Δάιος: Απάντηση σε αναγνώστη…

Δάιος: Απάντηση σε αναγνώστη...Έλαβα ένα μήνυμα από αναγνώστη του Investorblog σχετικά με τη μετοχή της Δάιος:

Καλησπέρα!

Έχω αρκετές απορίες. Είμαι και εγώ μέλος στο capital, αλλά ξεκίνησα να σε διαβάζω πρόσφατα.

Μπορείς να μου εξηγήσεις το free float κ το πως κατέληξες σε ένα άρθρο σου (Νοεμβρη του 10) ότι η Δαιός αξίζει το 1/5, η οποία και κρατήθηκε μέχρι πρόσφατα όμως.

Επίσης, ψάχνω να βρω συσχετισμό απόδοσης με την τριπλέτα: P/e,P/BV και P/Sales.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

H πορεία της μετοχής της Δάιος από τις 10/11/2011 που είχε γραφτεί το σχετικό άρθρο. (Πηγή: ft.com)

H πορεία της μετοχής της Δάιος. (Πηγή: ft.com)

Σε ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που μου δίνεις την ευκαιρία να σου απαντήσω Το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι γράφτηκε το Νοέμβρη του 2011 και όχι του 2010. Θα είχα ξεχάσει ότι κάποτε έγραψα για τη Δάιος αν δε μου το θύμιζες, μιας και δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η υπενθύμιση και το μήνυμά σου με χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί μου δίνουν την αφορμή να αξιολογήσω τα όσα έγραφα στο “P/Sales: Νάρκες στο ΧΑΑ οι ΔΑΙΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑ!

Η μετοχή λες πως κρατήθηκε έως πρόσφατα. Το γράφημα αντίθετα δείχνει πως από τότε υποχωρεί κατά 48%, τη στιγμή που ο γενικός δείκτης έχει αναστρέψει τις απώλειες του, καταγράφοντας θετική απόδοση 20%. Λάβε υπόψη σου πως εξαιρώντας τις τράπεζες, η επίδοση του ΓΔ θα ήταν ακόμα πιο ισχυρή. Άρα, η Δάιος έχει ξεκάθαρα υποαποδώσει της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό που έχεις δίκιο είναι ότι η ψαλίδα με το ΓΔ έχει κυρίως ανοίξει μετά από τις περσινές εκλογές.

Η σύγκριση της απόδοσης της μετοχής της Δάιος σε σχέση με το Γενικό Δείκτη (Πηγή: ft.com)

Η σύγκριση της απόδοσης της μετοχής της Δάιος σε σχέση με το Γενικό Δείκτη από τις 10/11/11 (Πηγή: ft.com)

Γενικότερα, οι μετοχές ακολουθούν τα θεμελιώδη μεγέθη σε βάθος χρόνους. Όσο κινείσαι σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, είναι πιο πιθανό να δεις υπερβολές προς τα πάνω ή κάτω. Σκέψου πως αν ακολουθείτο πάντα πιστά η εύλογη αξία , δεν θα είχαμε υποτιμημένες ή υπερτιμημένες μετοχές. Όταν υπάρχει υπερβολή, η ευθυγράμμιση κάποιες φορές γίνεται γρήγορα, άλλες φορές παίρνει μήνες ή χρόνια και σπανίως επιμένει.

Ιδιαίτερο ρόλο στη συμπεριφορά αυτή παίζει το free float. Για παράδειγμα, όταν μια μετοχή βρίσκεται κατά 90% στα χέρια των βασικών μετόχων, έχει free float (ελεύθερη διασπορά) 10%. Αυτό σημαίνει πως είναι εύκολα χειραγωγήσιμη, αφού οι μετοχές που αλλάζουν χέρια είναι ελάχιστες. Ομοίως, οι διαθέσιμες προς πώληση μετοχές δεν είναι ικανές να πλήξουν με ευκολία μια φουσκωμένη τιμή. Για αυτό παρουσιάζονται μεγάλες διαστρεβλώσεις και είναι πιο δύσκολη η ευθυγράμμιση με τα θεμελιώδη. Αυτό ίσως δίνει απάντηση στο γιατί η Δάιος παρέμεινε για καιρό ακριβή, ωσότου ξεκινήσει ο κατήφορος. Ακόμα και σήμερα είναι από τις ακριβότερες, μολονότι έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της.

