Γιατί Value Investing στην Ελλάδα

Γιατί Value Investing στην Ελλάδατου Δημήτρη Κουτσουμπού

Είναι γεγονός πως οι επενδυτές στην Ελλάδα φέρονται πολύ πιο ανώριμα σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό αναμενόμενο είναι να αντικατοπτρίζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι, εδώ συναντάμε εντονότερα και συχνότερα μη ορθολογικές κινήσεις και αποτιμήσεις, αφού η σύνδεση χρηματιστηριακών τιμών με τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων είναι πιο “χαλαρή”. Λόγω των παραπάνω, λανθασμένα συμπεραίνεται, πως στη δική μας αγορά είναι ανούσιο ή ανόητο να επενδύεις μακροχρόνια με βάση την αξία (Value Investing). Θα ήθελα όχι μόνο να καταρρίψω αυτή την άδικη εντύπωση, αλλά να προσπαθήσω να αναδείξω την αλήθεια που είναι ακριβώς ή αντίθετη από αυτή που εμφανίζεται ως η προφανής.

Το πιο συχνό παράπονο που ακούω από γνωστούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μακροχρόνιου τύπου επένδυση είναι πως η αγορά τους “αδικεί”. Σου λένε: “ρε φίλε, έχω πάρει την τάδε, είναι πάμφθηνη, αλλά η μετοχή είναι ασυγκίνητη, ενώ κάτι άλλες άκυρες ανεβαίνουν. Άσε εμείς δεν έχουμε χρηματιστήριο”. Το ένα ενδεχόμενο, για πολλούς  και διάφορους λόγους, είναι η μετοχή να μην είναι όσο φθηνή πιστεύουν. Ειδικά αν έχουν εστιάσει σε ένα και μόνο αριθμοδείκτη ή αν γενικότερα η ανάλυσή τους δεν είναι ολιστική. Σε αυτή την περίπτωση δεν φταίει ούτε το Value Investing, ούτε η θεμελιώδης ανάλυση, αλλά η ανεπάρκεια του επενδυτή.

Αριθμομηχανή

Το θέμα είναι πως το ίδιο ακριβώς παράπονο εκφράζουν και άτομα που γνωρίζουν καλά να αναλύουν ισολογισμούς και εισηγμένες. Εάν προηγουμένως έλλειπε η γνώση και επάρκεια, τώρα τι λείπει; Η ΥΠΟΜΟΝΗ. Είναι πολύ εγωιστικό να πιστεύεις πως μια αγορά εμφανίζει υπερτιμήσεις και υποτιμήσεις και πως οφείλει να τις αποκαθιστά τη στιγμή που εσύ πάρεις επενδυτική θέση. Πως μπορείς να παραπονιέσαι για τη διαστρέβλωση, όταν αυτή αναζητάς; Όταν αυτή ουσιαστικά είναι που σου επιτρέπει άλλοτε να αγοράζεις φθηνά και άλλοτε ακριβά; Το ότι η αποκατάσταση αργεί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που γράφει “ευκαιρία”. Αν σε ενδιαφέρει να τη βρεις, θα αποδεχθείς και τη σκοτεινή πλευρά.

Οι ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού είναι περισσότερο αποτελεσματικές και πιο δίκαιες. Η επενδυτική κουλτούρα είναι ανώτερη, έτσι όταν μια εταιρεία μεταβάλει τις προβλέψεις της ή οι πραγματικές συνθήκες αλλάζουν, αυτές αποτυπώνονται άμεσα στις μετοχές. Αυτό σημαίνει πως δυσκολότερα βρίσκεις ευκαιρίες, δηλαδή φθηνές ή ακριβές μετοχές. Πολλές φορές νομίζεις πως βρήκες κάτι φθηνό και η αγορά έχει δει πιο μπροστά από εσένα. Υπάρχουν και εκεί διαστρεβλώσεις που έχουν να κάνουν με τους χρηματιστηριακούς κύκλους ή με μεμονωμένες περιπτώσεις όπου οι επενδυτές έχουν παρασυρθεί από την ψυχολογία και την κερδοσκοπία. Υπάρχουν και εκεί ευκαιρίες, όταν έχεις εντοπίσει μια αλήθεια που οι περισσότεροι αγνοούν ή δεν θέλουν να δουν. Ο κανόνας, όμως, δεν αλλάζει. Οι πραγματικές ευκαιρίες, είτε βρίσκεσαι στην Αμερική, είτε στην Ελλάδα, κατά κανόνα αργούν να σε επαληθεύσουν.

NYSE

Απλά, στα λιγότερο ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, όπως η Ελλάδα, οι ευκαιρίες είναι ασφαλέστερς, επειδή απέναντί σου έχεις χαμηλής ποιότητας επενδυτές. Επί το πλείστον είναι κακοί “παίκτες” που δεν αναγνωρίζουν αυτό που για πιο επαρκείς επενδυτές σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, είναι δεδομένο. Αυτό είναι στενάχωρο, αλλά αποτελεί ευκαιρία. Οι χαμηλού επιπέδου Έλληνες επενδυτές που δεν αναγνωρίζουν το Value Investing, είναι χαμηλού επιπέδου ανταγωνιστές. Όταν ο ανταγωνισμός είναι κατώτερός σου, μπορείς να διαπρέψεις. Είναι κάτι που το έχω δει στην πράξη. Στις ελληνικές μετοχές ο βαθμός επιτυχίας είναι σαφώς μεγαλύτερος. Αρκεί πάντα να ακολουθούνται πιστά οι αρχές και η φιλοσοφία του Value Investing, που απαιτεί πρωτίστως γνώση, πίστη και υπομονή.

Δημήτρης Κουτσουμπός

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

Υ.Γ. Αν θέλετε να μάθετε για το Value Investing, σχετικά βιβλία υπάρχουν πολλά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Βιβλια - Value Investing

Απάντηση