Βγενόπουλος: Τα “έκαψε” τα 5δις της AMK της MIG!

Βγενόπουλους: Τα “έκαψε” τα 5δις της AMK της MIG.Το 2007 το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς μονοπωλήθηκε από την γιγαντιαία ΑΜΚ της MIG. Το επενδυτικό κοινό “προσκυνούσε” το μάγο Βγενόπουλο, που κατάφερε να συγκεντρώσει 5 δις€. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν στον ορίζοντα, όταν ξεκίνησαν οι επενδύσεις. Παρότι το χρηματιστήριο και οι μετοχές ήδη βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο ο OTE όσο και η Vivartia αποκτήθηκαν με καπέλο, δίνοντας ένα δείγμα πως ο Βγενόπουλος ενδιαφέρεται πιο πολύ για το θεαθήναι παρά για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Από την αρχή ήμουν επιφυλακτικός, αφού δεν πιστεύω πως εν μια νυκτί μπορείς να δημιουργήσεις έναν επιτυχημένο όμιλο δισεκατομμυρίων, μόνο και μόνο επειδή κατάφερες να βρεις το χρήμα. Μοιάζει με την ανεύθυνη συμπεριφορά γόνων πλουσίων οικογενειών που γκρεμίζουν ό,τι με κόπο χτίστηκε από την προηγούμενη γενιά. Ο λόγος είναι απλός. Η δημιουργία με ίδιες δυνάμεις προϋποθέτει χαρίσματα, ικανότητες και θέληση. Αποτελεί, άρα, απόδειξη παρουσίας τους. Οι ίδιοι λόγοι που οδηγούν στην επιτυχία, εξασφαλίζουν και την διατηρισιμότητά της. Αντίθετα, όταν σηκώνεις το βάρος αυτών που σε ξεπερνούν, λυγίζεις μαζί τους.

Χαρακτηριστικό γραφικό από προφητικό άρθρο του Investorblog το 2007, που παρομοίαζε τη ΜΙG με τον όμιλο Alfa Alfa Holdings

Χαρακτηριστικό γραφικό από προφητικό άρθρο του Investorblog το 2007, που παρομοίαζε τη ΜΙG με τον όμιλο Alfa Alfa Holdings

Οι ακριβοπληρωμένες εξαγορές, οι πομπώδεις, σε σημείο παραπλάνησης, ανακοινώσεις και οι πρώτες ζημιές, με έκαναν όχι απλά να επιβεβαιώσω τις ανησυχίες μου, αλλά να γίνω λάβρος έναντι της MIG. Πραγματικά, αναφέροντας τα κακώς κείμενα και τους κινδύνους για τους επενδυτές, δεν πρέπει να έχω χύσει περισσότερη μελάνη για οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη. Η MIG τραβούσε τα αιχμηρά βέλη του Investorblog σαν μαγνήτης, μέχρι οι τράπεζες να γίνουν ο επόμενος στόχος.

Η συνέχεια για όσους εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στα χέρια του Βγενόπουλου είναι γνωστή. Αυτό που διακρίνεται με γυμνό οφθαλμό είναι οι απώλειες της μετοχής. Κατά την ΑΜΚ οι επενδυτές έδωσαν 6,7 ευρώ για κάθε μετοχή που σήμερα κινείται γύρω από τα 30 λεπτά. Ο αντίλογος είναι πως η έντονη πτώση δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι όλες οι μετοχές αποδεκατισμένες με τον δικό της ρυθμό (-95%). Η πτώση του ΓΔ, που κυρίως αποτυπώνει το “κάψιμο” των τραπεζών, αγγίζει για το ίδιο διάστημα μόνο το 80%.  Ο μεν ΓΔ διέσωσε το 1/5 της αξίας του, η δε MIG μόνο το 1/20.

Συγκριτικό γράφημα της μετοχής της MIG και του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ. (Πηγή: ft.com)

Συγκριτικό γράφημα της μετοχής της MIG και του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ. (Πηγή: ft.com)

Το χειρότερο νέο για τους μετόχους δεν είναι η πτώση της μετοχής. Είναι το ότι αυτή δεν αξίζει περισσότερα, γιατί τα 5 δις κάηκαν από τις τρομερές ζημιές, που αφορούν κυρίως απομειώσεις έναντι των ακριβών εξαγορών. Έτσι, οι ελπίδες ανάκτησης των χαμένων μοιάζει ακατόρθωτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, η περιουσία που αντιστοιχεί στους μετόχους ανέρχεται σε 774εκ. ή αλλιώς περίπου 1€/μτχ. Αν αφαιρέσουμε τα άυλα στοιχεία και τις υπεραξίες που καταγράφονται (875εκ.), τι απομένει; Αυτό που σε βγάζει από τα ρούχα σου είναι ότι στις ανακοινώσεις του Ομίλου αναφέρονται τα διαθέσιμα με έμφαση, για να δοθεί η εντύπωση ενός εύρωστου ομίλου με μετρητά 170εκ. Τα οποία για όποιον αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη, είναι “τρίχες” μπροστά στις συνολικές υποχρεώσεις σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων!

Ως επενδυτής, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση Βγενόπουλου. Στο μόνο που θα μπορούσε να ελπίζει ο μέτοχος είναι η αλλαγή σκυτάλης και όσο το δυνατόν γίνεται μικρότερο dilution από εισροή νέων κεφαλαίων. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως η μετοχή έχει ενσωματώσει την πραγματικότητα, αφού η αγορά αξιολογεί την MIG μονο για 230εκ. στα 3ο λεπτά/μτχ. Αγοράζοντας την, λοιπόν, ούτε στο 1/5 των ετήσιων πωλήσεων της, είναι σαν να επιλέγεις να πάρεις ένα χωράφι με μεγάλη έκπτωση και τις mig_φωτιάφλόγες να έχουν φτάσει στο συρματόπλεγμα. Δεν θεωρώ ό,τι αξίζει το στοίχημα. Απλά έχετε υπόψιν ότι όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοια υπερμόχλευση, είναι πιθανό να δούμε φοβερές διακυμάνσεις ανάλογα με τις εξελίξεις. Επομένως, θα άνοιγα θέσεις short μόνο αν συναντούσα τη μετοχή σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Για τους συμμετέχοντες  στην ΑΜΚ του 2007, στους οποίους μεταφέρω την ειλικρινή μου συμπόνοια, καλύτερα θα ήταν να ξεχάσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ο Βγενόπουλος με τις τραγικές επιλογές του, τα “έκαψε” τα 5δις που του εμπιστευτήκατε!

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

Απάντηση