Το Νοέμβρη του ‘11 υποστήριζα πως δεν θα διέθετα πάνω από 26λεπτά για τη μετοχή ή αλλιώς 4εκ. για την εταιρεία. Όπως έγραφα: “Τα ίδια κεφάλαια φτάνουν μόλις τα 21εκ.€ (1,4€/μτχ), όταν οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 149,5εκ.€ (9,95€/μτχ). Το “γλυκό δένει” με τις μεγάλες ζημιές των 9εκ.€ (0,6€/μτχ).” Επιπλέον, σκέψου πως το χρηματιστήριο ήταν πολύ πιο φθηνό με πολλές ευκαιρίες τριγύρω.

daios_hotelΎστερα από 2 χρόνια, έχουμε μεγάλες αλλαγές στη Δάιος και το ΧΑΑ. Αν τότε η κατάσταση ήταν “πολύ μαύρη”, σήμερα θα τη χαρακτήριζα απλά “μάυρη”. Οι θετικές εξελίξεις είναι πως η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου έχει αυξήσει κατά πολύ τον κύκλο εργασιών, ενώ οι ζημιές έχουν συρρικνωθεί. Επίσης, το χρηματιστήριο κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Οπότε σήμερα αν επαναξιολογούσα την εταιρεία, θα εξακολουθούσα να τη θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά θα τοποθετούσα τη δίκαιη τιμή λίγο υψηλότερα, για την ελπίδα της αναστροφής. Προσωπικά δεν θα την επέλεγα ποτέ, αλλά δεν θα θεωρούσα παράλογο να δίνει κάποιος 5-10 εκ. (33-66 λεπτά/μτχ), διακινδυνεύοντας και προσδοκώντας. Αν υπολογίζεις πως το ξενοδοχείο θα τα πάει τόσο περίφημα, ώστε να γυρίσει τον όμιλο σε κέρδη, και όσο πιο σίγουρος είσαι για αυτό, πρόσθεσε ακόμα στην τιμή. Θα δεις ότι πρέπει να προσθέσεις πολύ για να φτάσεις στη σημερινή αποτίμηση των 3,67€/μτχ ή αλλιώς 55εκ!

Βλέπεις, λοιπόν, πως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά αν αγόρασες Δάιος τότε, γράφεις ζημιές στη μετοχή. Ερχόμαστε, λοιπόν,  στα λόγια του άρθρου που διάβασες:

“Οι απώλειες έρχονται κυρίως με 2 τρόπους. Ο ένας είναι η επιχείρηση που έχεις επενδύσει τα χρήματα σου να χρεοκοπήσει ή να παρουσιάσει επιδείνωση στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο άλλος, να έχεις αγοράσει μια εταιρεία σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που αξίζει. Το δεύτερο είναι το ίδιο επικίνδυνο με το πρώτο και μπορεί να παρασύρει ευκολότερα στη ζημιά έναν επενδυτή. Ακόμα και η ασφαλέστερη ή καλύτερη επιχείρηση του κόσμου μπορεί να αποτελεί άσχημη επιλογή όταν δεν ξέρεις τι δίνεις για να τη αποκτήσεις.”

Κοινώς τότε αγόραζες μια επικίνδυνη, ζημιογόνο και υπερχρεωμένη εταιρεία, δίνοντας πάνω από 100εκ. Ακόμα και υγιής, κερδοφόρος να ήταν, δύσκολα θα άξιζε πάνω από 50εκ. Στο παρακάτω γράφημα δες πως έχει φερθεί η Δάιος σε σχέση με την Πλαστικά Θράκης και την Kleemann.

Η απόδοση της μετοχής της Δάιος σε σχέση με την Πλαστικά Θράκης και την Kleemann. (Πηγή: ft.com)

Η απόδοση της μετοχής της Δάιος σε σχέση με την Πλαστικά Θράκης και την Kleemann. (Πηγή: ft.com)

Πίστεψέ το, ακόμα και τώρα που η Δάιος έχει υποχωρήσει στα μισά και η Πλαστικά Θράκης έχει τριπλασιαστεί, η δεύτερη είναι απείρως πιο φθηνή. Και οι δυό τους αποτιμώνται στα 55εκ. αυτή τη στιγμή. Η Δάιος τζιράρει 30εκ. με ζημιές, ενώ η ΠΛΑΘ τζιράρει 265εκ με κέρδη 7εκ. με το δανεισμό της φυσιολογικό.

Μακροπρόθεσμα δηλαδή, για να αποδώσει καλύτερα η Δάιος θα πρέπει να “έρθει ο κόσμος ανάποδα”. Τα ΠΛΑΘ να γυρίσουν σε ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ η Δάιος να εξυγιανθεί και να γίνει κερδοφόρος με φοβερή ανάπτυξη χωρίς να γίνει κάποια ΑΜΚ.

