούν και στην τιμή της μετοχής.

Αυτός που γλυκοκοιτάζει και τα τεχνικά, πάλι θα προσέξει τη μετοχή με θεμελιώδη κριτήρια, αλλά θα περιμένει ένα κατάλληλο σημείο εισόδου. Αν δε βρεθεί, ίσως αναγκαστεί να αγοράσει ακριβότερα για να μη χάσει το κελεπούρι. Ας πούμε, όμως πως του δίνεται ένα σήμα εισόδου. Αν η συνέχεια του δείξει πως δεν ευσταθεί, σύμφωνα με τις επιταγές της Τ.Α. koutalia_themeliodiθα πρέπει να πουλήσει χαμηλότερα, ακόμα και με ζημιές. Εδώ, όμως, ξυπνά ο επενδυτής μέσα του και δεν εφαρμόζει τους κανόνες. Η σύγχυση είναι μεγάλη, γιατί από τη μία αμφισβητεί τις κινήσεις της αγοράς, αλλά από την άλλη τις αξιολογεί.  Το αποτέλεσμα είναι επόμενο, αφού, η Τεχνική και Θεμελιώδης Ανάλυση, σε μεγάλο βαθμό ξεκινούν από εκ διαμέτρου αντίθετες αρχές. Η σύγχυση δημιουργεί άγχος και έλλειψη σιγουριάς. Στο τέλος ο επενδυτής “τιλτάρει”, κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις. Για να έχει ελπίδες να ξεφύγει από αυτή την παγίδα πρέπει να έχει στήσει με μεγάλη προσοχή τη στρατηγική του και να είναι “στρατιώτης” στην εκτέλεση της. Αν το καταφέρει, πραγματικά θα οδηγηθεί σε καταπληκτικές αποδόσεις.

Παρότι η εμπειρία μου έχει προσφέρει αρκετά “γαϊδουρινά” στοιχεία, που χρειάζονται για να σταθείς απέναντι στις αγορές, αντιλαμβάνομαι τα όρια μου. Μέχρι στιγμής δεν έχω ανακαλύψει ούτε τη στρατηγική που να συνδυάζει την Θ.Α. με την Τ.Α., ενώ ούτως ή άλλως αμφιβάλω αν μπορώ να γίνω τόσο δυνατός ψυχολογικά, ώστε να την εφαρμόσω.

Καταθέτοντας την άποψή μου σε μια σειρά, θα έλεγα το εξής:

Η τεχνική ανάλυση πηγαίνει με ολίγον θεμελιώδη. Η θεμελιώδης, καθόλου με τεχνική.

2 comments on “Επένδυσε και αγνόησε την τεχνική εικόνα!

  1. […] και τεχνικής ανάλυσης, όπως διεξοδικά έχω εξηγήσει εδώ. Είτε θα εμπιστεύεσαι τον τρόπο που τιμολογεί η αγορά […]

  2. […] στο Investorblog. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο «επένδυσε και αγνόησε την Τεχνική Εικόνα«. Από το Investorblog, όλοι μπορούν να πάρουν ιδέες, αλλά […]

Απάντηση