Η τριπλέτα “P/Ε, P/BV και P/Sales”, όπως και καμία άλλη φόρμουλα, δεν μπορεί να σου υπολογίσει τις αποδόσεις. Χρειάζεται κριτική σκέψη, ώστε να αγοράζεις εταιρείες με καλή κερδοφορία ή προσδοκία καλής κερδοφορίας και ανάπτυξης, όταν τις βρίσκεις σε ελκυστική αποτίμηση. Δεν γίνεται να πέσεις πάντα μέσα, αλλά με ένα καλάθι προσεκτικών επιλογών, αποφεύγοντας νάρκες τύπου Δάιος, θα έχεις καλύτερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Είδες στην πράξη πως  ζημιώνει μια ακριβοπληρωμένη επιλογή. Εύχομαι στη Δάιος τα καλύτερα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα, γιατί κάτι μου λέει πως η πτώση του 48% είναι μόνο η αρχή…

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για πώληση ή αγορά αξιών.

10 comments on “Δάιος: Απάντηση σε αναγνώστη…

  1. Ο/Η vasileioskaralis λέει:

    Θέλω να σε ευχαριστήσω κατ’αρχάς για το άρθρο. Το πρώτο άρθρο έχει ημερομηνία Νοε. 10, και αν θυμάμαι καλά στην αρχή η Δαιός κρατιόταν οπότε ναι είναι το free fliat ο λόγος.

    Και η ΚΛΕΜ και η ΠΛΑΘ είναι μετοχές που μπορεί κάποιος να επιλέξει για το χαρτοφυλάκιό του, ιδίως η ΠΛΑΘ. Για την ΚΛΕΜ θεωρώ πως τα καλύτερα έρχονται και αυτά περιμένω για να πάρω, αρκεί να πέσει λίγο. Την ΠΛΑΘ τη θεωρώ και αυτή λίγο περ/ρο ακριβή από ΚΛΕΜ, όμως και τα αποτελέσματα είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικά.

    Την τιμή για τη Δαιός πως την υπολόγισες;

    Και πάλι ευχαριστώ

    Υ.Γ.: Δυστυχώς αν δε μειωθεί η φορολογία σε πολλές επιχειρήσεις θετικά αποτελέσματα δε βλέπουν

    • Ο/Η Investorblog λέει:

      Φίλε Βασίλη,
      επιστημονικά η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι το DCF (Discounted Cash Flow). Όπου υπολογίζονται με ακρίβεια οι ταμειακές ροές προεξοφλημένες στο παρόν. Αλλά, στην πράξη πάλι εικασίες γίνονται. Ανάλογα, δηλαδή με το πως προβλέπεις τα μελλοντικά αποτελέσματα μπορείς να βγάλεις ό,τι τιμή θες. Αυτό κάνουν οι χρηματιστηριακές που βάζουν δίκαιες τιμές και θέτουν στόχους.

      Υπάρχουν επενδυτές, λοιπόν, που βάζουν κάτω τα νούμερα και προσπαθούν να προβλέψουν τα αποτελέσματα με ακρίβεια. Η προσεγγισή μου δεν είναι τέτοια.

      Προσπαθώ να δω ποιο είναι το πιθανό εύρος κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια και κοιτάω να υπάρχει ένα καλό margin of safety. Η ΚΛΕΜ ή ΕΛΤΟΝ για απροσδιόριστους παράγοντες μπορεί να δουν τα αποτελέματά τους να κινούνται καλύτερα ή χειρότερα. Δεν πάω να το μαντέψω, αλλά ξέρω ό,τι είναι εξαγωγικές, νοικοκυρεμένες, άρα έχουν καλύτερες πιθανότητες να σταθούν.

      Από την άλλη κάποιες ελληνικές κατασκευαστκές είναι πολύ φθηνές, αλλά πιο επικίνδυνές γιατί περιμένουν το κράτος να ξανά μοιράσει χρήμα για έργα. Όμως, δεν είναι απαραίτητα άσχημη επιλογή γιατί μπορεί να σηκώσουν μεγάλες κερδοφορίες, που οκ δεν είναι σίγουρες.

      Γενικά, βάζω στο μυαλό μου ποια θα είναι η κερδοφορία, τις πιθανότητες ανάπτυξης και την επικινδυνότητα, για τα επόμενα 3χρόνια. Κοιτάω τη μεγάλη εικόνα και όχι τη μικρή (ακριβή πρόβλεψη)

      Π.χ. στη MIG ή τις τράπεζες που ήταν για σορτάρισμα δεν ήταν ανάγκη να υπολογίσω με ακρίβεια τα κέρδη. Στη μια καταλάβαινα που οδεύουμε με τις πράξεις Βγενόπουλου και στις τράπεζες έβλεπα ότι με τα κουρέματα θα χάσουν πανω από τα ίδια κεφάλαια.

      Προσπαθώ να δω τη μεγάλη εικόνα, όπου μπορώ. Όπου δεν μπορώ ή το περιθώριο ασφαλείας της επένδυσης δεν μου φαίνεται καλό, απλά απέχω. Το μυστικό είναι ό,τι κοιτάω να αγοράζω φθηνά, πολύ φθηνά όταν οι άλλοι ψάχνουν το πάτο γιατί φοβούνται τις ζημιές της πτώσης.

  2. Ο/Η westi λέει:

    Καλησπέρα ποιά η γνώμη σου για την ΕΛΤΟΝ πιστεύω ότι βρίσκεται σε καλή τιμή.

    • Ο/Η Investorblog λέει:

      Ναι με βάση τα νούμερα και την τρέχουσα κερδοφορία είναι από τις φθηνές του ΧΑΑ. Απλά ποτέ μη στηρίζεστε σε μια μετοχή, όποια και να είναι αυτή.

  3. Ο/Η vasileioskaralis λέει:

    Είμαι κ εγώ ακριβώς της ίδιας λογικής με εσένα..φτηνά κ όπου βρω..την ακριβή τιμή που έδωσες δηλαδή με dcf τη βρίσκω;

    • Ο/Η Investorblog λέει:

      Με dcf, όπως και με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, θα βγάλεις εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις υποθέσεις για την ανάπτυξη των μεγεθών κτλ. Αν μια μέθοδος σου επέστρεφε τη δίκαιη τιμή, θα τα έκανε όλα ένας υπολογιστής…..

      Αυτό έρχεται μέσα από την εμπειρία και την ενασχόληση… όσο έμπειρός και να είσαι άλλοτε θα πέφτεις μέσα και άλλοτε έξω. Τουλάχιστον τις μεγάλες μπανανόφλουδες εξετάζοντας 5-10 στοιχεία, θα τις αποφύγεις…

      Είναι πολύ σύνθετο για να σου πω “Θα κάνεις αυτό…” και έπειτα από αυτό να έχεις μάθει να επενδύεις…

  4. […] Αντίθετα, στην ΚΟΥΑΛ η γαλαντόμα αγορά έχει προεξοφλήσει πράγματα και θαύματα, που αν δεν συμβούν θα στείλουν τη μετοχή στα τάρταρα με την ίδια φόρα που την πέταξαν στα σύννεφα. Απορώ με τους επενδυτές που αγοράζουν τη μετοχή σε αυτά τα επίπεδα, λες και το θετικό σενάριο είναι ήδη στο τσεπάκι. Ακόμα και δίκιο να αποδειχτεί πως έχουν, απλά θα έχουν αγοράσει τη μετοχή σε δίκαιη αποτίμηση. Που είναι η ευκαιρία, οέο; Για ρίξετε μια ματιά στο Δάιο και τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών. […]

  5. Ο/Η westi λέει:

    Έχεις δίκιο δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε ποτέ σε μία μόνο μετοχή. Σχετικά με το σορτάρισμα μιας μετοχής ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα σε πείσουν να τη σορτάρεις αν θες ρίξε μια ματιά στην CYTX Cytori Therapeutics Inc σκέφτομαι να τη σορτάρω για μικρό ποσό του κεφαλαίου μου μιας και δεν έχω ξανάσορτάρει μετοχή.

  6. Ο/Η Investorblog λέει:

    Με μια γρήγορη ματιά τα νούμερα λένε πως αυτή η μετοχή κινείται πολύ πιο ψηλά από τα τωρινά της μεγέθη. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι τη βάση έχουν αυτά που υπόσχεται ως φαρμακευτική.

    Το κακό είναι πως η κεφαλαιοποίηση των 150εκ. θα είναι αστεία αν κάτι προχωρήσει από αυτά που παλεύει……Το 11′ είδα ό,τι η μετοχή πήγε πάνω από τα 7€. Συνήθως οι περισσότερες, δεν καταφέρνουν αυτά που υπόσχονται….

    Το short το φοβάμαι και το σέβομαι. Αν ξεκινούσε πρώτη φορά, θα το έκανα με πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου, βάζοντας αρκετές επιλογές, αντιστασθμίσματα long και όχι εταιρείες τέτοιου τύπου. Προτιμώ να παίρνω θέσεις σε εταιρείες που έχουν δείξει που το πάνε και είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και κεφαλαιοποίηση (=λιγότερο απρόβλεπτες).

    Απλά υπολόγισε από τώρα τι θα συμβεί και πως θα αντιδράσεις, αν δεις τη μετοχή πάλι στα 7€ ή αν πετύχει κάποια θεραπεία της και πουλάει τρελά. Θα βάλεις κάπου stop loss κτλ;

    Αν δηλαδή έχεις μάθει μόνο με long θέσεις, θα σε σοκάρει το τι μπορεί να προξενήσει μια πολύ αποτυχημένη επιλογή short. Θέλει προσοχή, προσοχή, προσοχή….

  7. Ο/Η westi λέει:

    Έχεις δίκιο γι’αυτό και εγώ ζητάω γνώμες σε ευχαριστώ για το χρόνο σου θα τα ξαναπούμε

Απάντηση